Gün içerisinde vücudumuzda yer alan kasların gerilip gevşemesi ile kısa süreli olarak vücudumuzda değişkenlikler gerçekleşir. Hıçkırıkta bunlardan birisidir. Peki Hıçkırık Neden Olur? Bir tür refleks olan hıçkırık, göğüs ve karın boşluğumuz arasında bağlayıcı bir unsur olarak yer alan diyafram kasının aniden ve elimizde olmayan sebeplerden ötürü kasılması sonucu meydana gelmektedir. Hıçkırık esnasında bu kas tekrar ederek aynı şekilde kasılmaya devam eder. Ses tellerimize de etki eden bu durum sonucu kendi isteğimiz dışında ağzımızdan sesler çıkmaktadır. Ve bu seslere tam olarak müdahale ederek durduramayız. Hıçkırık diğer bir çok kas kasılması gibi sağlık sorunlarına nazaran herhangi bir yaş cinsiyete veya yaş grubuna özgü bir reaksiyon değildir. Aksine her yaştan insanda görülme ihtimali vardır. Peki bu hıçkırık nasıl geçer?
Hıçkırığı Gidermek İçin Ne Yapmalı?
Hıçkırık, vücudumuzda gerçekleşen bir kas hadisesidir. Diyafram kasımızın fazlaca kasılmasından dolayı meydana gelir ve nefes alışverişimiz bir miktar zorlaşır. Peki hıçkırık nasıl geçer?
Hıçkırığı geçirmek için bazı solumun hareketleri uygulayabiliriz. Bunlardan birisi valsalva manevrasıdır. Valsalva manevrası ağız yoluyla nefes alındıktan sonra burun kapatılarak gerçekleşir. Bu yöntemle hava ile burunda küçük bir basınç oluşturulması ve kulak zarının dışarı doğru hareket ettirilmesi sağlanır. Aksırmak ve belli bir süre nefesi içeride tutmak da hıçkırığın giderilmesi için uygulanan yöntemlerden bazıları olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer yöntemler ise buzlu su ile gargara yapmak, toz şeker ya da sert bir ekmek parçası yutmak, dili ağızdan dışarı doğru çekmek ya da limon ısırılır. Bu yöntemler kateter yardımıyla üst yutak bölgesinin uyarılmasına yardımcı olmaktadır. Ancak bazı inatçı diyebileceğimiz durumlada ilaçlı veya cerrahi yöntemler ile de tedavi uygulanabilir.
Uykuda Hıçkırık Neden Olur?
Uykuda hıçkırık tutması, yetişkinlerde de görülmesine karşın ağırlıklı olarak bebeklerde görülen bir durumdur. Bebeklerde henüz doğmadan önce anne karnında bile hıçkırık gözlemlenmiştir. Hıçkırık sorunun birçok doğal nedeni bulunmaktadır ve normal karşılanır. Bu doğal nedenlerden bazıları şu şekildedir:
- Bebeklerde hızlı mide büyümesi sonucu sinirler uyarılır ve bunlardan kaynaklı olarak hıçkırık yaşanır.
- Midenin kapasitesinden daha fazla doldurulması ve hazmın zorlaşması,
- Beslenirken hava yutulması ve yutulan bu hava gaz olarak dışarı çıkarılamaması gibi durumlar,
- Uyku arasındaki emzirmeler ve mide büyümesinin etki ettiği başka sebepler de hıçkırığa neden olabilmektedir.
Bebeklerde hıçkırığın önüne geçmek için bir seferde çok fazla beslenme yerine sıklıkla ama az miktarda beslenme tarzı tercih edilebilir. Her öğünden sonra bebeğin vücudunda oluşabilecek gazın çıkarılması da hıçkırık oluşumunun önüne geçmektedir. Eğer bebeklerde hıçkırığın yanında kusma sorunu da varsa bunun sebebi bebek reflüsü olabilir ve bu durumda da bir çocuk uzmanına başvurulması gerekmektedir.
Kanser Hastalarında Hıçkırık Neden Olur?
Kanser hastalarında hıçkırık olmasının birkaç sebebi vardır. Bunlardan birisi yemek borusu kanseri gibi rahatsızlıkların bir belirtisi olmasından kaynaklıdır. Bir diğer sebebi ise kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan kemoterapi etkisidir. Kemoterapi ve kanser ilaçları, diyafram sinirlerini etkileyen unsurlar içermektedir. Bundan dolayı kanser hastalarında hıçkırık görülmektedir.
Geçmeyen Hıçkırık Nedenleri?
Hıçkırık günlük rutin yaşantımızda rastlayabileceğimiz bir durum olmasının yanında sürekli olarak devam ettiği durumlarda vardır. Bu tür devamlı gerçekleşen hıçkırıklara inatçı hıçkırık denmektedir. Sürekli devam eden geçmeyen hıçkırık nedenleri arasında farklı sağlık sorunları vardır. Bu sorunlar; merkez sinir sistemi tümörleri, inme, parkinson, kafa travması, menenjit, göğüs boşluğunu tutan kanserler, büyümüş lenf bezleri, koroner yetersizlik, yemek borusu tümörleri ve reflü şeklindedir.
Hıçkırık Ne Anlama Gelir?
Hıçkırık pek çok insanda gerçekleşir ve genellikle sebepsiz meydana geldiği sanılmaktadır. Ancak hıçkırığın önemsiz görülen yapısı arkasında önemli sağlık sorunları gizlenebilir. Bundan kaynaklı olarak sürekli ve geçmeyen hıçkırık durumlarında sağlık uzmanlarına başvurulmalıdır. Ayrıca aşırı alkol tüketimi, hızlı yemek yeme alışkanlığı ve sigara hıçkırık oluşmasının sebepleri arasında gösterilmektedir.
Hıçkırık Neden Olur? Hıçkırık Mide Büyümesi Mi?
Hıçkırık karın boşluğumuzda bağırsaklarımızın hemen üzerinde bulunan diyafram kasının kasılması sonucu oluşmaktadır. Mide büyümesi de hıçkırık oluşumunun sebepleri arasında gösterilmektedir. Ancak yalnızca bu sebepten ötürü meydana gelmemektedir. Mide büyümesinden kaynaklı hıçkırık genellikle bebeklerde görülen bir durumdur.