Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir? Evde Lavanta Yağı Yapılır Mı?

lavanta yağı faydaları

Lavanta yağı faydaları insanlar için yaratılmış olan tam bir sağlık hazinesidir. Oldukça faydalı olan bu yağ çoğu kez dertlerimize derman olmaktadır. Lavanta yağı faydaları stresten şiddetli vücut ağrılarına kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Burnunuzda baş döndürücü bir koku bırakacak olan lavanta yağı mor rengiyle göz kamaştırmaktadır. Lavanta yağı kozmetik ve sağlık alanında sıkça kullanılan bir yağdır. Şimdi uzun uzadıya övdüğümüz lavanta yağı faydaları nelermiş okuyalım.

Lavanta Yağı Faydaları

lavanta yağı faydaları

Anlaşılması güç olmasa gerek ki lavanta yağı tahmin edebileceğiniz üzere lavanta çiçeğinden elde edilmektedir. Yapısında 150’den fazla bileşen bulunan lavanta yağı üzerine pek çok araştırma yapılmıştır.

Yapılan araştırmalara göre lavanta yağı kronik uykusuzluk, saç dökülmesi, kaygı, stres ve ameliyat ağrılarına karşı oldukça faydalı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Maryland Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre lavanta yağı virüslere karşı kullanılabilecek anti bakteriyel bir özelliktedir.

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir? Lavanta Yağı Ağrılara İyi Gelir Mi?

lavanta yağı faydaları nelerdir

Lavanta yağı vücutta belli başlı sebeplerle baş gösteren ağrılarda rahatlıkla kullanılabilir. Kas ve eklem ağrıları, bilek burkulmaları ve sırt ağrılarını hafifletme özelliği bulunan bu yağ şikayet edilen bölgeye masaj yaparak uygulanmalıdır. Lavanta yağı haşere sokmalarının ardından yaşanabilecek ağrıların geçmesinde de kullanılabilir.

Lavanta Yağının Kullanım Alanları

Lavanta yağı faydaları oldukça fazla olduğundan dolayı kullanım alanları da aynı oradan fazladır. Lavanta yağı kullananlar bu yağdan sağladıkları faydadan ötürü sıkça sohbetlerde bu mucizeden bahsetmektedirler.  Lavanta yağı mantar tedavisinde ve cilt ve tırnak bakımında kullanılır.

Antiseptik ve antibakteriyel özelliği bulunan lavanta yağı vücutta ortaya çıkması muhtemel mikrop, bakteri ve mikro organizmaların oluşumunu engeller ve ortadan kaldırır.

Spor yapan kişilerde veya vücudunun belli yerlerinde bulunan kasların zorlanması sebebiyle oluşan kas sıkışmalarını ve ağrılarını gidererek rahatlatır.

Temizleyici detoks etkisi ile kan, böbrek ve ciğerleri temizleyerek zararlı oluşumlardan korur.

Lavanta yağı cilde faydaları yapısında bulunan anti-inflamatuar özelliğinden dolayı etkilidir. Cilde rahatlıkla uygulayabileceğiniz lavanta yağı cilt üzerinde oluşan kızarıklıkları, lekeleri ve gerginleşmeleri azaltır. Cildinizde parlak ve doğal bir cilt tonu yakalamanızı sağlar.

Uyku ve uykusuzluk rahatsızlıklarından şikayetçi olanlar lavanta yağını rahatlıkla kullanabilirler. Sakinleştirici özelliği ile uyku süresini, uykuya dalmayı ve uykusuzluk gibi sorunları giderek uyku kalitesine olumlu etki eder.

Tıbbi Lavanta Yağı

Bu yağın yoğunlukla tıbbi alanda sağlık sorunlarında kullanılıyor olması sadece o alanda kullanıldığı yönünde sizi yanıltmasın. Lavanta yağını kendi evinizde de rahatlıkla elde edebilir ve besin olarak tüketmeniz mümkündür. Evinizde nasıl yapacağınıza dair gereklilikleri yazının bir sonraki başlığında bulabilirsiniz.

Lavanta Yağı Yapımı

En iyi lavanta yağı elde etmenin bazı önemli detayları vardır.

Lavantaları çok bastırmadan ezerek yahut elinizle parçalara ayırarak bir kavanozun içerisine yerleştiriniz. Bu işlemi yaparken elleriniz ve lavantalarınızı koyduğunuz kavanozun temiz olması sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Daha sonra lavanta çiçeklerinizin üzerine kavanozda bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde hafif kokulu bir yağ dökün. Kullancağınız yağ badem yağı, zeytin yağı veya aspir yağı üçlüsünden biri olabilir.

Kavanozu sıkıca kapatıp ve güneşli bir yerde bekledin yaklaşık 48 saat içerisinde karışımınız hazır olacaktır. Eğer yeterli zamanınız yok ise hafif ısıtılmış bir fırında 2-3 saat bekletebilirsiniz. Karışımın yüksek ısıya maruz kalması aromasını ve raf ömrünü olumsuz yönde etkileyebilir.

Yukarıda yer alan tüm işlemleri gerçekleştirdikten sonra kavanozu açabilirsiniz. Açtıktan sonra kavanozun içerisinde yer alan lavanta yağını tülbent veya bir süzgeç yardımıyla başka bir kabın içerisine süzün.

Artık lavanta yağınızı elde ettiniz ancak uzun bir raf ömrüne sahip olmasını isterseniz içerisine bir miktar E vitamini ilave edebilirsiniz.

Yağı koyu renk bir şişe veya kavanoz içerisinde saklayınız. Yağın raf ömrü yapılırken kullanılan yağın tazeliğine ve türüne göre değişken bir özellik göstermektedir. Kuru, karanlık bir yerde saklamanız halinde aylarca kullanabilirsiniz.

Farklı bir tarif için aşağıya bıraktığım videoyu da izleyebilirsiniz.

İbrahim Saraçoğlu Lavanta Yağı 

Kimyager Profesör İbrahim Saraçoğlu vücudumuz için faydalanabileceğimiz pek çok doğal bitki ve bitkisel üründen bahseder. Bu saydığı bitkisel ürünlerden birisi de pek tabi ki lavanta yağıdır. Lavanta yağının mucizevi özelliğinden bahsettiği konuşmasını da yine fayda sağlamanız ve lavanta yağı ile ilgili merakınızı gidermeniz için yazıma ekledim.

Bir başka doğal şifa kaynağı olan Hint Yağı’ndan haberdar olmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

Kaynak: 1, 2, 3

Röntgen Sabri
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Bir Siyasal Perspektif
Sonraki
“Duygusu Olan Tek Canlı İnsan Değildir”

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.