Kestane nasıl yapılır? İnternette kış fotoğrafları arasında dolaşırken karşıma kestanelerin çıkması ile aklıma gelen soru… Biraz baktıktan ve soğuk kış günlerinde İstanbul İstiklal Caddesi’nde yürürken seyyar satıcılardan alıp cadde boyu yediğim kestaneler burnumda tütmeye başladı bile. Ve hep hazır alıp yediğim kestanenin evde nasıl yapılabileceğini araştırdım.
Pek tabi ki sobada yapılan şeklinin yeri her zaman ayrı bir yerdedir. Ama artık günümüz şartlarında sobalı ev pek kalmadı gibi. Kestane, gerek tadı gerek kışa has kokusu bir kenara sağlık açısından da oldukça faydası olan bir besindir. (Kestanenin faydaları ile ilgili detaylı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.)
Kestane, vücutta mide kaynaklı oluşabilecek hastalıkları hafifletmek ve beyin hücrelerini tazelemek gibi son derece yararlı bir kaynaktır.
Tüm bunların ardından canınız kestane çekmiş olabilir. Sabredin henüz mevsimi gelmedi ama kışa bir hazırlık olması adına şimdiden evde kestane nasıl yapılır hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kestane Nasıl Yapılır
Kestane isteğe göre farklı şekillerde tüketilebilen bir besindir. Damak tadınıza veya bulunduğunuz ortama göre nasıl yapacağınızı karar verebilirsiniz. Dinlediğimiz veya yaşadığımız anılardan olsa gerek kestane denince zihinlerimize direkt olarak soba gelmesi gayet normal ondan dolayı ilk önce sobada kestane nasıl yapılır ondan başlayalım.
Sobada Kestane Nasıl Yapılır
Kestaneleri suda bekletip çürüklerini ayırdıktan sonra üzerlerine çizik atıyoruz. Çiziği attıktan sonra suyu çekmiş olan kestaneleri sobanın üzerine diziyoruz. Yanmaması ve yapışmaması için çevirerek kabukları ayrılana kadar kestaneleri soba üzerinde bekletiyoruz. Ardından sıcak sıcak tüketiyoruz.
Kestane Nasıl Haşlanır
Kestaneleri yıkadıktan sonra üzerini çizgi aparatı yardımıyla çiziyoruz. Daha sonra tencereye su ekleyip üzerine çizdiğimiz kestaneleri atıyoruz. Kestaneler bu şekilde ocağın üzerinde yarım saat boyunca kısık ateşte pişiyorlar. Pişme işlemi bittikten sonra çok soğumadan tüketmek gerekmektedir.
Sokak Kestanesi Nasıl Yapılır
Sokaklar hemen herkesin kestane aşkının başladığı yerlerdir. Önce sokakta kokusuna mest olup tadarız. Ve sonra marketten veya pazardan alarak evimizde yapmaya çalışırız. Ancak çoğu zaman istediğimiz tada evde ulaşamayız. Peki bu sokak kestanesinin farkı ne? Nerede hata yapıyoruz yada neyi eksik yapıyoruz? İşte detayları ile evde sokak kestanesi nasıl yapılır?. Fırında kestane nasıl pişirilir?
Öncelikle kestanelerin oval kısmına ince ve çok derin olmayan birer çizik atıyoruz. Bu çizik işlemi sırasında çok derine inmemeye özen gösterin zira çizik atmaktaki amaç kestanenin kabuğunu kesmek. Bu çizik işlemini gerçekleştirdikten sonra kestaneleri orta boy bir tencereye aktarın. Şimdi tarif kısmına geçiyoruz. Lokum gibi kestane nasıl yapılır? sorusunu cevaplayacağız. Üzerini geçecek kadar soğuk su ile dolduracağınız tencereye 1 kaşık tuz ekleyin. Tencereyi ocağa koyduktan ocağın altını açın ve tencerede yer alan su fokurdamaya başlayınca ocağı kapatın. Kevgir yardımıyla kestaneleri bir fırın kabına koyun. Fırın kabına koyduğunuz kestaneleri önceden 210 derecede ısıtmış olduğunuz fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. Pişme süresi bittikten sonra kestaneleri bir havlu ile sararak 15 dakika dinlendirin.
İşi bir de ustasından dinlemek isterseniz aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz..
Kestane Nasıl Çizilir
Kestaneleri çizmeden önce derin bir kabı soğuk su ile doldurup kestaneleri kaba boşaltın. İçerisinde kestanelerin olduğu kabı karıştırın. Ardından çürük kestaneleri ayırt etmek adına kestaneleri 2-3 dakika suyun içinde bekletin. Çürük olan kestaneler bu süre içerisinde suyun yüzüne çıkacaklardır. Çürükleri ayırdıktan sonra mümkünse küçük ve keskin bir bıçak yardımıyla kestanelere boydan boya çizik atın. Çizikleri derin atmanız kestanelerin dağılmasına sebep olabilir.
Kuruyan Kestane Nasıl Yumuşatılır
Suyun içine atacağınız kestaneleri oda sıcaklığında birkaç saat dinlendirin. Eğer zamanınız yeterli değilse suya ilave yapın ve 2 adet kesme şeker ekleyin. Kestaneleri orta ateşte kabukları soyulacak kıvama ulaşana kadar yaklaşık yarım saat kadar haşlayın. Kestaneleri gereğinden fazla haşlarsanız hem şekilleri hem de tatları bozulabilir. Bundan dolayı haşlandıklarını düşündüğünüz esnada kestaneleri süzün. Süzme işleminden sonra oda sıcaklığında bir müddet beklettikten sonra kabukları soyun ve kestaneniz artık hazır.
Tavada Kestane Nasıl Pişirilir
Tabanı kalın olan bir tavanın içerisine öncesinde çizdiğiniz kestaneleri ekleyin. Tavaya her 250 gram kestane için 1 çay bardağı su koyun. Suları çekerek yavaşça kavurmaya başlayın. Kestanelerin tavaya yapışmaması adına belli aralıklar ile karıştırmaya devam edin. Kestaneler suyu çekip ve kabuklarının rengini değiştirip kabuklarından ayrılmasına kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alarak dinlendirip tüketebilirsiniz.