Merhabalar
Farklı bir konu, farklı bir paylaşım ile karşınızdayım bu sefer. Yazmak çok değerli düşünceleri hizaya sokan, hazmetmemizi, özümsememizi, içselleştirmemizi, farkındalığımızı arttırıp yeniden şekillendirmemizi sağlayan insanoğlunun icat ettiği en değerli erdemlerden biri hiç şüphesiz. Bu alışkanlığı kazanmak için daha sık yazmaya karar verdim.
Kitaplar hakkında bilgi vermek, kitapları eleştirmek hem çok değerli hem de çok hassas bir iş, bu sebeple benim çekindiğim bir alan, aslında sizinle kendi ve dünya edebiyatımızın nadide eserlerini ya da şiirlerimizin eşsiz örnekleri hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak isterdim ancak bunun için bir kırk fırın ekmek daha yemem ve pişmeye devam etmem gerekecek.
Bu sebeple bugün kolaya kaçıyorum ve size edebi değerinden daha çok bilgi içeren bir kitabı tanıtmak, kitaptan kendimce hoşuma giden bazı satırbaşlarını paylaşmak istiyorum. Eğer bu satır başlıkları ve küçük alıntılar hoşunuza giderse belki kitabı almanıza vesile olurum ya da hoşunuza gitmezse okumayacağınız bir kitabı almanıza engel olmuş olurum.
Patrick Dixon‘ın özgün adı The Future of (Almost) Everything isimli, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından Şubat 2020’de Türkçeye Hemen Her Şeyin Geleceği – Tüm İş Dallarını ve Yaşamımızı Etkileyecek Küresel Değişimler olarak çevrilen, çevirisinin Mehmet Murat Kemaloğlu’nun yaptığı iş kitabını tanıtmak istiyorum.
Öncelikle yazar hakkında birkaç not, yazarımız Thinkers 50 listesinde yer alan 40 dile çevrilmiş toplamda 600 binden fazla baskı yapmış 16 kitabı olan Google, IBM, BP, GSK, PWC gibi global devlere danışmanlık yapan bir TIP eğitimi almış AIDS ile mücadele ajansı ACET i kurmuş bir abimiz.
Öncelikle kitap çok yoğun bilgi içerdiği için okuması kolay değil, daha çok başucu kitabı tadında zaman zaman elinize alıp bakacağınız bir kitap diyebiliriz. Kendince bir kurgusu var ve içerikler bu kurgu etrafında şekillenen 7 bölümde sıralanmışlar.
- Hızlı
- Şehirli
- Kabileci
- Evrensel
- Radikal
- Etik
- Geleceğinizi Şekillendirmek
Şimdi kitabı okurken aldığım notlardan bir kısmını kendi dilimce size aktaracağım, küçük notlar, eksik cümleler, kısmi hatırlatıcılar dediğim gibi kitabın bölümlerini özetlemek ya da beğendiğim kısımları aynen size aktarmak gibi bir niyetim yok, sadece kitabı almadan önce hızlıca bu küçük ipuçlarına bakabilir ve beğenirseniz kitabı alabilirsiniz. Belki içinden geçtiğimiz pandemi günlerinin etkisi olacak ama kitap 2015 yılında basılmasına rağmen bir çok kere global virütik salgınlardan bahsetmesi en ilgimi çeken noktalardan birisi oldu.
Lafı daha da uzatmıyorum, kitaba dair küçük notlarımı aşağıda bulabilirsiniz;
- Sizce 2050 yılında petrol’ün varil fiyatı kaç USD olacak ?
- Tüm liderler fütürist olmalıdırlar, liderlik önce güvene dayanır.
- Geleceğin itici gücü “ DUYGU” dur, bir çok şey değişebilir, teknolojiyi öngöremeyebiliriz ancak insanların nasıl hissedeceğine odaklananlar kazanacaktır
- Milattan Sonra 2500 yılından geriye dönüp bakarsan ?
- Gelişmiş dünya nakit zengini, zaman fakiri ve fazlası ile sabırsız
- Sürekli değişen dünyada değişmeyen şeyler değer kazanacak, kültür mirasına giren yapıların aşırı çoğalması sizi şaşırtmasın
- İnsanların stres atması, kendini yenilemesi ve rahatlaması alanlarına kafa yorun
- Doğum günü paradoksu
- Bankalar ve Telekom şirketleri akıllı telefonları ücretsiz dağıtacak
- Biyolojik beyin, doğrudan beyne bağlanan dijital ara yüzler
- Quantum bilgisayarlar / Tor tarayıcılar
- Haber birilerinin basılmasını istemediği şeydir, geri kalan ise reklamdan ibarettir
- Çin maden çıkartma haklarını, madencilik şirketlerini ve madencilik teknolojilerini ele geçirecek
- ABD ve UK de öğrencilerin %20 si sınavları geçebilmek için Ritalin, performans arttırıcı ilaçlar kullanıyor
- Telomer, telomeraz
- Virüsler doğaları gereği birer nano teknolojik birer robotturlar
- Öksüz hastalıklar, bazı hastalıklar o kadar az sayıda insanı etkiler ki ilaç şirketlerinin iştahını kabartmadıkları için öksüzdürler
- Yasal zorunlulukla değil ancak sigorta şirketlerinin dayatması ile bilgisayar destekli teşhis standart haline gelecek
- Embriyolar arasında seçim yapma etiği ?
- Genlerle ilgili etik problemler gündemimizi epeyce meşgul edecek, bir türün genetiği değiştirilmesi ile oluşturulan yeni türe bir şirket sahip olabilir mi ?
- Hibrit canlılar, maymunlar cennete gidebilir mi ? Koyun + Keçi = Koçi
- Bankalar telekomünikasyon şirketlerine , Telekomünikasyon şirketleri de bankalara dönüşecek
- Öz babasını doğurmak, insan klonlama
- Emekliliğinde doğum yapan kadınlar, 70 yaşında doğurmak anne olmak ?
Daha fazla anekdot paylaşmıyorum, biraz daha paylaşırsam kitabı okumanıza gerek kalmayacak. Keyifli okumalar bolca okuyun ara sıra yazmayı da unutmayın😊