Narsist, en basit tanımıyla kendine tapan, kendi kendisine aşık olan kişi anlamına gelir. Günlük hayatta sık sık ‘kendini beğenmiş’ sıfatı yerine kullanılmakla birlikte narsist olma durumu psikolojik bir vakaya işaret eder. Narsist ne demek sorusuna cevap bulmak istiyorsanız yazımın devamında detaylı açıklamalar bulabilirsiniz.
Narsist Ne Demek ve Narsizm Ne Demek?
Günlük hayatta kullanımı ile Narsizm ya da Narsisizm kendilik değeri, özsevi, öz değer, öz saygı gibi pek çok farklı isimle anılır. Kişinin kendi değerine dair duygusal kavrayışını ifade eder. Narsist bireyler her insanın doğal olarak ihtiyaç duyduğu kendini sevme, beğenme gibi duyguları daha yoğun yaşar. Özsevi, öz değer, öz beğeni gibi duygular bireyin, diğer bireylerle sağlıklı bir iletişim geliştirebilmesi için gereklidir. Aksi halde bireylerin iletişim kurmaktan tamamen kaçınma, kendini eve kapatma gibi sorunlarla karşılaşması muhtemeldir.
Narsisizm genel yanılgının aksine patolojik bir vaka değildir. Kelime kökenini mitolojik karakter Narcissus’dan alır. Mite göre Narcissus bir gün suda kendi yansımasını görür. Gördüğü anda yansımasına aşık olan Narcissus hayatı boyunca bu imkansız aşkın ızdırabını çeker. Narcissus’un hikayesi günümüzde de farklı şekillerde yaşanmaya devam etmektedir. Narsist bireyin kendine karşı beslediği öz beğeninin toplum tarafından yadsınması, bireyde aşağılık kompleksinin neden olduğu narsistik kişilik bozukluğuna yol açabilir.
Narsist Kişilik Bozukluğu Ne Demek? Narsist Kişilik Nedir?
Narsistik kişilik bozukluğu bireyin kendine karşı beslediği özsevi, öz beğeni gibi duyguların çok yoğun yaşaması buna karşı bu beğeninin toplum tarafından yadsınması sonucu oluşur. Aşağılık kompleksi yaşayan narsistik bireyler çevresinden sürekli ilgi ve onaylama bekler.
Narsist ne demek sorusuna verilecek en iyi cevaplardan biri aşırı derecede kendine hayran ve benmerkezci kişi tanımıdır. Narsistik kişilik bozukluğu olan bireyler kendilerini daima diğerlerinden daha güzel/yakışıklı, zeki ya da başarılı görme eğilimindedirler. Kendilerine hayranlık beslemekle çok meşgul olan bu bireyler çevresindekileri sıklıkla görmezden gelir ve küçümser. Buna karşın çevresinin sürekli olarak kendisini onaylaması bekler. Beklediği ilgi ve onaylamayı bulamayan narsistik birey kolaylıkla hayal kırıklığına uğrar.
Narsistik kişilik bozukluğu olan bireyler kendilerine karşı besledikleri yoğun öz beğeniye karşın oldukça düşük özgüvenlidir. Daima çevresindeki bireylerin kendisini küçümsediğini, hor gördüğünü ve kendisine değer vermediğini düşünür. Bu durum en yakınlarının bile sevgisinden şüphe etmesine neden olur. Aynı zamanda her türlü eleştiriye kapalıdırlar ve eleştiriler narsistik bireyleri derinden incitir.
Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Narsistik kişilik bozukluğunun altında yatan nedenler tam olarak bilinememekle birlikte diğer psikolojik rahatsızlıklar gibi çocukluk travmalarına bağlı olabileceği düşünülmektedir. Çocukluk dönemlerinde ebeveynleri tarafından aşırı ilgi gören ve dış dünyaya izole bir şekilde yetişen çocukların narsistik kişilik bozukluğu yaşama ihtimali artmaktadır. Ancak çevresel etkenlerin yanı sıra genetik faktörlerinde narsistik kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasını tetikleyebileceği düşünülüyor.
Narsistik Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireyler birbirinden çok farklı belirtiler göstermekle beraber yaygın olarak belirtileri birkaç başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Kendilerine gerçekçi olmayan ölçüde mükemmel özellikler atfederler.
- Kendilerini daima diğer bireylerden üstün görme eğilimindedirler.
- Empati kurmakta zorlanırlar.
- Çevresindekileri küçümser, onların duygu ve düşüncelerini umursamazlar.
- Kendilerine atfettikleri mükemmel özelliklerin toplum tarafından beğenilmesi ve onaylanmasını beklerler.
- Kendilerine atfettikleri değer ile toplum tarafından gördükleri değer çatıştığında aşağılık kompleksi yaşayabilirler.
- Çevresindekilerin kendisini küçük gördüğüne dair sürekli bir şüphe içerisindedirler.
Yukarıda sayılan belirtiler kişinin narsistik kişilik bozukluğu yaşadığının güçlü işaretleri olmakla birlikte yalnızca bu belirtilere bakarak bireyin kendisine ya da çevresindekilere tanı koyması sağlıklı değildir. Tanı için mutlaka uzman bir psikologla görüşülerek destek alınmalıdır. Narsist ne demek sorusuna cevap vermeye çalıştım umarım faydalı olabilmişimdir.
Önerilen İçerik: Yalan Söylemeden Yaşamak Mümkün Mü?
Kaynak:
https://www.dictionary.com/browse/narcism
https://www.helpguide.org/articles/mental-disorders/narcissistic-personality-disorder.htm