Kadınların Teklif Ettiği Anaerkil Kabile: Mosuolar

Dünya üzerinde yer alan toplumların büyük bir çoğunluğu ataerkil bir sosyal yapıya sahipler. Ama araya az da olsa anaerkil bazı toplumlar girmişlerdir. Orta Asya’da Çin’e yakın bir bölge de yaşayan 40 Bin nüfuslu Mosuolar’da dünya üzerinde yaşayan anaerkil toplumlardan birisi.  Mosuo kültüründe erkeğin sadece adı var. Öyle bir sistem var ki erkek sadece soyun devam etmesi gereken ve günlük işlerin yapılması için gereken bir araç. Mosuolar’da sosyal yaşamın her aşaması kadın egemenliğinde erkeklerin hiçbir söz hakkı olmadığı bu bölge de evin reisi de ailenin en büyük kadını kimse o oluyor. Erkeklere de onun aldığı kararları uygulamak kalıyor. Bundan dolayı soy da anadan ilerliyor buralarda bunun getirisi olarakta çocuklar tahmin edebileceğiniz üzere annenin soy ismini alıyor. Yani anlayacağınız bu Mosuolar babadan oğula değil anadan kıza nesil.

Mosuolar’da Evlilik

Mosuolar’da evlilik diğer tüm özelliklerinde olduğu gibi olağan dışı seyrediyor.

Yürüyen Evlilik

Köyler de düzenlenen törenlerde gençler bir araya gelebiliyorlar. Bu törenler sırasında el ele danslar ediliyor. Eğer erkek bir kızdan hoşlanırsa gidip genç kızın eline üç kez dokunuyor. Eğer kızda oğlana karşı boş değilse o da onay manasında onun eline üç kere dokunuyor. Bu yaşanan olaydan sonra eğer iş ileri giderse yani yakından tanıma aşamasına geçilirse yürüyen evlilik denen evliliğin ilk aşaması başlıyor. Bir sonraki aşama ise gezen evlilik o aşama artık evliliğin gerçekleştiği kısımdır. Yalnız küçük bir bilgilendirme geçelim Mosuolar’da evlilik teklifi erkek tarafından değil evet, kadın tarafından geliyor zaten başka türlüsü düşünülemezdi.

Gezen Evlilik

Gezen evlilik dedikleri bir geleneğe bağlı olarak evlilik gerçekleşiyor. Bu geleneğe göre erkekler yalnızca geceleri karısının evinde kalabiliyor. Ve sabah gün doğarken sepetleniyor evden İş varsa iş yapacak yoksa anasının evine gidecek geceye kadar karısının evine girmek yok.

Mosuolar’da Aile İlişkileri

Babalar evlerine gidemedikleri için çocukları olduğunda da onların yanında kalamıyor. Haneler de anneannelerin borusu öttüğü için evlerde yaşayan erkekler dayılar ve erkek kardeşlerden ibaret. Bu durumdan babalar oldukça memnunlar. Ev geçindirmek, çocuklarla ilgilenmek veya işte evliliğin beraberinde getirdiği sorumlulukların hiçbirine sahip değiller. Mosuolar’da bütün işler kadının üzerinde. Baba da canı isterse ve arada çocukları ile vakit geçirebiliyor.

Anaerkil Toplum Avantajları

Mosuolar’da eşler kocalarıyla birlikte yaşamadıkları için çiftler arasında kavgalar yaşanmıyor. Erkekler egemen olmadığı için ses çıkartamıyorlar. Ama kadınlarda bu durumu kullanıp onları ne dövüyor ne taciz ediyolar. Bu tür olaylar Mosuolar’da yok. Böyle şeylerin olduğunu bile bilmiyorlar. Bu ferah ortamın getirisi olarakta çocuklar gelişim dönemlerinde psikolojilerini olumsuz yönde etkileyecek ebeveyn tartışmalarına maruz kalmıyorlar.

Dünya’daki Diğer Anaerkil Toplumlar

Kenya’daki Samburu, Nepal’deki Tashi Sangmo, Kosta Rika’daki Bribis yerlileri, Endonezya’nın Sumatra adasında yaşayan Minangkabaular ve Nijerya’daki Wodaabeler toplumları, dünya üzerindeki diğer anaerkil halklardandır.

 

 

arthurbenjamin
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Kadın kimi seçer…………
Sonraki
Cumartesi

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.