Alternatif-İndie kültüründen daha evvel bahsetmiştik. Bu yazıda ise Türkiye’de bulunan Alternatif-İndie müzik grupları temsilcilerini bir araya getirdik. Onlar müziklerini Hakan Taşıyan’ın dediği gibi “Hadi öyle bir şey yapalım kafamıza göre.” edasıyla yapadursun biz de onları dinlemeye devam edelim. Hoşunuza gidince sayısız tekrarlardan kurtulamayacağınız ama sevmemeniz durumda sokağına adım atmayacağınız bir tarz. Bu da ne mi şimdi. Arkadaşlar bu İndie!
Ben önce bu indie neyin nesiymiş onu bi anlayayım diyenler için:
https://www.kooplog.com/muzik-endustrisinin-yukselen-degeri-alternatif-indie/
Alternatif-İndie Müzik Grupları:Türkiye’de ki İndieciler🥳
Jakuzi
Kutay Soyocak ve Taner Yücel tarafından kurulmuştur. Synth-pop tarzı benimsemiş olan grup ülkemizdeki müzik adına söylenebilecek hemen hemen tüm kalıpları yıkma yolundadır. Koca Bir Saçmalık teklisiyle adlarından fazlaca söz ettirmişlerdir. Nevi şahsına münhasır bir kimliğe sahip olan grup belki de bu durumlarından ötürü dinleyici üzerinde büyük bir etkiye sebep oluyor. Karakteristik birçok yanı bulunan grubun kullandığı melodiler, klipler ve özellikle grubun vokali Kutay Soyocak’ın imajı oldukça dikkat çekmektedir. Aslına bakarsanız bu grup baştan aşağı: KOCA BİR TUHAFLIK.
Yüzyüzeyken Konuşuruz
Yüzyüzeyken Konuşuruz, grubunun kurucusu ve aynı zamanda da vokali olan Kaan Boşnak ile Engin Sevik’in bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Alternatif müziğin ülkemizdeki en önemli temsilcilerin olan grup soft melankolik diyebileceğimiz bir tarzı benimsemiştir. Kaan Boşnak yaptıkları müziğin Türkiye’de tam olarak bir adı olmadığını söylüyor.Ortaya koydukları iş olarak Türkçe sözlü müziğin gelişmesi için uğraştıklarını ve kendileri gibi diğer alternatif müzik yapan sanatçılarında buna katkı sağlayacağını belirtiyor.
Büyük Ev Ablukada
Büyük Ev Ablukada, Afordisman Salihins (Cem Yılmazer) ve Canavar Banavar (Bartu Küçükçağlayan) tarafından İstanbul’da kuruldu. Grup ismini Turgut Uyar’ın bir şiirinden alan grup indie/alternatif tarzın Türkiye’deki güçlü temsilcilerindendir. Büyük Ev Ablukada, Olmadı Kaçarız adlı plak şirketinin de kurucusu ve sahibidir. İlk konserlerinin davetini İngilizce duyurarak çok göz önünde bulunmamayı tercih eden grubun üyeleri de sahnede takma isimleri ile yer almakta ve gerçek kimliklerini kullanmamaktadırlar. Bu da yine indie/alternatif kültürün grup üzerindeki tezahürüdür.
İkiye On Kala
İzmir Bornova’da ortaya çıkan İkiye On Kala, Türkiye’deki diğer indie müzik ürünleri ile aynı çıkış hikayesine sahiptir. Grubun söz yazarı vokali Uğur Uraz Usta, yazdığı şiirlerin çevresi tarafından beğenilmesi ve şarkı yapması yönünde gelen olumlu tepkiler üzerine grubun temellerini atmıştır. Grup adının da yazdığı bu şiirlerin altına bıraktığı ikiye on kala notundan geldiğini söylüyor. Grup müzik yapmaya başladığı ilk yıllarda çıkardıkları tekliler ile ilerliyordu daha sonra bunları çıkardıkları albümlerine ekleyerek yeniden dinleyenlere sundular. Uğur Uraz Usta, yaptıkları müziğin tam olarak bir tanımı olmadığını dillendiriyor ve bu durumunda bir kaygıya sebebiyet vereceğini düşünmüyor. Soft dramatik tınılara sahip şarkıların sözleri kadar onlara verilen yaratıcı isimler de dikkat çekmektedir. Bu durum onları diğer sanatçılardan ayıran en önemli farklardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Adamlar
Adamlar grubu ilk olarak Soundcloud ve Youtube aracılığı ile eserlerini duyurmuşlardır. Eserlerinde dikkat çeken bir enstürmental zenginlik göze çarpan grup, müziğin sınırlarını zorlamakta ve bu sınırları aşmaktan imtina etmemektedir. Şarkı sözlerinde kullandıkları alışılmışın dışındaki imgeler onları yer aldıkları alanda farklı bir yere çekmektedir. Şarkılarda yazılan sözlerden sebeptir ki birkaç duyguyu aynı anda yaşayabilirsiniz. Bu sözlerin yaratıcısı olan grubun vokali ve söz yazarı Tolga Akdoğan, kelimeleri bir terzi edasıyla ilmek ilmek kulaklara nakşetmektedir.