10 kilo vermiş olmak fazla kilosu olduğunu düşünenler için güzel bir hedeftir. Birçoğumuz belki yıllarca aman sadece bir 10 kilo versem çok güzel olacak diyerek çeşitli diyet arayışlarına giriyoruz. Ama evet… Artık son! Hedefinize ulaşmanız sadece 1 haftanızı alacak.
Diyet denilen belanın sizde biraz abartıldığını düşünüyor musunuz? Aslında 2 kibrit kutusu peynir ve birkaç yeşillik ile 10 kilodan daha da fazlasını verebileceğimizin bizlerde farkındayız. Formül basittir. Aç kalırsanız kilo verirsiniz. Ama bizler aç kalmak istemiyoruz. Hatta yemeği o kadar seviyoruz ki fazlasını bile alıp depo yapmışız.
O zaman haydi hem güzelce yemeğimizi yiyelim ve bir yandan da kilo verelim. Peki, ama bunu nasıl yapacağız? Öncelikle hedeflerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Verilmek istenen 10 kilonun hepsini 1 haftada edinmediğimiz gibi hepsini de 1 haftada vermeyi hedeflememeliyiz. Yiyerek zayıf kalanların bunu nasıl başardıkları çok basittir. Beslenme tarzınıza göre ayarladığınızda siz farkında bile olmadan 10 kilo uçup gidecektir.
Kilo verme diyetleri nedir?
Popüler kilo verme diyetler içerisinde yoğurt diyeti, yumurta diyeti, limon diyeti, Türk kahvesi diyeti, domates diyeti, soğan çorbası diyeti, hurma diyeti gibi diyetler mevcut ve bu liste uzayıp gidiyor. Anlayacağınız üzere sadece bir ürünü seçip onu bir hafta tüketebilirsiniz. Muhakkak kilo vereceksinizdir. Hatta sonra uyguladığınız diyet şeklini internette de paylaşabilirsiniz. Çabuk yayılacağınızdan şüpheniz olmasın.
Bunlara şok diyeti denir. Bir hafta içerisinde 5-10-15 kilo vermenizi sağlayabilirler. Sıkça karşınıza çıkan detoks sularını, çorbalarını da buraya dâhil edebiliriz. Haftada 3 kg ve üzerinde vereceğiniz kilolarda yağsız olan yerlerden örneğin kaslardan kayıp yaşanıyor. Oysa amacımız yağdan kurtulmaktı. Ama burada önemli bir nokta var. Bu diyetler size uygulama bittikten sonra ne yapacağınızı söylemezler. Kilonuzu verdikten sonra güncel kiloyu nasıl korumayı planlıyorsunuz? Sanırım bunu düşünmediniz.
Hızlı kilo verme diyetleri kısa sürelidir. Ve verilme amaçlarından biri kilo verme süreci içerisinde durgunluk dönemlerini hızlı atlatabilmektir. Eğer birkaç besin ile sağlıklı bir yaşam sürülseydi bu kadar çeşitlilik olmazdı. Ya 1-2 kilo verecektik konu nerelere geldi değil mi? Bazı sektörlerin farkına varmalısınız.
Beslenme tarzı nedir?
Beslenme tarzınız yaşam tarzınızdan biridir. Yemekten hoşlanılan, sevilen besinler ile sevilmeyenlerden veya varsa alerji yapanlardan uzak durulması ile karşımıza bir tablo çıkar. Yani kendimiz oluştururuz. Böylece bizi yansıtır. Sağlıklı bir beslenme tarzı yeterli ve dengeli beslenmeden geçer. Buna dikkat edildiğinde kilo kontrolü de rahatça sağlanabilir.
Bu aralar sıkça adını duyduğumuz Dünya Sağlık Örgütünün 2016 yılında bildirdiğine göre her alanda olduğu gibi kilolarımız yönünden de (%29,5 ile) Avrupa’da birinci konumundayız. Sanırım yeterli ve dengeli beslenme noktasında sorunlar var.
Genel olarak 6 ay içinde önerilen ağırlık kaybı %10’dur. Haftalık olarak bakıldığında sağlıklı olan 0,5 ile 1 kg ağırlık kaybıdır. Yani sakin olun siz sağlıklı yoldasınız.
Kilo verme diyetlerini beslenme tarzımıza nasıl uygulayabiliriz?
Hayatımıza gerçekçi bakmak önemlidir. Hepimizin kendine özgü bir yaşam biçimi vardır. Farklı zevklerin olduğu bir dünya içinde verilen standart diyetlerin kalitesi düşer. Devam ettirilemez. Veya buna mecburmuş gibi uygular ve biteceği gün için şimdiden kendinize acaba hangi fastfood ödülünü verseniz diye uzun bir hayal kurarsınız. Diyet dönemi biter rahatlama dönemi gelir ve verilen kilolar geri alınır. Arkasından bir 10 kilo daha vermek farz olur. Bu döngü böyle sürüp gider. Yapılması gereken kendinizi diyete göre değil diyeti kendinize göre ayarlamaktır. Kilo vermek bir amaçtır. Niye sonucunda yine aynı noktaya varacağınız bir amaç için uğraşıyorsunuz? Bu hafta içerisinde bi kendimize dönüp bakmalıyız.
1.gün: Öncelikle bunu neden istediğinizi bilmelisiniz. Çevrenizdeki ideal (!) vücut algısı yüzünden mi? Kilo verince daha mı güzel olacaksınız? Niye 1 hafta içinde 10 kilo vermek için buraya kadar geldiniz?
2.gün: Hedeflerinizi gerçekçi belirleyin. Sağlam adımlarla ilerleyin. Yavaş kilo vermek verdiklerinizi geri almanıza engel olacaktır. Bu döngüden kendinizi kurtarın.
3.gün: Tekdüzelikten çıkıp sofranızı renklendirmeye çalışın. Ve öğünlerinizi bölerseniz hem sık sık ama az bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
4.gün: Yasaklara yasak koyun. Bir çikolata yediğiniz için kendinizi cezalandırmanıza gerek yok. Unutulmamalı ki önemli olan ne yenildiği değil yenilen miktardır. Korkmayın öğünlerinizi böldükten ve alternatif seçenekler edindikten sonra yenilen düzeyler yükselişe geçmez.
5.gün: Gün içerisinde ekstra ne zamanlar yemek yiyorsunuz? Sinirlenince mi, mutlu olunca mı veya mutsuz olunca mı? Bu zamanlar niçin yemek arıyorsunuz? Öncelikle içerisinde bulunduğunuz durumu bu şekilde çok kısa süreli atlatmış oluruz. Sorunlar halledilmediği gibi üzerine aldığımız yükler de artmaya başlar. Ve kilo aldıkça mutsuz olur ve daha çok yeriz. Yine mi döngüye girdik!
6.gün: Canım sıkılıyor, ne yapayım? Yapacak bir şey yok, bende yiyorum gibi düşünceleri artık biraz susturalım. Etrafımıza bakalım ve ilgimizi yönlendirelim.
7.gün: Kendinizi bizlerden daha iyi tanıyorsunuz. Hazırsanız şöyle sağlıklı atıştırmalıklar yapın da yiyelim.