İnsanoğlu yaşadığı ilk andan beri olaylara tepkisini koymaktan çekinmedi. Doğarken ağladık, güzel şeylere güldük. Bizi biz yapan verdiğimiz tepkiler oldu. Eğer tepki vermeseydik, ne farkımız olurdu basit bir robottan… Ancak son zamanlarda gözüme batan şeyler var.
O da son 10 yıldır yavaş yavaş ülkemizde ve tüm dünyada köklenen linç kültürü. Sadece yanlış bir şeye karşı olan tepkiden ziyade kendi fikrimizle uyuşmayan, bizim hoşlanmıyor oluşumuzun bir başkasının fikrine ve kişiliğine bazen ruhsal bazen de fiziksel açıdan zarar veren nefret kusma aracına döndü. Eskiden hak yiyen, birinin canına kasteden yalan söyleyen insanlar linç edilirdi. Şuan insanlar siyaset, magazin hatta televizyon programları sebebiyle birbirine hakaret etmekten, ifşa etmekten ve linç edip, ettirmekten geri durmuyor. İnsanlar birbirine laf atarak kendini tatmin ediyor. İnsanların görünüşü, rengi, sesi nasıl linç sebebi olabilir? Bir konu daha var ki linç kültürünü hayatının merkezine alan insanlar her şeyi linç ederken kendilerini hesabın dışında tutuyor, aynı davranışı kendileri yaptığında verilen tepkiyi saçma buluyor. Burada garip bir çelişki var sizi kim Tanrı ilan etti? Peygamber egosuna sahip melek vatandaşlarımız birilerini cezalandırmaya çalışmaktan geri durmuyor hadleri olmayan konularda konuşmaya hiç çekinmiyor. Sosyal medyanın paraziti olmuş haldeler… Bu durumun sebebi olacağını düşündüğüm belli başlı konular var.
1-Sosyal medyada sınırsız olduğunu düşündüğümüz düşünce özgürlü ve sahte hesapların verdiği özgüven (Aslında hiç özgür değiliz yazdığımız her harfe kadar haberleri var.) (Amerika’daki güvenlik kamerası sayısını duymak ister miydiniz?)
2-Din ve toplum baskısı, insanların kendini ispat etme çabası (Bu bir çan eğrisi değil insanların ahireti size kalmadı çok gerginsiniz.)
3-Ekonomik sıkıntılar, adaletsizlik vb. durumların yarattığı psikolojik çöküntüyü bastırmak (Kabul edin keyif alıyorsunuz.)
Bana göre linç kültürünün gelişiminin birkaç sebebi bunlar gerisini düşünmek size kalmış. Eğer bu karantina sürecinde insanların baskıladıkları gerçek ve acımasız yüzünü görmekten sıkılıp tası tarağı (Günümüz için sosyal medya hesaplarını kapatmak anlamına gelmeli bence) toplayıp gitmezsem bir sonraki yazımda hasbihal ederiz.