Neden kitap okumalıyız?
Okumayı yedi yaşında öğreniyoruz. Peki neden, sadece tabelaları okuyabilmemiz için mi? Tabi ki hayır. Öyle olsaydı bugüne kadarki binlerce yazar bin bir çabayla o kitapları yazmazdı. Milyonlarca kitap basılıp satılmazdı. Kitap okumanın bize katabileceği çok çeşitli faydalar var. Bunları düşünmeli ve okumalıyız.
Kitap okumanın bize ne gibi faydaları olabilir? Eğer bir biyografi kitabı okursak o önemli şahsiyetin hayatını gözlemleyerek o noktaya nasıl geldiğini öğrenebiliriz. Eğer kurgu bir kitap okursak başka bir insanın hayal gücüyle tanışmış oluruz. Dünyaya başka birinin gözlerinden bakarız bir süreliğine. Kurgu da olsa başka karakterlerin hayatlarını gözlemleyerek kendimize yeni hayat tecrübeleri edinebiliriz. Mesela ütopyalar, distopyalar gibi bilim kurgu türünde yazılmış kitaplar da okuyabiliriz. Bu tarz eserler sayesinde de kendi hayal gücümüzün sınırlarını tanırız. Olası gelecek teorileri üzerine kafa yorarız. Olası negatif teorilerden kaçınmak için ne yapmalıyız, pozitif olanlara ulaşmak için neler yapılabilir? Bu sorulara çözümler üretebiliriz.
Kitap okumanın yararı bu kadar fazlayken, zarar görme ihtimalimiz yok denecek kadar azdır. Bu nedenle bu kadar önerilir ve bu kadar önemlidir. Bundan sonrası kitap okumayı sevmek için ne yapabiliriz, birbirimiz nasıl teşvik edebiliriz onu düşünmeye kaldı.