Kağıt öncelikle kağıt çamurunun hazırlanması için, su içerisinde liflerine ayrılır. Eğer gerekirse içinde lif olmayan yabancı maddeler için temizleme işlemine tutulur. Mürekkep ayırıcı olarak, sodyum hidroksit veya sodyum karbonat kullanılır. Daha sonra hazır olan kağıt lifleri, geri dönüşmüş kağıt üretiminde kullanılır. Atık kağıt sürekli olarak geri kazanılamaz. Her geri kazanımda, liflerin boyu kısalır ve liflerin yapışması için yardımcı maddeler ilave edilmeden yeni kağıt üretilemez.
1 ton kullanılmış kağıt geri dönüştürüldüğü zaman;
• Sera gazı olan karbon dioksitin havadan 12400 m3 bertaraf edilebilir.• 12400 m3 oksijen gazının üretilmeye devam etmesi,• 34 kişinin oksijen ihtiyacını sağlayan 17 yetişkin ağacın korunması,• Ayda 3 ailenin tükettiği 32 m3 su tasarrufu,• Kış aylarında ısınma amacı ile iki ailenin tüketeceği 1750 litre fuel-oil tasarrufu,-2,4 m3 çöp depolama alanından tasarruf,• 20 ailenin bir ay süreyle tüketeceği 4100 kW/sa elektrik enerjisinden tasarruf edilebilmesi mümkündür.
Genel olarak geri dönüşüm işlemleri dört aşamaya toplanabiliriz :
1- Kaynakta Ayrıştırılması: Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayrılarak biriktirilir.
2- Sınıflama: Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik,Toner,Kartuş,Şerit,Printer,Fotokopi Makinesi,Elektronik atıklar ve kağıt bazında sınıflandırılır.
3- Değerlendirme: Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
4- Yeni Ürünü Ekonomiye Kazandırma: Geri dönüştürülen ürün, yeni bir malzeme olarak kullanıma sunulur.