İnsanlar tartışırken sürekli”beni anlamıyor”,diye düşünmeye meyillidir. Farkında olmadığımız olay, karşı tarafında bizim için bunu düşünüyor olduğudur. İki tarafta anlaşılmak için uğraştığı için kimse birbirini anlamaz. Tartışmanın kavgaya değil çözüme ulaşması için karşı tarafı anlamayı amaçlamalıyız. Bu tür yazılar hep yazıldı ve okundu. Her yazı gibi bu tür yazılar da uygulanmadan unutuldu. Birini anlamak için dinlemek gerekir.
Söylediği doğru mu yoksa yanlış mı diye düşünmek yerine,karşımdaki olayı hangi yönden ele alıyor ve beni neden haksız görüyor diye düşünmeliyiz. Bizim haksız olduğumuz kısmı gördükten sonra karşımızdaki insana “senin bakış açını anlıyorum ve haklısın ama ben olayı bu şekilde görüyorum” şeklinde insanı kırmayan ve olumlu olmasını hedefleyecek pozitif cümleler kurmalıyız. Kibar ve yumuşak bir ses tonu karşı tarafın bizi dinlemesi ve anlaması için büyük bir etken olabilir.
Herkes kendi bakış açısına göre haklı olacağı için tartışmalarda haklı tarafı bulmaya çalışmak yerine sorunun nasıl çözülebilebileceği konusunda kafa yormak her iki taraf için daha sağlıklı olacaktır. Birinin yaptığı geçmişteki hataları yüzüne vurmak, anlamıyor diye düşündüğümüz zaman bağırmak veyahutta rencide etmek bizi çözüme getirmek yerine birbirimizden uzaklaştırır. Bu yüzden tartışmalarda “ben ne diyeceğim” diye değil “o bana ne anlatmak istiyor?” diye düşünerek dinleyin.
Tüm sorunlarınız bu şekilde çözülmezse bile, birbirinizden daha uzaklaşmak yerine birbirinizi anlamaya başlarsınız. Umarım gergin olduğumuz bu günlerde uzaklaşmak yerine yakınlaşmayı tercih edersiniz.