Korona virüs salgınının kol gezdiği bu günlerde hepimiz kendimizi evlerimize kapattık. Hazır kendimizi evlerimize kapatmışken; 2020 yılının başlarında ard arda yaşadığımız ve gündemi epey meşgul eden “deprem” gerçeği ile ilgili bir şeyler yazmak istedim. Ne yazık ki bu yıl mutlu bir şeyler yazmak pek mümkün olmuyor. Dairedeki bu çatlaklar tehlike işareti midir konulu bu makalemle ilgili kafanıza takılan her şeyi yorum bölümünden sorabilirsiniz.
Çatlak Türleri
“Dairedeki bu çatlaklar tehlike işareti midir?” sorusu bana en çok sorulan soru. Özellikle Elazığ depreminden sonra çevre şehirlerdeki halk bolca fotoğraf gönderdi ve fikrimi sordu. Hepsini tek tek inceledim ve onlara yapmaları gerekenleri anlattım. Pek çoğu tehlikeye işaret etmeyen çatlaklar olsa da; birkaç vaka oldukça tehlikeli görünüyordu ve onlara nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini anlattım.
Artık kime sorarsanız sorun; kolonda, kirişte, perde kolonda ve döşemede çatlaklar varsa, bunun bir tehlike işareti olabileceğini size söyler. Çünkü halkımız artık biliyor, taşıyıcı betonarme elemanlarda oluşan çatlaklar bina için tehlike demek! Peki ya diğer çatlaklar? Boya çatlağı, sıva çatlağı, duvar çatlağı, dış cephede oluşan çatlaklar… Hadi gelin bu çatlakları inceleyelim.
Boya çatlağı ve sıva çatlağı tehlike işareti midir?
Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir. Sıcaklık değişimleri, uygulama hataları, yalıtım sorunları gibi sebeplerle görülebilirler. Kapı ve pencere çevrelerinde daha sık görülürler. Bu çatlak türlerinde dikkat edilmesi gereken ilk şey; boya ve sıva çatlağının nerede görüldüğüdür. Eğer kolon, kiriş, döşeme gibi alanlarda görülüyorsa masum çatlaklar olmayabilirler.
Böyle durumda yapılması gereken en güzel şey boya/sıva çatlağının kazınması ve çatlağın kolonda/kirişte devam edip etmediğinin tespit edilmesi. Eğer taşıyıcı elemanda devam eden bir çatlak yoksa, yüksek olasılıkla korkacak bir şey de yok demektir.
Buradaki altın kural: 1,5mm kuralı! Eğer çatlak kalınlığı 1,5mm’yi geçiyorsa yerinde incelenmesi gerekebilir. Yine birbirine paralel çatlaklar varsa veya çok sık çatlaklar varsa bunların da yerinde incelenmesi uygun olacaktır.
Duvar çatlağı ne anlama gelir?
Dairedeki bu çatlaklar tehlike işareti midir sorusunu yanıtlayıp da duvar çatlaklarına değinmemek olmaz. Duvar çatlağından kastettiğimse; tuğla, gazbeton vb. elemanda meydana gelen çatlaklar. Bu çatlak türü sıva/boya çatlağına göre daha derindir ve nispeten daha tehlikelidir. Duvarın oturduğu kirişte veya döşemede sehim oluşması, temelde oluşan farklı oturmalar ve depremler duvar çatlaklarına sebep olabilir.
İncelediğim duvar çatlağı vakalarının %90’ı binanın en alt katındaydı. Zemin katlarda neden çatlaklar oluşur? Bu farklı bir makalenin konusu. Ancak genel olarak duvar çatlakları tehlikeye işaret eder ve mutlaka incelenmesi gerekir.
Hangi Çatlaklara Dikkat Etmeliyiz?
- Kolon, perde kolon, kiriş, döşeme gibi taşıyıcı elemanlarda çatlaklar varsa,
- Duvarlarda 1,5 mm’yi geçen çatlaklar varsa,
- Duvarlarda yatay veya 45 derecelik açıyla ilerleyen çatlaklar varsa,
- Duvarlarda birbirine paralel dikey çatlaklar varsa,
teknik destek almanız yerinde olacaktır.
Deprem kuşağında yer alan ülkemizde, farkındalık oluşturmak adına bu şekilde kısa bir yazı yazıp kooplog’da yayımlamayı uygun gördüm. Şahsi blogumda bu konuları daha ayrıntılarıyla ele aldım. Yine şahsi blogumun iletişim sayfasından benimle iletişime geçebilirsiniz ve kafanıza takılan çatlak fotoğraflarını bana gönderebilirsiniz.
Bu yazı; “Kaynak: Evimde Çatlaklar Var, Ne Yapmalıyım?” şeklinde link verilmek şartıyla kopyalanıp paylaşılabilir.