Romanlarının genelinde toplum içindeki küçük insanın düşüncelerini, hislerini, hayata bakışını ve yaşam tarzını irdeleyen yazar, İlk romanı İnsancıklar’ın büyük ilgi görmesiyle Türkçeye “Öteki” olarak çevrilen “Dvoynik” eserini kaleme aldı. Kitap ile ilgili ilerde Öteki’den benim başyapıtım olarak bahsedecekler demiş olsa da döneminde pek çok eleştiriye maruz kalmış bir eser. Tutulmamış bir kitap. Eleştirirler efendim. Eleştirirler ! Kim neyi eleştirmiyor ki bu kadar iyi yazılmış bir psikanaliz kitabını eleştirmesinler. Kim ne bilsin içimizde kaç çeşit insan olduğunu. 1846 yılında yayımlanan Öteki adlı eserinde kişilik bölünmesini, kurduğu ürkütücü ve tehlikeli dünyayı konu almıştır.
Değişik bir psikanaliz eseriydi. Dostoyevski’nin yıllar öncesinden insanları tespit etmesi oldukça başarılı, hayret uyandırıcı. İçimizde ötekileştirdiğimiz, olmak istediğimiz ya da olmak istemediğimiz, olmaktan korktuğumuz bir öteki. Bir yerlerde bir ikizimiz, bir yerlerde barındırdığımız küçücük bir kötü düşünce bizim aslında tam tersimiz, iyimiz veya kötümüz öteki ben.
Baş karakterimiz 9. dereceden memur Yakov Petroviç Golyadkin. Herşey onun etrafında dönüyor. Kendiyle ötekileştirdiği bir çok karakter yaratıyor. Keyifli okumalar.
İlk başta her şey iyiydi, herkes mutlu ve memnundu; her şey illa tersine dönecek, başka türlü olamazdı zaten!