Cheesecake, bir çoğumuzun vazgeçilmez tatlısıdır. Özellikle yaz aylarında bir dilim limonlu cheesecake gibisi yoktur. Oldukça hafif ve bir tatlı olmasından dolayıda fazlasıyla tercih ediliyor. Fakat yapım aşaması oldukça meşakkatli olarak bilinir. Aslında bu lezzeti yapmak göründüğü kadar zor değil. 8 adımda bunu başarmak mümkün.
1.adım: Sadece 3 Malzeme ile taban!
Lezzetli bir cheesecake yemek istiyorsak ilk adım olan taban aşaması oldukça önemli.Yukarıdaki görselde belirttiğim ölçülerde malzemeler ile bunu kolayca halledebiliriz.İlk olarak bisküvileri mutfak robotundan geçiriyoruz ve un haline gelene kadar devam ediyoruz.Eğer mutfak robotu yoksa bir buzdolabı poşetine bisküvileri koyup ardından bir merdane yardımıyla vurarak kırabilirsiniz. Aynı sonucu verecektir.Bisküvileri hallettikten sonra , 3 yemek kaşığı tereyağını kısık ateşte eritiyoruz.Yağ soğuduktan sonra bisküvilerin üzerine ekliyoruz ki sıcak eklersek hiç iyi şeyler olmaz 🙂 Zaten görselde olduğu gibi üzerinde beyaz köpükler olmaya başladığında soğudu demektir.Karışımın üzerine pudra şekerini de ekleyerek malzemeler birbirleriyle harmanlanacak şekilde karıştırıyoruz.
Harmanladığımız karışımımızı kelepçeli bir kaba aktarmamız gerekiyor. Burada da önemli nokta kelepçeli kalıp.Bu tar bir kalıp kullanmak hem klasik cheesecake görüntüsüne ulaşmamızı sağlayacak hem de bütün işlem bitince kolayca kalıptan servis kısmına geçebileceğiz.
Taban kısmını kalıba dökmeden önce , kalıbın dibine daire şeklinde kestiğimiz yağlı kağıdı yerleştirmemiz gerekiyor ki final anında cheesecake ‘miz bizi üzmeden servis tabağına aktarılabilsin.
Bisküvi karışımını kalıba güzelce bastırarak eşit bir şekilde dağıtmamız gerekiyor.Ardından 190 °C fırında 10 dakika pişiriyoruz.Burada amacımız tabanının iyice oturup malzemelerin birbirine bütünleşmesi.Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
2.adım: Lezzetli bir krema !
Şimdi geldik asıl kısma. Labne peynir bu noktada başrol oyuncumuz olacak.İlk adımda boş bir kapta labnenin içine şekeri ekliyoruz ve şeker içinde eriyene kadar karıştırıyoruz.Fakat karıştırma işlemini mikserle değil bir spatula yardımıyla yapmamız gerekiyor çünkü amacımız kremanın pişerken kabarmaması için hava alarak karışması.Yani kek yaparken ne yapıyorsak cheesecak’te tam tersini yapıyoruz.Şeker eridikten sonra içine yoğurdumuzu katıyoruz ki kremamıza limonun yanına yakışacak olan ekşi tadını versin.İpeksi bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
Ardından bir adet limonun kabuklarını rendeleyerek karışıma ilave ediyoruz.Fakat dikkat etmemiz gereken nokta rendeleme işleminde sadece sarı tabakayı almak.Beyaz kısımlar acı olan katmandır ki kremamızın tadı oldukça bozulacaktır.Ardından yarım limonun suyunu da sıkarak karıştırmaya devam ediyoruz.
Sonrasında unu ve vanilini eleyerek karışıma ilave ediyoruz ki çok çabuk krema ile bütünleşebilsin.En sona yumurtaları bırakıyoruz.Yumurtaların ilkini kırıyor ve güzelce krema içine alana kadar karıştırıyoruz ardından diğer yumurtayı ekleyerek aynı işlemi uyguluyoruz.Bu aşama biraz uzun olsa da sabırla ilerlediğimizde hızlıca sonuca vardığınızı göreceksiniz.
Pişirme kısmı da aslında bir o kadar önemli.Tabanı soğuduktan sonra kremayı da kalıba ekliyoruz.Ekledikten sonra kenarlarından sıkıca tutarak tezgaha sertçe kalıbı bir-iki defa vuruyoruz ki içindeki hava kabarcıkları çıksın ve güzelce pişsin.Bir diğer püf nokta is kalıbın dışını alüminyum folyo ile sarmaktır.Burada amaç cheesecake’mizin üstünün çatlamaması ve istediğimiz görüntüyü elde edebilmek.
Dediğim gibi pişirme kısmı bu işin püf noktası gerçekten.Dışını folyo ile sardığımız kalıbımızı , içine 3 su bardağı kadar sıcak su eklediğimiz tepsimizin üzerine koyuyoruz.Burada amaç buharla birlikte pişmesi ve tekrar üstününü çatlamasını önlemek. Folyolarda kalıbın içine su girmesine ayrıca önleyecektir.Fırınımız 150-160°C de olacak şekilde cheesecake 45-50 dakika pişecek.Üzerinin kızarmasını ya da kabarması gibi klasik pişirme belirtilerini bundan beklemiyoruz 🙂 Süre dolduktan sonra kalıbımızı fırından hemen çıkarmıyoruz , fırının kapağını aralık bırakıyoruz bir 45 dakika da o şekilde fırının içinde soğumaya bırakıyoruz.Ardından oda sıcaklığına çıkarabiliriz ve biraz kendine gelince de buzdolabına alabiliriz.
3.adım: Sapsarı bir SOS !
Sosu için ise
- 7 yemek kaşığı şeker
- 4 yemek kaşığı su
- 1 adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 2 adet yumurta sarısı
- İsteğe bağlı zerdeçal da atabilirsiniz tadını değiştiremeyecektir aksine sosa çok güzel bir sarı renk verecektir.
Kısık ateşte su ile şekeri karıştırdıktan ve şeker içinde eridikten sonra limon suyunu ve kabuklarını ilave ediyoruz. Ardından sosa yoğun bir kıvam vermesi işin nişastayı ve diğer malzemeleri ekleyerek karıştırıyoruz. En sona yine yumurtayı saklıyoruz 🙂 karışımdan bir kaşık alıp yumurta sarılarının olduğu kaseye koyarak yumurtayı biraz açıyoruz yani karıştırıyoruz. Eğer yumurta sarılarını direk eklersek içinde pişme kıvamına geçebilir. Yumurtadan tek istediğimiz bize sarı rengi vermesi. Limonun baskın tadı sayesinde yumurtanın tadını dahi almıyorsunuz.
Sosu da kremanın üzerine ilave ettikten sonra en az 5 saat en güzeli 1 gece buzdolabında bekletiyoruz. Ve servise hazır hale geliyor. Cheesecake yapım olarak biraz nazlı gözükse de emin olun her yapışta biraz daha hızlanacaksınız ve tadı her seferinde daha güzel olacak. Benim ilk deneyimimin neredeyse 4 saat sürmüştü fakat şimdi pişirme dahil 2 saatimi bile almıyor 🙂 Bana bu cheesecake serüvenimde ” Yemek Okulu ” isimli YouTube kanalında Refika rehberlik etmişti.Aşağıya videoyu sizlere de yardımcı olaması için bırakıyorum.
Afiyet olsun 🙂