Yerli Bölgesel Yolçu Uçağı Projesine Ne Oldu?

27 Mayıs 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Yerli Yolcu Uçağı Projesi duyurulmuştu. Fatih ve Eren Özmen çiftinin sahibi olduğu Sierra Nevada Corporation tarafından, imalatı durmuş olan Alman Dornier 328 platformu modernize edilerek TRJET 328 üretilecekti. İlerleyen yıllarda ise TRJET 628 başta olmak üzere birçok yerli uçak üretilmesi planlanıyordu.

Üstelik sıfırdan bir uçak tasarlayıp üretmeye çalışarak onlarca yıl harcamaktansa, zaten kendini kanıtlamış bir model olan Dornier 328’in üzerinden yeni bir model geliştirilecekti. Böylelikle uçağın 2020’de ya da 2021’de seri üretime geçirilmesinden bahsediliyordu.

Dornier 328 30 yolcu kapasitesine sahipti. Ancak SNC’nin üreteceği TRJET 328’in 50 ve 70 koltuklu iki modeli bulunacaktı. 50 yolcu kapasiteli olacak olan modelin pervaneli olması düşünülüyordu. Diğer modelin ise 70 yolcu kapasiteli ve jet motorlu olması düşünülüyordu. İlerleyen yıllarda üretilmesi düşünülen TRJET 628’in ise 90 ve 120 koltuk kapasiteli iki modelinin üretilmesi düşünülüyordu.

2017 yılına gelindiğinde konsorsiyumda bazı çatlaklar olduğu ortaya çıktı. Özellikle üretim süreciyle ilgili Türk Hükûmeti ile SNC arasında ciddi fikir ayrılıkları yaşandı. SNC, ilk uçakların kendi tesislerinde üretilmesini istiyordu. Aynı zamanda da geri kalan uçakların üretimi için Ankara’da ayrı bir fabrika kurulmasını istemişti. Ancak yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle 2017 yılında bu proje bitirildi. 2018 yılına gelindiğinde ise proje ertelendi. Ve dün gelen habere göre, SNC bu proje için Alman Hükûmeti ile anlaştı.

Şu anda ülkemizde resmi olarak yerli bir yolcu uçağı projesi yok. Ancak TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 70-120 koltuklu yolcu uçağı pazarında boşluk olduğuna dikkat çekerek 100 koltuklu bir bölgesel uçak için çalışma yaptıklarını açıkladı.

Şu an ciddi bir proje yürütülüp yürütülmediğini bilmiyoruz. Ancak şunu söyleyebilirim ki, ciddi bir proje yürütülüyorsa bile en iyi ihtimalle bu uçaklar 13-14 yıl içerisinde seri üretime geçebilir. Ancak bu süre içerisinde büyük firmalar pazarı doyuracağı için, o pazardan bize ekmek çıkmayacaktır.

Kaynakça:

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ugur-cebeci/yerli-yolcu-ucagi-rafa-kalkti-40741176

http://www.kokpit.aero/snc-sirketi-de-projeden-vazgecti?writer=28http://www.kokpit.aero/sierra-nevada-328-imalati

http://www.kokpit.aero/tusas-yerli-yolcu-ucagihttps://www.youtube.com/watch?v=_gl_MRXPaFI&app=desktop

Osman Güner
Subscribe
Bildir
3 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Eksik
Sonraki
Türkiye’nin Instagram, Facebook ve Twitter Kullanıcı Sayısı Belli Oldu

Türkiye’nin Instagram, Facebook ve Twitter Kullanıcı Sayısı Belli Oldu

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.