Sigara, Stres ve Sen (Ben)

Sigara, Stres ve Sen (Ben)

Sigara, Stres ve Sen (Ben)

Değerli okur, bugün sana 45 günlüğüne de olsa sigarayı bıraktığım dönemi anlatacağım. Belki faydası olur. Ben 3 yıldır sigara içiyorum. Sigaraya en çok kahvaltı sonrasında ve akşam saatlerinde ihtiyaç duyuyorum. Günde yaklaşık bir buçuk paket tütün sarıp içiyorum. Üniversite öğrencisiyim ve yoğun bir staj dönemim var. Strese iyi geliyor diyerek başladım, halbuki hiç de öyle değilmiş. 

Sigara Stresi Nasıl Etkiler?

Sigara ve stres ilişkisini sayılar üzerinden açıklamaya çalışayım. Sigara içmeyen bir insanın normal durumdaki stres seviyesi 10 olsun. Önemli bir sınava gireceği veya önemli bir iş toplantısında bulunacağı zaman doğal olarak stres artar. Buna da 20 diyelim. Sigaraya ilk başlayan insanlarda, sigaranın stresi düşürdüğü ancak ilerleyen dönemlerde daha da artırdığı ispatlanmıştır. Yine sayılarla gidelim. Sınava gireceğimiz zaman oluşan 20 puanlık stresi sigara içerek 8’e düşürebiliriz. Bu kısa süreliğine böyle devam eder. Ancak gün geçtikçe sigaraya toleransımız artar ve normalde 10 olan stres seviyemiz 15 olur, dolayısıyla sınav gibi stresli dönemlerde 20 olacak olan stres seviyemiz 25 olur. Bu sefer 25’i, 8’e çekmek için daha fazla sigara içeriz ve kısır döngü böylece başlamış olur. Yani sigara ilk önce stresi azaltır ama sonra azalttığı stresi faizi ile geri alır.

Peki Ben?

Bu kısımda bahsedeceklerim genel olarak zaten bilindik şeyler yine de faydalı olabilmek adına anlatayım. Sigarayı bırakmaya beni iten şey bağımlılık duygusuydu. Sen kimsin ki ben hayatımı sana göre ayarlayayım? Bu gazla okuldan eve yaz tatili için dönerken yanıma sigara almadan yola çıktım. 17 saatlik otobüs yolculuğunda nasıl kıvrandığımı bırakmayı deneyenler tahmin edebiliyordur zaten. Neyse eve vardığımda bu süreçte önemli olanın kendini meşgul etmek olduğunu anladım. Bir çöp adam animasyon programı buldum. Öğrenmesi gayet basit. Adı “Pivot Animator”. Sistem gereksinimleri oldukça düşük bir program. Kendimi meşgul ettikçe sigara aklıma daha az gelir oldu. İlk 3 gün çok zordu. Kriz anlarında sakız çiğnedim ve yardımı olmuştu. Krizlerim en fazla 10 dakika sürdü. İlk 3 günde sık sık gelen krizler 1 haftalık periyotta azaldı ve sonrasında atlatması daha kolay bir hal aldı. Gel gelelim ki okula dönünce stresi bahane ederek maalesef tekrar başladım. 171’i mutlaka arayın. “Ne faydası olur ki?” diye düşünmeyin. Faydası olur, zararı olmaz.

bağımsız bağımlı
Monoton Bir Üniversite Öğrencisi1800 metrede diş hekimi olmaya çalışıyorum. Güncelleme: Ne yazık ki başardı.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Çamur
Sonraki
Quasimodo'nun Çanları Sizi de Sağır Etmeden Acele Edin

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.