Sakın Diş Taşı Temizliği Yaptırmayın(!)

Bu yazımda maalesef toplumumuz tarafından yanlış anlaşılan ve kulaktan dolma bilgilerle yaptırmaktan kaçarak aslında ne kadar da yanlış bir şey yapıldığından bahsedeceğim. Diş taşı temizliğinin dişlere faydalı değil de aksine zararlı olduğunu düşünen ve savunan kişi sayısı azımsanamayacak kadar fazla. Şimdi sırasıyla açıklamaya çalışacağım.

Bakteri Plağı ve Diş Eti İlişkisi

Öncelikle bakteri plağının oluşumundan bahsedeyim. Her sağlıklı insanın ağzında normal koşullarda milyonlarca bakteri vardır. Dişler düzenli olarak fırçalandığında herhangi bir tehlike elbette oluşturmaz. Peki fırçalamaz isek ne olur? İşte o zaman dişlerimizin üzerinde kalan gıda artıkları üzerine bakteriler kolonize olur ve bakteri plağı oluşur. Bu gıda artıklarından beslenen bakteriler sindirim ürünü olarak açığa çeşitli asitler çıkarır. Açığa çıkan bu asitler ise dişleri çürütmeye başlar. “İyi de bunun diş taşı ile ilgisi ne?” dediğinizi duyar gibiyim. Daha iyi anlaşılabilmesi için diş etinin yapısından kısaca bahsedeyim. Diş eti dişi aynen bir gömleğin yakasının boynumuzu sardığı gibi sarar. Yani diş ile diş eti arasında birkaç milimetrelik boşluk vardır. Dikkatli bakarsanız bu boşluğu siz de fark edebilirsiniz. Bu boşluğa diş eti oluğu denir. Bakteri plakları en çok bu diş eti oluğu içinde birikirler. Tükürükte bulunan ve yediğimiz yiyecekler ile aldığımız kalsiyum, magnezyum gibi iyonlar bakteri plağı üzerine çöker ve plağın sertleşmesine sebep olur. Bu sert yapı diş taşıdır.

Diş Taşının Zararları 

Oluşan diş taşları hassas yapıda olan diş etlerini tahriş etmeye başlar ve çekilmelere neden olur. Çekilmeler ilerledikçe dişi saran kemikte erimeler olur ve diş kökü açığa çıkar. Açığa çıkan kök yüzeyleri diş minesi kadar sert ve dayanıklı olmadığı için bu bölgeler çürümeye daha meyillidir ve herhangi bir önlem alınmaz ise dişin kaybına giden bir süreç ile karşı karşıya kalırız. Kökte çürük oluşmasa bile dişi saran kemik eridiği için zamanla diş sallanmaya başlayacaktır ve ilerleyen süreçte diş kaybedilecektir. 

Diş Taşı Temizliği

Düzenli olarak dişlerini fırçalayan bir kişi için 6 ayda bir defa yapılan diş taşı temizliği bahsettiğim süreçleri önlemedeki altın kuraldır. Diş taşı temizliğinden sonra ortaya hassasiyet problemi çıkıyor. Bu hassasiyet gayet normaldir. Hassasiyetin nedeni diş taşının tahriş etmesi ile az da olsa çekilmiş olan diş etinden kaynaklanır. Düzenli ve doğru bir şekilde dişler fırçalanmaya devam ederse diş eti iyileşecek ve hassasiyet ortadan kalkacaktır.

Fırçalama ile Kanayan Diş Etleri

Diş taşları, diş etini tahriş ettikçe diş etinde iltihap durumu oluşmaya başlar. Kanama diş eti hastalıklarının birincil göstergesidir. Temizlik yapıldığında ve fırçalamaya devam edildiğinde kanama kesilecektir.

Düzenli ve Doğru Fırçalama

Her ana öğün sonrası dişler fırçalanmalıdır. Bu da yaklaşık günde üç defa demek. Bununla beraber gün içinde öğle yemeklerinden sonra dişlerimizi fırçalamak pek mümkün olmamaktadır. Bu durumda ağzımızı su ile çalkalamak bize yardımcı olacaktır. Gelelim doğru fırçalamaya. Orta sertlikteki bir fırçaya nohut büyüklüğünde macun sıkmak yeterli olacaktır. Üst dişlerimizi fırçalarken, fırça diş etine yerleştirilir ve aşağıya doğru süpürme hareketi yaparak çekilir. Bu hareket tek yönlü (üst çene için yukarıdan aşağı doğru) olmalıdır. Aksi halde diş etini bizzat biz tahriş ederiz. Alt dişlerimiz için ise tam tersi şekilde, diş etine yerleştirilen fırça aşağıdan yukarı doğru hareket etmelidir. Bu hareket diş taşı oluşumunu minimuma indirdiği gibi diş etlerine masaj etkisi de göstereceği için kan dolaşımını hızlandırır ve daha sağlıklı diş etleri elde ederiz. 

bağımsız bağımlı
Monoton Bir Üniversite Öğrencisi1800 metrede diş hekimi olmaya çalışıyorum. Güncelleme: Ne yazık ki başardı.
Subscribe
Bildir
3 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Merhamet Köprüsü
Sonraki
Nasıl Blink Olunur?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.