Kendine Değer Kat: Zaman Yönetimi

Zaman yönetimi denildiğinde akla bir çok teknik gelebilir. “Pareto Analizi” , “Pomodoro Tekniği” gibi bir çok örnek verilebilir.Fakat ben size zaman yönetimi ile alakalı bambaşka şifreler vereceğim. Neymiş efendim 25 dakika çalışıyorsak 5 dakika mola verecekmişiz. Bir sor bakalım hangi işletme bu kurala göre çalışır.80/20 kuralı da saçma bir kuraldır.Günlük işlerin %80’ini %20lik zaman dilimine sığdırmamız söylenir.Peki günün 8/10/12 saatini yaşamımızın sürekliliği için yapmamız gereken işte, en az 8 saatini ise çalışmanın yorgunluğunu giderebilmek için uyuduğumuz sürede bu 80/20 kuralını nasıl kullanacağız ? Size vereceğim öneriler tamamen bağımsız ve uygulaması kolay.

1.Uykunuzdan Ödün Vermeyin

Bir gün 24 değil 50 saat olsa ve siz bu 50 saati uykusuz ve bitkin halde geçiriyorsunuz.Ne kadar verimli bir gün yaşayabilirsiniz ? 12 saati dinç bir şekilde geçirmeyi tercih ederim.Yetişkin bir insan için 8 saat uyku yeterli görülür.Fakat kendinizi bu saate sabitlemeyin.Sürekli deneyerek kendinize uygun uyku saatini bulun.Size yeterli olan uyku zamanı 9 saat  olabilir ya da 6 saatlik bir uyku ile enerjik bir gün geçirebiliyorsunuzdur. Uygun zamanı belirlediğinizde o zaman dilimini büyük ihtiyacınızı giderdiğinizi varsayarak bir kenara ayırabilirsiniz.

2.Verimli Çalışma

Bu tüm işler için geçerli değildir.Fakat kaç saat çalışıyorsanız çalışın bunu minimumda en yüksek verimliliği vererek yapın.Eğer bağımsız bir işiniz var ise planlamasını önceki günden yapın.İşe başlama ve bitirme saatleriniz belli ise bu size kolaylık kazandırır.Eve iş getirmeyin.Bunu sadece fiilen söylemiyorum.İşinizi bitirdiğiniz an kafanızı boşaltın tüm düşünceleriniz çalışma alanınızda kalsın.Böylelikle kalan vaktinizde diğer işlerinizle tam anlamıyla ilgilenebilirsiniz.

3.Gelişigüzel Değil Planlı İlerleyin

Her gün 10 dakikalık bir beyin fırtınası ile tüm gününüzü planlayarak işlerinizin düzenli olarak tıkır tıkır işlemesini sağlayabilirsiniz.Bu 10 dakikayı otobüste işe giderken,gece uykuya yatmadan evvel veya duştayken bile kullanabilirsiniz.Böylelikle kafanızda olan taslak hayatınızda aksilik oluşumunu engelleyecek ve yapmanız gerekenleri yapmanız gereken zamanda gerçekleştirmenizi sağlayacak.Eğer bunu başaramıyorsanız kendinize yazılı olarak haftalık planlar hazırlayın.Bir pazar günü akşamı yarım saatlik bir çalışma ile tüm haftanızı planlayabilirsiniz.Telefonunuza ya da yanınızda taşıdığınız bir not defterine yazabilir böylelikle her gün o gün için yapacaklarınızın listesine kolayca ulaşabilirsiniz.

4.Ertele-Hemen Yap

Bu iki hamleyi doğru yerlerde kullandığınızda aslında zamanınızın her işe yettiğini göreceksiniz.Uzun vadede yapmanız gerekenleri ve acil yapılması gerekenleri ayrıştırın.Daha da önemlisi yapmamanız gerekenleri.Sürekli bir koşturmaca halinde olmanıza gerek yok.Günlük rutinlerinizin kombinasyonunu değiştirin gerekiyorsa rutin olmaktan çıkartın.Ertelemeniz gerekenleri ya da hemen yapmanız gerekenleri haftalık takviminize yerleştirirseniz işleriniz daha da kolaylaşacaktır.

5.En Önemli Madde

Günlük koşturmaca sizi yıpratmasın istiyorsanız kendinize değer verin.Hobilerinize,sporunuza,beslenmenize,çocuklarınıza,evcil hayvanınıza,ailenize en önemlisi kendinize vakit ayırın.Ayırdığınız vakitte size iyi gelecek şeyler yapın.Ruhunuzu dinç tutun bedeninize yansısın.Böylelikle 1 günün aslında 24 saatten daha fazla olduğunu anlayacaksınız.

Zaman sizi değil siz zamanı yönetin,kendinize değer katın 🙂

Ardayilmaz
Okur,yazar.Meslek anlamında yazar değil,bildiğiniz eylem işte.
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Satranç ve Hayatımız
Sonraki
Merhamet Köprüsü

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.