Asırlardır bir ev sahibi olma isteği, önemli bir yatırım ve barınma rutini olarak devam ediyor. Bununla bağlantılı olarak Türkiye’de son yıllarda yüz binlerce yeni konut projesi yapılıyor ve yapılan evler yeni sahipleriyle kısa sürede buluşuyor. Yeni bir ev alanların yaşadığı problemlerin ana kaynağı ‘’ev ararken dikkat edilmesi gerekenler’’ konusunda gerekli özeni göstermemek oluyor. Yıllarca yaptığınız birikimi en iyi şekilde değerlendirmek, sorunsuz ve severek oturacağınız bir ev almak düşüncesindeyseniz dikkat etmeniz gereken başlıca şeyler var.
Bu süreci önemsiz görmeniz ya da özensiz bir şekilde yürütmeniz uzun yıllar uğraşacağınız problemlerin başlangıcı olabilir.
Türkiye’de önemli bir start-up olarak hizmet vermeye başlayan arama motoru Flatfy, yeni ev almak isteyenler için gerçek tecrübelerden yola çıkarak bir rehber hazırlamış. Bu rehberi yeni ev alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgisiz olan ya da bilgilerinin üzerinden tekrar geçmek isteyenler için sunuyoruz.
Ev Ararken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Mevki / Konum
Konut alırken ilk olarak belirlemeniz gereken nokta elbette ‘’konum’’ olmaktadır. Satın alacağınız konutun konumu, sizin yaşam standartlarınızı ya da yatırımınızın boyutunu doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden bir konut alırken ilk olarak şunları düşünmelisiniz;
Yatırım yapılacak konutu bulunduğunuz zaman diliminde (0-5 yıl) niçin istediğiniz, gelecekte hangi alanlarda kullanacağınız (15+ yıl), beklentileriniz.
Bütün bunlara karar verdikten sonra konum noktasında karar verme sürecinize devam etmeniz gerekiyor. Unutmamalısınız ki artık ilçeler kendi içlerinde sosyal, ekonomik, eğitim ihtiyaçlarını karşılama yolunda ilerlemektedir. Bu nedenle konum seçerken il merkezinden ziyade gelişen ilçelerin merkezlerini tercih etmeniz daha karlı bir yatırım yapmanızı sağlayabilir. Bir başka detay olarak, özellikle alacağınız evi oturmak için değil sadece yatırım amaçlı alıyorsanız ve normalde deprem bölgesinde yaşamınızı sürdürüyorsanız, alacağınız konutun deprem haritası dışında olması sizin için zor durumlarda bir B planı oluşturabilir.
Oturmak için aldığınız bir evde başlıca dikkat etmeniz gerekenler: İş yerinize (potansiyel iş fırsatlarınız dahil) uzaklığı, okul, hastane gibi kurumlara uzaklığı, komşularınız, sosyal etkinlikler.
Daire İmkanları / Özellikleri
İnsanlar ev alırken birçok farklı evi inceler. Bu inceleme süreci zamanla dikkat edilen ayrıntıların azalmasına neden olur. Bu ayrıntılar sizin için uzun yıllar ciddi problemler ortaya çıkarabilir. Örneğin bunaldığınız bir zamanda evinizin cephesini ‘’böyle olsun, yapacak bir şey yok’’ diyerek seçerseniz ya da evin bir odasının ışık alıp almadığı gibi biri detayı atlarsanız, sizin için uzun yıllar çözülemeyecek bir problem olacaktır.
Evinizin her bir alanını uzun yıllar değerlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Bu nedenle bir eve bakarken eşyalarınızın ne şekilde durması gerekeceğini, evinizin içinde kolon olup olmadığına, odaların birbirleriyle olan bağlantı ve uzaklıklarına, evinizin bir ara lobisi olup olmadığına (olması + değer katacaktır), evinizin iç parke, mutfak fayanslarına dikkat etmeniz gerekir.
Bina İmkanları / Özellikleri
Bir binayı özel yapan temel detaylar bulunmaktadır. Bu detaylardan başlıca olanları; bina tesisatı, asansör, yalıtım, çevre düzenlemesi, temizlik.
Bununla beraber bir konut alırken, alacağınız evin katı (asansör, bakım gerektiren hasta vb durumlar için), bina güvenliği, binaya ait bir depolama alanı olup olmaması, deprem barınağı olup olmaması, bina alarm sistemleri oldukça önemlidir. Bu kriterlerden olumsuz olan her bir değer evinizin değerini yıllar sonra dahi düşürmeye devam edecektir.
Ev Ararken Bu Püf Noktalara Dikkat Edin!
– Ev ararken Flatfy gibi emlak arama motorları kullanarak bütün ilanları görüntüleyebilirsiniz. Bu sizi site site gezdirmeyecek, yegâne bir yöntemdir. Bütün ilanları tek tıkla önünüze getirebilir, istediğiniz gibi filtreleyebilirsiniz. Flatfy mahalle emlakçınızdan, büyük ilan sitelerine kadar bütün ilanları bünyesinde bulundurur.
– Sıfır binaya taşınmak ısınma maliyetinizi ilk 6-7 ay için arttıracaktır.
– Ev satın alırken ya da kiralarken yaptığınız sözleşme bütün haklarınızı içerir. Hatta karşılaşacağınız tüm sorunların ne şekilde çözüleceği bu sözleşme ile sabittir. Bu nedenle dikkatle okuyun.
– Ev alırken borçlanıyorsanız bu borcu uzun yıllar ödemeniz gerektiğini unutmayın. İyi bir ödeme planı yapın, B planınız mutlaka olsun. Asla belirlediğiniz bütçenizin dışına çıkmayın.
– Beğendiğiniz bir ev için emlakçınızın sizi acele ettirmesine izin vermeyin. Aynı güzellikte bir ev daha bulabilirsiniz fakat kötü yaptığınız bir tercihi asla geri değiştiremezsiniz.
– Evin konumu hakkında size sözlü ya da yazılı olarak verilen bilgileri mutlaka kendiniz deneyimleyerek test edin.
– Ev kiralarken sözleşmeye kendi şartlarınızı mutlaka etkletin.
– Ev kiraları ne zaman ucuzlar? Sorusunu merak ediyorsanız, bu sorunun tek cevabı kış mevsimi olacaktır.
– Bu artık püf bir nokta değil fakat tekrar tekrar hatırlatmak gerekiyor. Sert kış iklimi geçiren şehirlerde kuzey cepheden ev almamaya özen gösterin.
– Tapu çok önemli. Tapunuzun ortak mülkiyet değil size ait olduğunu teyit edin. Tapu alırken üzerinde haciz vb durumlar olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin.
– Bir evi asla aynı gün almayın. Beğendiğiniz evi ertesi gün mutlaka tekrar kontrol edin. Ters esen bir rüzgâr evinizin tesisatından koku gelmesine neden olabilir, ilk gün fark etmediğiniz bir durumu ikinci sefer bakarken fark edebilirsiniz.