Android’in bize sunduğu nimetlerden biraz faydalanalım…
Merhaba teknoloji meraklıları ve teknoloji arayışındakiler,
Şimdiye kadar hayatımda hiçbir zaman Apple ürünlerine yönelmedim. Bunun en büyük sebebi tabii ki ülkemizde fiyatları ve bu fiyat karşılığında ne aldığınız. Aynı bütçe ile çok daha güçlü Android işletim sistemine sahip bir telefon ya da bilgisayar alabileceğim gerçeğini bilmek her zaman beni Apple’dan uzak tutmuştur ancak kesinlike bu ürünlerinin kötü ya da kullanışsız olması ile alakalı bir durum değil, tamamen duygusal :). Bu durum beni Android ile daha içli dışlı hale getirdi ve uğraş alanım dolayısıyla Android’in bana sunduğu tüm nimetleri kullandım. Özellikle kişisel optimizasyon ve yazılım özgürlüğü Android’in benim için vazgeçilmez olmasına sebep olmuştur.
Ben ve Android’den bahsettikten sonra gelelim bu haftaki yazımıza, bu hafta size benim de kullandığım ve bir Android kullanıcısı iseniz muhakkak haberinizin olması gereken 5 uygulamadan bahsedeceğim. Öncelikle şunu söylemeliyim uygulamaları rastgele seçtim ve herhangi bir kullanım alanı seçmedim. Ama eminim içlerinde sizin de işinize yarayacak olan bir uygulama vardır.
Eh ilk uygulamamızla başlayalım o zaman;
Skyscanner
Senede bir kere bile uçak ile seyahat ediyorsanız bu uygulama muhakkak telefonunuzda bulunmalı. Skyscanner sayesinde seyahatinizin detayları doğrultusunda tüm uçak firmalarını ve uçuşları tarayabilir aralarından en uygun olanını seçebilirsiniz. Sürekli siteleri karşılaştırmak ile uğraşmadan direk karşılaştırmalı bir liste ve sıralama seçeneği ile aradığınız uçuşu bulmak istiyorsanız Skyscanner tam size göre.
Neleri iyi?
“Kullanım kolaylığı” burada anahtar deyimimiz olacaktır. Kolayca uygulamayı açıp, gideceğiniz yeri, tarihi ve kişi sayını girerek Skyscanner’ın sizin için o rotadaki tüm uçuşları taramasını sağlayabilirsiniz. En ucuz uçuş en üstte olacak şekilde bir liste ile sizi karşılayacak olan Skyscanner ayrıca uçuş süresi, puanlama, kalkış ve iniş saatlerine göre sıralama seçenekleri de sunuyor.
Basitçe uygulamanın tüm yaptığı bu ve Skyscanner’ın iyi yanı da bu basitlik. Mobil cihazlar için bu uçuş arama sıkıntısını bu kadar kolay bir işe çevirmesi bu uygulamanın bütün amacı diyebiliriz. Ayrıca başka fiyat değişikliğinde haber verme özelliği de Skyscanner’ı uygun uçuş bulma konusunda bir adım daha öne taşıyor.
Uçuşunuzu almak için ise sadece bir tuş ile uçuş firmasının sitesine geçiş yaparak uçuşunuzu ayırtabilirsiniz. Ayrıca gideceğiniz yerde konaklama ve araç kiralama gibi işlemlerini de Skyscanner üzerinden yine aynı kolaylıkla yapabilirsiniz.
Nesi kötü?
Söylemek gerçekten zor açıkçası. Belki son güncellemesinden sonra biraz olsun karmaşıklaşan arayüzünü kötü bir yan olarak gösterebiliriz ancak benim için hala kullanımı çok kolay ve sade bir uygulama Skyscanner.
Sonuç
Skyscanner, mobil cihazınızda uygun ve hızlı şekilde uçuş bulabilmek için geliştirilmiş en iyi uygulama. Kolay kullanım, temiz arayüz ve tüm gerekli özelliklere sahip. Seyahat eden herkesin mutlaka sahip olması gereken bir uygulama.
İNDİR
Duolingo
Yeni bir dil öğrenmek isteyenler için bir çok farklı yol var ve çoğu masraflı ve uğraştırıcı yada ikisi de. Duolingo neredeyse hiçbir masrafı olmayan bir dil eğitimi uygulaması. Bir kaç sorun dışında, kısa sürede vazgeçilmeziniz haline gelecek Duolingo, özellikle çok yurtdışına çıkan birisi veya yeni şeyler denemek isteyen birisi iseniz.
Neleri iyi?
Duolingo bir anda size ne yapacağınızı şaşırtabilir, ama her şey küçük lokmalara ayrılmış bir şekilde sunuluyor. Günlük öğrenme hedefinizi belirleyebilir, ve bütün öğrenme sürecinizi oyunlaştırabilirsiniz. Ayrıca Duolingo tüm dil öğrenenlerin peşinde olduğu dillerin yanı sıra flemenkçe, irlandaca ve isveççe gibi farklı dil eğitimlerine de sahip, tamamen bedava!
Nesi kötü?
En büyük negatif tarafı çevrimdışı kullanım seçeneğinin olmaması diyebiliriz ki bu çok kötü olabiliyor çünkü uygulama tam da yanınızda bulundurup sürekli takılabileceğiniz cinsten. Ama tabii günümüzdeki internet paketleri ile mobil veri üzerinden de rahatça kullanılabilir. Başka bir kötü yan olarak ise rastgele modunda derslerin ya çoook kolay olması ya da gerçekten zorlayıcı seviyede olması. Tabii bu da öğrenme hedefi planlanarak engellenebiliyor.
Sonuç
Dil mi öğrenmek istiyorsunuz? Ya da bildiğiniz bir dil üzerine pratik yapmak mı? Aşağıda linke kesinlikle tıklayın.
İNDİR
AirDroid
Android kullanıcıları belki Apple’ın sunduğu cihaz senkronizasyonu özelliği gibi bir özelliği hayatlarında kullanamamaktan şikayetçi olabilirler, ama dediğim gibi “yazılım özgürlüğü”, çözümümüz tam olarak Airdroid olacaktır. Airdroid kablosuz dosya aktarım ya da bilgilendirme aracından çok daha fazlası. Bu uygulama ile telefonunuzun ekranını bilgisayarınız ile paylaşabilir, Wi-Fi Hotspot oluşturup internetinizi paylaşabilir, RAM alanınızı temizleyebilir, ve bilgisayarınızdaki internet tarayıcısından telefonunuza ulaşabilirsiniz. Kısacası uygulamanın geliştiricileri her türlü paylaşım ve bakım ihtiyacınızı bu uygulama ile gidermeyi amaçlamış.
Neleri iyi?
Dediğim gibi AirDroid standart bir paylaşım uygulamasından daha fazla işlevi içinde barındırıyor, böyle uygulamalar genelde ağır ve ekstra şeyler ile dolmuş gibi gelir. Ama bu uygulama ile bu özellikleri hiçbir pürüz hissetmeden gayet akıcı şekilde kullanabiliyorsunuz.
Tüm iyi uygulamaların olması gerektiği gibi kullanımı gerçekten çok kolay olan AirDroid’e Facebook, Google ya da Twitter hesabınız ile direk giriş yapabiliyorsunuz ya da isterseniz yeni bir hesap ve şifre oluşturabiliyorsunuz. Giriş yaptıktan sonra tek yapmanız gereken bilgisayarınıza da uygulamayı kurmak ve oradan da giriş yapmak. Daha sonrasında tüm paylaşımlarınızı ve bilgilendirmelerinizi anlık olarak alabileceksiniz.,
Ayrıca herhangi bir platform limitine takılmadan Windows, Mac ya da internet taraycısı eklentisi olarak kullanılabilme olanağı da var.
Nesi kötü?
En barizi Wi-Fi üzerinden paylaşım yapıldığı için internetinizin hızına bağlı olarak kullanım hızınızın değişmesi. 4.5G ile tabii bu mobil veri üzerinden çok daha kolay olabiliyor. Büyük dosyaların aktarımını yaparken kablolu bağlantıya ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bunun yanısıra ana menüsündeki bir kaç reklamdan kurtulmak, dosya boyutu olmadan aktarım yapmak ve bir kaç cihazı aynı anda bağlamak için premium uygulamaya geçiş yapmanız gerekiyor. Ancak bu da para ödeyerek değil uygulamayı arkadaşlarınız ile paylaşarak yapılabiliyor.
Sonuç
İNDİR
Solid Explorer
Eğer üçüncü parti bir dosya yöneticisi arıyorsanız, çok uzağa bakmanıza gerek yok. Tüm muadilleri gibi Solid Explorer tek bir uygulama üzerinden telefonunuzun depolama alanını ve bulut depolama alanınızı yönetmenizi sağlıyor. Tabii bunun yanı sıra tercih sebebiniz olacak bir çok özelliği de var.
Neleri iyi?
Geliştiriciler burada Google’ın tasarım kılavuzlarına uygun tasarım yapmışlar. Solid Explorer, temiz arayüzü ve tanıdık düzeni ile inanılmaz derecede kolay bir kullanım sağlıyor. Her nasılsa, uygulama, karmaşıklığın olmadığı bir arayüz ile bir çok özelliği bir araya getirmeyi başarmış. Ama tabii her şey görünüş değil. Uygulama, aralarında dosyaları taramak ve sürüklemek için iki bağımsız panel kullanabilme özelliği gibi olağan dosya taramasının üstünde bazı işlevlerle birlikte geliyor. Bir güzel özellik ise, eğer bir SD kartı ve dahili depolama kullanıyorsanız, iki dosyanın bir listesi arasında geçiş yapmak için sola ve sağa hızlıca kaydırmanız yeterlidir.
Nesi kötü?
Elbette, tüm bu işlevsellik ve şık tasarımı tamamen ücretsiz değil. Uygulamayı 2 hafta boyunca ücretsiz kullanabilirsiniz, ancak bundan sonra da devam ettirmek için çok fazla olmayan bir ücret ödemeniz gerekecek. Benim gördüğüm tek kötü tarafı bu, ne yazık ki ücretsiz bir versiyonu yok.
Sonuç
Dosya yöneticileri söz konusu olduğunda sağlam bir tercih, yararlı özelliklere sahip bir arayüz tasarımı arıyorsanız ihtiyacınız olan tek uygulama Solid Explorer. Bunun için ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz, ancak bunun her kuruşa değer olduğunu düşünüyorum.
İNDİR
Office Lens
Bir dosyayı komple bir arkadaşınızla ya da patronunuzla paylaşmanız mı gerekiyor? Office Lens tam size göre. Bu uygulama akıllı telefon kameranızı tam donanımlı bir tarayıcıya dönüştüren yeni bir uygulama. Microsoft tarafından geliştirilmiş, Office 365 paketi, OneDrive ve OneNote gibi şirket verimlilik programlarıyla en iyi şekilde çalışmak üzere tasarlanmış.
Neleri iyi?
Beyaz Tahta notları, makbuzlar, kartvizitler ve belgeler de dahil olmak üzere neredeyse istediğiniz her şeyi dijitale çevirmek için Office Lens’i kullanabilirsiniz. Yakalamak istediğiniz nesneyi kalın beyaz çizgi ile çevreleyerek otomatik olarak tanımlamanız yeterli. Kamera düğmesine bastığınızda, o beyaz çizginin dışında kalan her şeyi keser.
Office Lens ayrıca size çok çeşitli seçenekler sunar. Beyaz Tahta, Belge ve Resim modlarından faydalanabilir ve taramalarınızı PDF, PowerPoint ve Word dosyaları olarak kaydedebilirsiniz. Beyaz tahta ve Doküman en kullanışlı ayarları. Bir yandan bir toplantıda aldığınız notların dijital sürümlerini hızlı bir şekilde oluşturmanıza olanak tanırken, bir yandan basılı metinleri optik karakter tanıma (OCR) ile otomatik olarak tanır.
Nesi kötü?
Resimler bazen Beyaz Tahta modunda aşırı derecede işleniyor ve parlak mavi ve kırmızı ile noktalı tek tuhaf görünümlü görüntü oluşuyor. Office Lens karakterleri zaman zaman yanlış okuyabiliyor etkileyici olsa da OCR’ın hala biraz geliştirilmeye ihtiyacı var.
Sonuç
Office Lens, özellikle bir tarayıcıya düzenli erişime sahip olmayanlar için gerçekten kullanışlı bir uygulama.
İNDİR
Bu hafta da yazımızın sonuna geldik. Android cihazlarının sunduğu “yazılım özgürlüğü” sayesinde aklınıza gelen hemen hemen her alanda bir uygulama bulmak mümkün. Ayrıca telefonunuzun her zaman ki temasından ve menü yapısından sıkıldıysanız “Launcher” adı verilen uygulamaları kullarak telefonunuza yeni bir telefon yüzü kazandırabilir ve kullanışlılığını arttırabilirsiniz. Önerilerim ise;
- Action Launcher
- Apex Launcher
- TSF Launcher 3D
Kalın sağlıcakla..-
Yorum bırakmayı unutmayın 🙂
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- Telefonunuza Hükmedin: Android Root
- Eski Akıllı Telefonlarınızı En Verimli Şekilde Değerlendirmenin 8 Yolu
- Yeni Sürüme Merhaba: Android 9.0 (Pie)