Bağırsak Sağlığı ve Probiyotik
Günlük hayatta insanların beslenme şekli genellikle rafine edilmiş, işlenmiş gıdalar üzerine kuruludur. Birde bunun üzerine hareketsiz yaşam, stres, antibiyotik kullanımı, sigara gibi faktörler eklenince sağlıklı bir yaşam için olumsuz etkiler ortaya çıkıyor. Bu durumdan bağırsak florası olumsuz etkileniyor ve kişiyi bağırsak sorunlarının varlığına itiyor.
Bağırsak sağlığımızı korumak için yapılması gerekenlerin en başında probiyotik kullanmak ve probiyotik kullanımını artırmak gelir.
Günlük hayatta sık sık adını duyduğumuz ve bir çok besinin içeriğinde bulunan bir canlı mikroorganizmadır probiyotik.
İlk duyuşta garip gelse de , evet onlar canlı mikroorganizmalar.. Bağırsaklarımızın onlara ihtiyacı var.
Probiyotiklere biyoterapötik ajanlarda denilmektedir. Probiyotik ile tedaviye “bakteriyal yerine koyma tedavisi” deniliyor. Bu canlı mikroorganizmaların bizim için faydası çok büyük, bağırsaklarımızda bulunan zararlı patojen mikroorganizmalarla savaşmakta ve bizi korumaktalar.
Probiyotikler genellikle Lactic bacteria ailesinden olan Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptokokkus cinsi bakterilerdir
Probiyotiklerin üç önemli yararı
- 1-bağırsak sistemini iyileştirir.
- 2-bağırsaktaki patojen mikroorganizmaların sayısını azaltır.
- 3-mikrobiyal metabolizmayı değiştirir..
Onlar tam bir bağırsak dostu. Probiyotikler yoğurtta, kefirde, ayranda bulunmaktadır ve bazı fermente ürünlerde de bulunur. Probiyotik kullanan insanların bağışıklık sistemi daha kuvvetli olur kolayca hastalığa yakalanmazlar. probiyotiklerin bazı hastalıkları önleyici unsurlarıda vardır.
Probiyotik gıda nedir?
Yeterli miktarlarda canlı probiyotik bakteri içeren gıdaya denir. Probiyotikler bağırsakta geçici kolonizasyona neden olduklarından her gün tüketilmelidir.
sağlıkla kalın…