Meditasyon ile Mutluluğa Adım Atın

Meditasyon ile Mutluluğa Adım Atın

Meditasyon başka bir insan olmak ya da daha iyi bir insan olmak değil, daha çok farkındalığın artırılması ve daha sağlıklı bir perspektife kavuşulması anlamına geliyor. Meditasyon yaparken düşüncelerinizi ya da hislerinizi kapatmaya çalışmıyorsunuz. Tam tersine, düşüncelerinizi, hislerinizi, duygularınızı yargılamadan gözlemlemeye ve anlamaya çalışıyorsunuz. Aynı zamanda birçok psikolojik rahatsızlığın belirtilerinin iyileştirilmesinde meditasyonun oldukça faydalı olduğu da bilinen bir gerçek. Özellikle anksiyete gibi gündelik hayatı olumsuz yönde etkileyen psikolojik rahatsızlıklarda meditasyon kişiye yeni bir bakış açısı ve farkındalık kazandırır. Bununla birlikte kişinin sahip olduğu semptomlara yönelik yeni stratejiler geliştirilmesini ve rahatlamasını da sağlar. Eğer bir uzmanla görüşerek psikolojik destek almak ve kişisel rahatlama tekniklerini öğrenerek kendinizi geliştirmek isterseniz bir psikolog ile anında online terapi gerçekleştirebilirsiniz. Uzmanlarımızla birlikte her zaman sizin yanınızda olduğumuzu unutmayın.

Meditasyon ile Mutluluğa Adım Atın

Meditasyon Nedir?

Meditasyon son dönemlerde oldukça popüler oldu. Her yaştan insan meditasyon yapmaya başladı ve yapanlar sürekli meditasyonun faydalarından bahsediyor. Belki siz de kendi kendinize “sessizce bir yerde oturmak ne kadar faydalı olabilir ki?” diye soruyorsunuzdur. Meditasyona başlamayı düşünen kişiler genelde meditasyonu sıkıcı ya da vakit kaybı gibi görebiliyor. Gündelik işlerin yoğunluğuna bir de meditasyonu eklemek zor gelebilir. Fakat meditasyona başlamak ruhunuzu o kadar dinginleştirecek ve kendinizi o kadar mutlu hissedeceksiniz ki aklınıza takılan her türlü soru kaybolacak. Özellikle stres ve anksiyetenin getirdiği negatif etkilerin giderilmesinde meditasyonun çok büyük katkısı olmaktadır.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyona başlamadan önce meditasyona dair kafanızda “işe yarayacak mı?”, “odaklanabilecek miyim?”, “ne kadar sürdürebilirim?” gibi sorular olabilir. Fakat endişelenmeyin, meditasyona başladığınız zaman kendinizi rahat hissettikçe bu tip sorular zihninizden silinecektir. Ayrıca meditasyona başladığınızda aklınızdan geçen düşüncelerin çok fazla olduğunu ve kontrol edemeyeceğinizi de düşünebilirsiniz. Başlarda bu düşüncelerin kontrolsüz olması çok normaldir ancak zaman içinde bu durumla nasıl baş edileceğini öğreneceksiniz

Meditasyonun olmazsa olmazları ve bazı kilit noktaları vardır. Başlangıçta bunları bilmek meditasyona uyum sağlamanız için önemlidir. Sizler için bu noktaları kısaca listeledik:

1. Ortam

Meditasyon için kendinizi rahat hissedeceğiniz, odaklanmanızı engellemeyecek bir ortam yaratmanız oldukça önemlidir. Mumlar, şamdanlar, güzel kokulu yağlar, çiçekler kullanabilir hatta dinginlik veren rahatlatıcı meditasyon müzikleri de açabilirsiniz.

2. Duruş

Rahat bir yerde bağdaş kurmak, kuramıyorsanız sandalyede dik bir şekilde oturmak meditasyonun temel kurallarındandır. Kambur olmak veya dik oturmamak zihnimizin kayıp gitmesine sebep olabilir.

3. Gözler

Genellikle gözler kapalıyken düşüncelere ve hayallere kapılmamız daha kolay olduğu için gözlerin açık tutulması ve bir noktaya sabitlenmesi daha faydalı olacaktır. Fakat siz gözleriniz kapalıyken rahat ediyorsanız o şekilde de meditasyon yapabilirsiniz.

4. Odaklanmak

Meditasyonun temelinde odaklanma vardır. Odaklandığımız şeye (vücudumuz ya da zihnimiz) dikkatimizi güzel bir şekilde vermemiz gerekir ve bunu yapmak için de meditasyonda kullanılan en güzel araç nefestir.

5. Nefes

Nefes alıp vermek, dikkatimizi içinde bulunduğumuz ana sabitlememizde yardımcı olur. Bu nedenle nefes meditasyonun temellerindendir. Meditasyon sırasında nefesinize odaklanma problemi yaşarsanız nefesinizi sayabilirsiniz. Düşünceleriniz dağıldıkça saymayı başa alıp tekrar nefes almaya devam edin.

6. Düşünceler

Meditasyon sırasında düşünceler zihninizi kurcalamaya başlayabilir. Böyle durumlarda nefesinize odaklanın ve düşüncelerin zihninizden akıp gitmesine izin verin. Meditasyonun ilk zamanlarında bunu yapmakta zorlanabilirsiniz fakat zamanla bunu başaracağınızdan emin olabilirsiniz.

Meditasyon ile Mutluluğa Adım Atın

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Stres ile baş edebilmeniz için birebirdir.

Sosyal hayatınız canlanır.

Odaklanma yeteneğiniz artar.

Bağışıklık sisteminiz güçlenir.

Yaşama daha çok tutunursunuz.

Depresyon semptomlarını azaltmada yardımcı olur.

Anksiyete (kaygı) seviyesini azaltır.

Yorgunluğu giderir.

Zihniniz sakinleşir.

İç huzurunuzu bulmanızı sağlar.

Şefkat duygunuz genişler.

Yaşam amacınızı bulmanızı sağlar.

Hafızanız kuvvetlenir.

Bakış açınız genişler.

Daha dengeli bir ruh haliniz olur.

Yaratıcılığınız artar.

Problem çözme yeteneğiniz gelişir.

Metabolizmanız hızlanır.

Sindirim sistemini düzenler.

Sigara, alkol gibi bağımlılıklardan kurtulmanıza yardımcı olur.

Öz saygınız artar.

Daha mutlu hissedersiniz.

Cinsel hayatınız gelişir.

Farkındalığınız artar.

Uyku problemlerine iyi gelir.

Daha nezaketli olursunuz.

Ağrıların kontrolüne yardımcı olur.

Kan basıncınız düşer.

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon (Basit Meditasyon Egzersizi)

Meditasyona her gün 5 dakika ayırarak başlayabilirsiniz. Alıştıkça ve kendinizi daha iyi hissettikçe süreyi uzatabilirsiniz. Başlarda işe yaramıyor gibi hissedebilirsiniz ama pes etmeyin, zaman verin. Meditasyonun hayatınızı nasıl değiştirdiğini görmeniz biraz vakit alabilir. Fakat alıştıktan sonra emin olun hayatınızın olumlu yönde değişmeye başladığını hissedeceksiniz.

1. Kendinize rahat bir ortam yaratın

Yarattığınız ortam mutfakta, salonda, yatak odasında ya da bahçede olabilir. Sadece sizi meditasyondan koparabilecek bir ortam olmamasına özen gösterin. Elinizden geldiğince kendinize sade, rahat ve dingin bir yer yaratmaya çalışın. İsterseniz mum yakabilir ya da rahatlatıcı bir müzik açabilirsiniz.

2. Rahatça oturun

Yerde bağdaş kurun. Eğer bağdaş kuramıyorsanız sandalyeye, koltuğa oturabilir ya da tabure ve minder kullanabilirsiniz. Dik oturun, kambur olmayın. Buradaki kilit nokta sizin olabildiğince rahat hissetmenizdir.

3. Derin nefes alın

Meditasyonun en önemli noktası derin nefes almaktır. Dik bir şekilde otururken gülümseyin. Burnunuzdan nefes alın, kollarınızı vücudunuzun iki tarafından yukarıya kaldırın ve ellerinizi başınızın üstünde birleştirin. Bu birleştirme hareketine ‘namaste’ denir. Sonra burnunuzdan yavaşça nefes verin, ellerinizi başınızdan aşağı indirin ve ellerinizin pozisyonunu bozmadan kalbinizin üstüne getirin. Bu nefes egzersizini 3 kere yapın.

4. Vücudunuza odaklanın

Dik oturuşunuzu bozmayın ve zihninizi ayaklarınıza doğru götürün. Ayaklarınızın yere nasıl bastığını, yerde nasıl bir baskı oluşturduklarını ve ayaklarınızı nasıl hissettiğinizin farkına varmaya çalışın. Sonra ayaklarınızdan yukarı doğru tüm vücudunuz için aynı şeyi yaparak vücudunuzun farkına varın. Vücudunuzda herhangi bir gerginlik hissedersin gevşetmeye çalışın.

5. Düşüncelerinize odaklanın

Dik oturduğunuzdan emin olun ve aklınızdan geçen düşünceleri gözlemlemeye çalışın. Gündelik hayatınıza yönelik düşünceler (işle ilgili durumlar, ne yemek pişirileceği gibi) illa ki aklınızdan geçiyor olacaktır ki bu çok normaldir. Fakat burada yapmanız gereken şey siz bu düşüncelere sahipken dışarıdan biriymiş gibi o düşünceleri gözlemlemeniz. Düşünceleriniz akıp giderken siz sadece seyirci olun ve herhangi bir yargıda bulunmadan sessizce gözlem yapın. “Niye bunu düşünüyorum?” gibi yargılarda bulunmaya başladığınız anda düşüncelerinizi tekrar gözlemlemeyi deneyin.

6. Bitiş

Meditasyonu bitirirken zihninizi kalbinize götürün. Yavaş yavaş kendinizi çevrenize uyarlamaya başlayın. Yavaşça kalkın ve meditasyonu bitirin.

Meditasyon başlangıçta adapte olması zor gibi görünse de zamanla hayatın bir parçasına haline gelerek ruhunuzda dinginlik sağlayacaktır. Eğer gerçekten meditasyonun etkilerini hissetmek istiyorsanız sakın pes etmeyin. Günlük ufak egzersizlerle psikolojik olarak rahatlayacak ve kendinizi çok daha mutlu hissedeceksiniz.

Burcu Keskin
-
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Gönül Yarası
Sonraki
Captain

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.