Einstein’in meşhur e=m.c^2 denkleminde özetlenen kütle ile enerjinin denkliği ve hiçbir şeyin ışık hızından daha hızlı hareket edemeyeceğini söyleyen yasadır. Kütle ile enerjinin denkliği den ötürü bir nesnenin hareketi dolayısıyla sahip olduğu enerji kütlesine eklenecektir. Bir başka deyişle bu durum nesnenin hızını artırmasını gittikçe zorlaştıracaktır. Bu etki yalnızca ışık hızına yakın hızlarda hareket eden nesneler için gerçek anlamıyla belirgindir.
Sözgelimi ışık hızının yüzde 90’ı hızında hareket eden bir nesne normalde ki kütlesinin iki katı büyüklüğünde bir kütleye sahip olacakken , ışık hızının yüzde 10’u hızında hareket eden bir nesnenin kütlesi normalden yalnız yüzde 0,5 daha fazla olacaktır.
Bir nesne ışık hızına yaklaştıkça kütlesi normalden çok daha hızlı bir şekilde arttığından daha hızlı gitmek için hep daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Öyle ki nesne ışık hızına erişene kadar kütlesi sonsuz büyüklüğe ulaşacağı ve kütle ile enerjinin denkliği göz önünde bulundurulursa bu hızı yakalamak için çok enerji harcayacağından dolayı belki de hiç ışık hızına ulaşılamayacaktır.
Yalnız kütlesi olmayan cisimler ışık hızında hareket edebilir.
Kaynak: Stephen Hawking zamanın kısa tarihi