SSD Harddisk Nedir, Neden ve Nasıl Kullanılır?
Merhaba teknoloji meraklıları ve teknoloji arayışındakiler. Bugün yazımda sizlere günümüzün en hızlı çalışan ulaşılabilir depolama teknololjisi olan “Solid State Disk” SSD Harddisk ‘ten bahsedeceğim. Bilgisayarını yükseltmeyi ya da yenilemeyi düşünen tüm arkadaşımızın aklında olan, “Organize İşler” filmindeki Cem Yılmaz’ın unutulmaz “Şimdi aklınızda iki soru var; bir dayak nedir? İki neden atılır?” repliğine benzer “SDD nedir? Neden kullanılır?” sorusunu sizin için cevaplamaya çalışacağım.
Hepimiz hali hazırda “Hard Disk Drive”(HDD) olarak adlandırılan sabit disk ile aşinayız artık. Masaüstü bilgisayarınızda, notebook’unuzda kullanılan bu standart disk elektromekanik bir disk sistemi ile çalışıyor. Disk dönüyor ve bir ya da daha fazla iğne yazma okuma işlemini yapıyor. Bu nedenle tamamen elektronik sisteme sahip olan RAM veya SSD gibi cihazlardan yavaş kalıyorlar ancak HDD‘lerin en büyük avantajı olan kullanım ömrünü göz ardı etmemek gerekiyor. Uzun vadeli depolama ihtiyaçlarınız için vazgeçilmez bir depolama alanı ve süresi sunmaya hala devam ediyorlar. Ayrıca HDD fiyatı ile ulaşabildiğini depolama alanı ile hala SSD’lerin önünce bulunuyor.
SSD Harddisk‘ler ile son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde düşen fiyatı ile her kullanıcı tarafından rahatça ulaşılabilir bir hal almış durumda. Fiyatı hala diğer disk tiplerine göre yüksek olsa da aldığını performans ödediğiniz paraya değecek miktarda. SSD‘ler elektronik bir sistem olarak çalıştığı için herhangi bir ses veya titreme durumu söz konusu olmuyor. Ayrıca bu temel çalışma presibi en basit SSD’de saniyede 500+MB yazma ve 500+MB okuma hızına ulaşmamızı sağlıyor. Bu da bize bilgisayarımızın yaptığı dosya okuma ve yazma operasyonlarında çok yüksek bir hız sağlıyor. Bu operasyonlar gündelik hayattan örnek verecek olursak; bilgisayarınızın açılışı(4-5 saniyeye kadar düşebiliyor), dosya kopyalama, yazılım yükleme (önceden yüklemek için 1 saatinizi verdiğiniz oyunu tekrar kurarken 10 dakika sürmesi gerçekten inanılmaz bir haz veriyor 🙂 ) gibi işlemler.
Peki neden SSD Harddisk almayı düşünmeliyim?
Diyelim ki 5-6 yaşında bir emektar bilgisayarınız var ve işlem hızı hariç her şeyinden memnunsunuz, keşke bir yükseltme olsa da bilgisayarım daha hızlı açılıp kapansa, internette gezinirken daha pürüzsüz bir gezinme hissi verse diyorsunuz. İşte SSD tam size göre. Bilgisayarınızın modeli ne olursa olursa 2.5″lik bir sabit disk portuna ya da mSata girişine sahip ise sizde cihazınıza SSD ekleyebilirsiniz. SSD ile bilgisayarınızın açılma süresi hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın %200-%300 oranında azalma gösterecektir. Ayrıca bilgisayarınızın içinde gezinirken dosyaları açıp kapatırken çok daha yüksek bir performans alabilmeniz söz konusu olacaktır.
Amaaan benim bilgisayarım yeni taş gibi devamını okumama gerek yok diyen arkadaşlar ise, herhangi bir yüksek yazma-okuma işlem yükü olan yazılım kullanıyorsanız SSD sizin vazgeçilmeziniz olacak. Örnek verelim; SolidWorks, PhotoShop, AndroidStudio ve daha nice derleme ve sürekli kayıt işlemi ile çalışan yazılımlar yüksek disk yükü barındırırlar. Bu da sizin projenizi tamamladıktan sonra derlemesi için saatlerce beklemeniz anlamına gelebilir. Ancak SSD teknolojisi ile işlerini bu cihaz üzerinde yaptığınız takdir tıpkı yazılım yüklemelerindeki gibi bekleme sürenizin çok yüksek düzeyde düştüğünü göreceksiniz. Bu tip yazılımlar ile çalışan arkadaşların hemen şimdi şu an koşup birer SSD edinmelerini tavsiye ediyorum, sonra teşekkür ederisiniz :).
Şimdi gelelim SSD Harddisk’in sağladığı avantaj ve dezavantajlara;
SSD ve HDD Avantajlar ve Dezavantajlar
HDD ve SSD Harddisk cihazları aynı işi yapıyor. İkiside işletim sisteminizi barındırıyor ve boot olmasını sağlıyor. Dosyalarını ve yazılımlarınızı tutuyor. Aslında ikiside aynı işi yapıyor ama peki neden birini diğerine tercih edesiniz?
Fiyat
Şimdi şu anki güncel fiyatlara göre basit bir matematik işlemi yapalım. Bu Seagate’in laptopunuzda kullanabileceğiniz 2.5″ 500GB HDD‘si ₺215 fiyat etiketine sahip yani bu cihazı aldığınız takdirde her GB başına ₺0.43 kuşur ödediğiniz anlamına geliyor. Bu Samsung marka 2.5″ 500GB SSD ise ₺779 fiyat etiketiyle zaten fiyat olarak yüksek olduğunu gösteriyor ve GB başına ₺1.55 ödemiş oluyorsunuz. HDD‘ler daha eski ve daha oturmuş bir sisteme sahip oldukları için gelecekte çok daha ucuzlayacaklarını ve SSD fiyatlarınında elbette bu düşüşü yaşayacağını söyleyebiliriz ancak bu fiyat farklı her zaman daim olacak, ta ki HDD‘ler kullanımdan kalkana kadar.
Maksimum ve Genel Kapasite:
SSD‘ler günümüzde maksimum 4TB depolama alanını destekliyorlar ve bu depolama alanı SSD‘lerde çok nadir bulunabiliyor ve çok yüksek fiyat etiketine sahip. Genel olarak bulabileceğiniz SSD kapasiteleri 240 ve 500 GB arasında değişiyor. Multimedia kullanıcıları çok daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyacakları için daha yüksek boyutlu, 1TB gibi SSD‘lere yönelebilirler. (ancak benim tavsiyem; kasanız el veriyor ise 240GB SSD ile işletim sisteminizi ve gereken kadar HDD ile depolama alanınızı tek bir cihazda birleştirmeniz. Eğer kasanız müsade etmiyorsa her zaman depolama için bir harici HDD kullanabilirsiniz. Hem de dosyalarınızı her zaman yanınızda taşıma imkanı bulmuş olursunuz)
HDD’lerde ise depolama alanı olarak maksimum bulabileceğiniz 60TB gibi uçuk bir depolama alanı. Tabii depolama cihazlarında alan arttıkça fiyatında yükseldiğini göz önünde bulundurmakta fayda var.
Hız
İşte burada SSD tüm farkını gösteriyor. SSD ile çalışan bir işletim sistemi genelde 1 dakikanın altında ancak sıklıkla 5-20 saniye arasında açılacaktır. Sadece burada değil SSD‘nin hız farkı dosya kopyalarken, uygulama açarken, derleme yaparken fazla ile fark edilebilir bir düzeyde. Özellikle GTA V‘in “loading” sürelerini bilen arkadaşlarım için söylüyorum gerçekten ama gerçekten SSD kullanın. 🙂
Parçalanma
HDD‘ler disk sistemi kullandıkları için büyük boyutlu dosyalarınız zaman için disk’e dağılacak (fragmantation) ve uzun süreli kullanımlarda ve depolama alanınız doldukça parçalanma artacaktır. Bu da dosya erişiminde geciklere yol açacaktır. Ancak SSD‘de böyle bir sistem kullanılmadığı için parçalanma olmaz.
Dayanıklılık
SSD‘lerde hareketli bir parça olmadığı için sarsıntılarda hasar alma ihtimalleri çok düşük. Ayrıca aniden kapatılmalarda durması gereken bir parça olmadığı içinde veri kaybı ve yine hasar alma ihtimali çok düşük. HDD disklerinin ve iğnelerinin tıpkı araç freni gibi bir ömrü var. Eğer ekipmanınıza sert davranıyorsanız SSD tavsiye ediyorum.
Sizin için hangisi daha uygun SSD mi HDD mi?
HDD
- Yüksek multimedia kullanıcıları ve ağır “download”çılar: 4TB HDD sizin için yeterli mi? Kapasitesine göre uygun fiyatlı olan HDD size göre.
- Bütçe yapanlar: Yukardaki basit hesabımız her şeyi açıklıyor.
- Standart kullanıcılar: Gündelik işlerinizi, yazı okuma, mail gibi, yapmak için kullanıyorsanız orta kapasiteli bir HDD hem uygun fiyatlı hem de yeterli bir çözüm olacaktır sizin için.
SSD
- Seyyahlar: Siz de laptop’ını çantasına tıkıp, sırtına atıp gezenlerden misiniz? Ya da uçağa yetişmek için sertçe kapattığı laptop’ını koltuğunun altına alıp koşanlardan? SSD’nin parçasız ve elektronik yapısının sağladığı hasar güvenliği tam size göre.
- Grafik tasarımcılar ve Mühendisler: Yukarda söylediğim gibi yazılımlarınızın ihtiyacı olan hız SSD’lerin içinde saklı.
- Ses mühendisleri ve Müzisyenler: Müzik kaydediyorsunuz ve harddisk’inizin sebep oldu o hafif cızırtı sizi gerçekten deliye çeviriyor değil mi? SSD’lerin çıtı çıkmaz, işini halletmeye bakar.
SSD-HDD Hybrid(Bir arada)
- Grafik tasarımcılar ve Mühendisler: Ekipman hep sizin için bir tık daha pahalı değil mi? Ama ne yapalım SSD ile sağladığız işlem hızı daha çok üretmenize yol açacak bunun için ayrı bir HDD ile depolama alanınızı arttırmak isteyebilirsiniz.
- OYUNCULAR: Merhaba oyuncu yoldaşlarım, gerek depolama gerekse oyunlarımızın kapladığı yer ve işlem yükü dolayısıyla en çok ihtiyaç duyan gruplardan biriyiz. Örnek vereyim; Benim laptop’ımda 240GB SSD (Hızlı çalışmasını istediğim oyunlar için) + 120GB SSD (Sadece işletim sistemim için) + 1TB HDD (Depolama ve diğer oyunlar için) bulunuyor. Mevzuyu anladınız siz.
Evet arkadaşlar, sizlere SSD Harddisk ‘ten elimden geldiğince bahsettim. SSD eğer bütçeniz ve ihtiyacınız dahilindeyse gerçekten tavsiye ettiğim, eski bilgisayarlarınızı yeniden gençleştirecek bir donanım.
Daha sonraki yazılarımızda görüşmek üzere.
Sağlıcakla kalın…