Hızlı okuma, günümüz dünyasında önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Çünkü okunması gereken ve bilgi sahibi olunması gereken çok sayıda konu bulunuyor. Hızlı okumak tek başına bir işe yaramaz, okunan metin anlaşılmadığı sürece, ne kadar hızlı okursanız okuyun size faydasının olmasını beklenmemesi gerekir. Hızlı okuma kursu eğiticileri, genel olarak bu eksiği görürler ama bu konunun üzerinde çok fazla durmaz, sadece basit anlatımlarla konuyu ertelerler. Bu makalede hızlı okuyup anlamanızı sağlayacak teknikler konusunda bilgiler paylaşacağım.
Kelimeleri İç Seslendirme İle Okuma
Hızlı okumayı engelleyen alışkanlıklardan biri olan iç seslendirme yöntemi ile okumaya çalışma, kötü alışkanlıklar arasında sayılır. İç seslendirme olarak adlandırılan okuma alışkanlığı, küçük yaşlardan itibaren kazanılan bir yöntemdir. İlk okuma öğrenildiğinde sesli olarak okumayı öğrenir, sonrasında ise artık okumada ilerleme kaydedilince içimizden okuma ile devam ederiz. Bu alışkanlık maalesef hızlı okuma tekniği uzmanları tarafından olumsuz görülüyor. Çünkü bu alışkanlığın okuma hızını düşürdüğü belirtiliyor. Peki, ne öneriliyor diyorsanız, önerilen okumayı iç seslendirme ile yürütme yerine kelimeleri görebilme olarak belirtiliyor. Kısaca amaç daha hızlı okuma ise, o zaman önerilen teknik şu; okuma sırasında dilinizi damağınızın üst tarafına dokundurmak olarak belirtiliyor. Bu hareket anlamsız değil, amacı farkına varmadan iç seslendirmeye geçişi önleme ve beynin dikkatini dağıtan ve odaklanmasını önleyen unsurlardan kurtulmasını amaçlıyor. İç seslendirmeyi susturmaya yönelik olarak uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise, okuma sırasında klasik müzik ya da enstrümantal müzikleri dinlemek olarak belirtilmekte.
Yeniden Okuma (Regresyon)
Okuma hızını olumsuz etkileyen ikinci faktör olarak gösterilen alışkanlık, yeniden okuma isteği olarak gösteriliyor. Hızlı okuma teknikleri konusunda engellerden biri olarak gösterilen bu alışkanlık şu şekilde ifade ediliyor, bazı durumlarda bir metni okurken anlayamadığımızı fark edip metni tekrar okuruz. Bu durum hızlı okuma egzersizleri yapılırken üzerinde durulan önemli hatalardandır. Nedeni, anlamada sorun yaşama değil okunan, metne odaklanamama olarak gösteriliyor. Bu durum okuma sırasında birçok sefer tekrarlanabilir. Bu alışkanlığın nasıl atlatılabileceği konusuna gelirsek, hızlı ve anlayarak okuma teknikleri konusunda bilinmesi gereken en önemli kural olarak, okunacak olan konuya ilginin canlandırılması olarak belirtiliyor. Çünkü ilgi canlandırılmazsa okuma sırasında beyin farklı düşüncelerin içinde kaybolabilir. Bu nedenle öğrenme isteğinin canlı kalabilmesi için, okurken merak içinde olmak ve merakın canlı kalmasını sağlayabilmek öneriliyor. Okurken bazen durup cevap aradığınız sorulara cevap bulup bulunmadığını kontrol etmek de merakı canlı tutmak için iyi bir yöntem olarak gösteriliyor.
Fiksasyon Engeli
Hızlı okuyup anlamaya engel olarak gösterilen bu son alışkanlık, okuma sırasında gözlerin bir noktaya takılıp ilerlemeyi engellemesi anlamına gelmekte. Metin okuma online noktasında sayılan bu alışkanlığı aşmak için önerilen yöntem, hız ayarlayıcı kullanmak olarak belirtiliyor. Örneğin kaleminiz ya da parmağınızla bu işi yapabilirsiniz. Bu yöntemin 2 temel avantajı vardır. İlk avantajı okuma hızının sabit kalmasını sağlamak, ikinci avantajı ise gözleri daha hızlı okumaya zorlaması olarak belirtilmekte.
Burada verilen öneriler, hızlı ve anlayarak okuma önünde engel oluşturan alışkanlıklardan kurtulmayı amaçlamakta. Zaten engelleri aştığınız zaman okuma hızınıza siz bile şaşıracaksınız. Takipte Kalın Haberiniz Olsun..
Bunlara da Bakın: Etkili Kitap Okuma Yöntemleri