Evde Köpek Bakmaya Başlamadan Önce
Köpek bakmak pek çok kişinin istediği bir şeydir. Her güzel şeyin bir zahmeti olduğunu unutmamalı köpek sahibi olmanın da ciddi sorumlulukları vardır. Ben de evde köpek bakmayı düşünenler için en önemli 10 bilgiyi sıraladım.
1. Köpeğin ihtiyacı olan şeyleri almalısınız
Köpeğinizin evinize geçişi sorunsuz olacak şekilde yiyecek, ödül maması, tasma, oyuncak, tımar aleti ve önceden ihtiyaç duyacağınız diğer şeyleri satın alın.
2. Bir program yapın
Siz ve aile üyeleriniz yemek, su, yürüyüş, egzersiz, temizlik ve tımardan kimin sorumlu olacağına karar vermelisiniz. Herkese sorumluluklarını hatırlatmak için bir görev programı yapın. Köpek bakımında her gün yemek ve yürüyüş zamanının aynı saatte olması gereklidir. Bu nedenle siz veya aile üyeleriniz bu disipline uymalıdır. Aksi halde köpeğiniz dilediğiniz şekilde tuvalet eğitimini alamaz ya da dışarı çıkıp enerjisini boşaltamadığı için evde eşyalarınızı kemirip yaramazlık yapar.
3. Evinizi köpeğinize uygun olacak şekilde hazırlayın
Köpeğiniz eve gelmeden evinizi hazırlayın. Kırılabilirleri veya “çiğnenebilir maddeleri” daha yüksek bir yere taşıyın. Elektrik kablolarını meraklı patilerin ve burunların erişemeyeceği şekle getirin. Köpekler için zehirleyici olan ev veya bahçe bitkilerini köpeğinizin ulaşamayacağı yerlere kaldırın.
4. Bir yatak yapın
Köpeğinizin dinlenmeye veya mahremiyete ihtiyacı olduğunda gitmesi için evin bir köşesinde taşıma kutusu, bir köpek yatağı ya da bir battaniye yığını olmalıdır. Köpeğinize rahat bir alan yaratmalısınız.
5. Bir sınırlandırma politikası belirleyin
Evinizin bahçesi varsa güvenli bir şekilde olması için çevresini çitle kapatın. Bahçe kapınızı her seferinde kapattığınızdan emin olun.
6. Köpeğinizin dışarıda mı yoksa evde mi tuvaletini yapmasını istediğinize karar verin ve ona göre eğitin
Köpek eve gelir gelmez tuvalet eğitimi başlamalıdır. Köpeğinizin tuvaletini dışarıda yapmasını istiyorsanız da yavru köpekler aşı olduğu için bir süre dışarı çıkamazlar. Bu nedenle önce evde tuvalet alışkanlığı edindirmelisiniz. Eve ilk kez gelen köpeğinize evin tamamını açmayın. Önce bir odada yaşamalı. Tuvaletini yapmasını istediğiniz yeri hasta bezi ya da gazete kağıdıyla kaplayın. Yatağını, mana ve su kabını ise tuvalet alanının en uzak yerine koyun. Mamasını sabah ve akşam verin. Su her zaman bulunsun. Psikolojik olarak köpekler tuvaletlerini yemek yedikleri ve uyudukları yerin uzağına yapar. Böylece köpeğiniz pedin ya da gazete kağıdının üzerine tuvaletini yapacaktır.
Yanlış yere tuvaletini yaptığında ona kızmayın ya da asla vurmayın. Sadece sert bir şekilde “hayır” deyip tuvaletini yaptığı yeri sirkeli suyla temizleyin. Tuvaletini doğru yere yaptıkça gazete kağıdı ya da hasta bezi kaplı bölgeyi küçültün. Köpeğinizin dışarıda tuvaletini yaptırmak istiyorsanız aşıları bittiğinde bu pedi kapıya yakın bölgeye koyun. Bu bölgeye yapmaya başladıktan sonra hasta bezinin hepsini kaldırın.
Bunun yerine sabah uyanır uyanmaz mamasını verip hemen dışarı çıkarın. Akşamları da aynı şekilde mamadan sonra hemen dışarı çıkarın. Böylece tuvalet alışkanlığı edinmiş olacak. Tuvalet alışkanlığını mutlaka köpek sahibi kendi evinde vermelidir. Bu başlı başına köpek sahibinin sorumluluğundadır. Ayrıca köpek tuvalet eğitimini aldığında da evin tüm odalarını ona açmayın (mutfak gibi bazı yerlere gitmesine izin vermeyin). Bölge sınırlandırması yapmak, ona kendi yaşam alanını bırakmak daha doğru bir davranıştır.
7. Her gün düzenli yürüyüşe çıkarın
Her ne kadar köpeğinizi evde besleyecek olursanız olun ya da tuvalet için evinizin belirli bir bölümünü kullanacaksanız kullanın her köpeğin dışarı çıkıp yürüyüş yapması gerektiğini unutmayın. Bahçeniz olsa bile köpeğinizin egzersizler yapması gerekir. Süs köpeğiniz olsa bile, tuvaletini evde yapmaya alıştırsanız da her gün en az 1 kere 45 dk yürüyüş yaptırmalısınız. Eğer köpeğiniz dışarıya tuvaletini yapıyorsa köpeğinizi sabah ve akşam 45 dk şeklinde günde 2 kez yürüyüşe çıkarmalısınız.
8. Tatillerde köpeğinizi bırakmak için güvenli birini bulun
Köpek otelleri hem masraflıdır hem de köpeğinizi bırakmak için sonsuz güvenebileceğiniz bir yer değildir. Çocuğunuzu herhangi bir yere bırakıp gidemeyeceğinize göre köpeğinizi de bırakamazsınız. Bu nedenle evde olmadığınız zamanlarda bırakabileceğiniz güvenli bir kişiyi bulmanız gerekir. Bu kişi aile üyeniz ya da bir dostunuz olabilir. Ama şunu unutmayın ki bir köpek sahibi olmak göründüğünden daha zordur.
Bazı zamanlar köpeğiniz yüzünden tatile çıkamayacak ya da sosyal hayatınızda yaptığınız bir programı ertelemek zorunda kalacaksınız. Çünkü köpekler hiçbir zaman büyümeyen bir bebek gibidir. Evde saatlerce yalnız bırakamazsınız, tuvaleti için dışarı çıkarmalısınız, mama vermelisiniz ve en önemlisi onu sevmelisiniz. Köpek sahibi olmak sadece sorumluluklardan ibaret de değildir. Tüm bu aktiviteler köpeğinizle aranızdaki dostluğu güçlendiren zaman dilimleridir. Bu nedenle köpeğinizi birey olarak görüp bazı zamanlarda hayatınızdan feragat etmelisiniz.
9. Köpeğinizin sağlığından siz sorumlusunuz
Köpeğinizin cinsinde yaygın olan sağlık problemlerinin bilincinde olun. Düzenli aralıklarla köpeğinize check-up yaptırın. Köpeğinizin yeme, içme, yatma ve kendini rahatlatma kalıplarına aşina olacaksınız. Bu düzendeki herhangi bir büyük değişiklik, hastalığa işaret edebilir. Bunu takip edip veterinere bildirin. Aşılarını aksatmayın. Pire ve parazitlere karşı önlem alın.
10. Köpeğin bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler
Köpeğinizi köpekler için kullanılan şampuanla yıkayın. Onu ne sıklıkta yıkamanız gerektiği, cinsine ve ortamına bağlı olacaktır. Bu görev sizin için çok zorsa bir veterinere götürün. Köpeğinizin tüylerini düzenli tarayın. Bazı kısa ırklar, her hafta sadece bir kez fırçalanmaya ihtiyaç duyarken, bazı uzun ırklar tüylerin karışmasını önlemek ve dökülmeyi azaltmak için günlük fırçalanmaya ihtiyaç duyar. Köpeğinizin tırnaklarını nasıl keseceğinizi öğrenin veya veterinere bu işlemi yaptırın. Köpeklerin ağız bakımı önemlidir.
Diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını önlemek için, köpeğinizin dişlerini düzenli olarak temizleyin. Onlara dişlerinin temiz kalmaları için sert bisküvi, ip kemikleri veya naylon çiğnemek için özel yapılan cisimler de verebilirsiniz. Köpeğinizi formda tutmak da sizin sorumluluğunuzdur. Ona dengeli bir diyet uygulayın ve bol bol egzersiz yaptırın. Ödül mamalarını da abartılı bir şekilde vermeyin.