Hangi blog formatında yazmalısın, sorusunun kesin ve net bir cevabı yok ama blog dendiğinde aklımıza gelen şeyin aşağı-yukarı aynı olduğunun da farkındayız. Ama bu yazıyı okuyan şanslı kişilerden biri olarak sen; artık bunu biliyor ve uyguluyor olacaksın, tabii istersen.
Blog Yazı Formatları Nelerdir? “Blog Yazısı” Dendiğinde Aklına Ne Geliyor?
kooplog.com’da yayınlanan blog yazıları 21’den fazla kategori arasından en uygun olanlarının altında listelenir. Bunlardan başlıca olanları; Seyahat, teknoloji, Kültür & Sanat ve benzerleridir. Bunun dışında ise aşağıda sıralayacağımız formatlara göre gruplanan blog yazılarını format bazlı da sıralayabilir ve dilediğini blog yazı formatına ait içerikleri okuyabilir ve daha güzeli bu formatlarda blog yazabilirsin.
kooplog’da Yer Alan Blog Formatları
- Düzyazı
- Liste
- Röportaj
- Hikaye
- İnfografik
1) Düzyazı
Aslında blog yazısı dendiğinde hepimizin aklına gelen ilk format bu olsa gerek ancak en başta da dediğimiz gibi “düzyazı” blog formatlarından sadece biri. Düzyazı sözlük tanımı ile şöyle; Bir düşünceyi, duyguyu ya da konuyu, ölçü, uyak gibi kurallara bağlı olmadan dilbilgisi ve sözdizimine uygun tümcelerle yazma. Bu formatı seçerek dilediğiniz konuda, hiçbir kurala bağlı kalmadan blog yazabilirsin.
2) Liste
kooplog’daki adıyla ListeBlog aslında son yıllarca oldukça aşina olduğumuz bir blog formatı. Liste formatında yer alan blog içerikleri maddeler halinde yazılır ve herhangi bir konu sınırlaması barındırmaz. En sevdiğiniz araba modellerini de favori dizi önerilerinizi de liste formatında yazabilir ve blog yazısı halinde paylaşabilirsiniz.
kooplog’da yer alan “liste” formatı ile yazılmış blog yazılarına buraya tıklayarak ulaşabilirsin.
3) Röportaj
Röportaj ile konunun muhataplarına doğrudan ulaştığınız ve/veya soru-cevaplar şeklinde ilerlediğin için daha güvenilir ve paylaşmaya değer görülebilir. Röportaj formatı ile hazırlayacağın blog yazıları ve seçeceğin konu ile etkileşimini artırabilir; yen röportaj fırsatları da yaratabilirsin.
4) Hikaye
Son yıllarda oldukça ünlenen bir diğer blog formatı ve yöntemi de “hikaye” ve “hikaye anlatıcılığı”. Seçtiğin konuları ve/veya olayları belirli bir hikaye kurgusu içerisinde yazabilir ve hikayeleştirebilirsin. Başarı/başarısızlık hikayeleri, ilham veren ve ders çıkarılması gereken hikayeler vb. gibi düşünebilirsin. Bu sayede okuyucularına ilham verebilir ve onların hayatına dokunabilirsin. Ya da tamamen bilgi amaçlı yazdığın bir hikaye formatlı blog yazısına da yer verebilirsin.
5) İnfografik
İnsanlar internette çok fazla vakit geçiriyor olsa da her bir içerik için harcamaya gönüllü oldukları zaman oldukça kısıtlı. Bu nedenle “İnfografik” formatında hazırlanmış blog yazıları etkileşimi artırmasının yanında okurların en kısa sürede istedikleri bilgiye ulaşmalarına da olanak sağlar. Ayrıca görsel anlamda da zengin olarak hazırlanmış bir infografik; blog okurları arasında da hızlıca yayılabilir.
kooplog’da yer alan binlerce blog yazısını keşfetmek için buraya tıklayabilirsin. Buraya tıklayarak da saniyeler içinde kişisel blog sayfanı oluşturabilir ve dilediğin formattaki blog yazılarını kooplog’un yüzbinlerce blog okuru ile paylaşabilirsin.