Bazen yeni bir yabancı dil öğrenmeye çalışırken bazen de okulda görülen herhangi bir dersi işlerken öğrenmede zorluklarla karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda “keşke hızlı öğrenme yolunu bilseydim” deriz. Çünkü böyle bir yöntem uygulanabilir sek daha az çaba ile daha fazla bilgi öğrenme şansımız olabilirdi. Tamda bu konu ile alakalı olarak yapılan bir bilimsel araştırma sonucunda bilişsel çaba ile alakalı bir nokta saptandı. Daha açık söylemek gerekirse öğrenme için uygulanmakta olan sürecin hızlanmasını sağlayan bir yol bulundu.
Eğitimciler ve bilim çevreleri devamlı olarak öğrenme sürecini daha da hızlandıracak hızlı öğrenme teknikleri konusunda araştırmalar yapmaktalar. Bilim adamları yeni yapılan bir çalışma ile hızlı öğrenme konusunda karşılaşılan önemli bir zorluğu çözdüklerini duyurdular. Saptanan nokta öğrencilerin çok hızlı öğrenmelerini sağlamanın yanında yüzde 15 gibi bir hata oranı içermekte. İlk başta yüzde 15 hata oranı fazla görülebilir ancak öğrenmenin en etkili noktasını saptayabilmek açısından bu oran öğrenme hızının yüksek olması nedeniyle makul karşılanabilir. Saptanan kural %85 kuralı adıyla biliniyor.
Kural, öğrenme sürecinde fazla zor olan ve karmaşık olarak görülebilen konu başlıklarının neden olduğu endişeleri azaltmaya çalışıyor. Ama tam tersi öğrenme süreci çok basit olan bir noktadan başlandığı durumlarda ise sıkılma gibi durumlar oluşabilmekte. Oysa % 85 kuralı bu gibi olumsuzlukların yaşanmasını önleyebiliyor. Örneğin İngilizce öğrenmek isteyen birinin bu kuralın yol haritasını uygulaması ile hızlı öğrenme İngilizce konusunda önemli bir aşama kayıt edebilmekte ve önemli kazanımlar elde edebilmekteler.
Bu aşamada eğitimcilere düşen görev öğrencilere uygulanacak olan eğitici testler ile değerlendirme konulu testleri ayırmaları olarak ifade ediliyor. Yapılacak sınavların asla % 100 oranında başarı sağlanacak kadar kolay ya da çok zor olmaması gerektiği belirtiliyor. Nedeni ise % 100 başarıya kolayca ulaşan bireyler konsantrasyon konusunda zorlanabilecekleri olarak gösteriliyor.