Türkiye’nin Atatürk Cosplayi İle İmtihanı

göksel kaya atatürk gibi yürüyor

Mustafa Kemal Atatürk’e benzerliği nedeniyle ünlü olan Göksel Kaya’ya son günlerde gelen eleştiriler sosyal medyada çığ gibi büyüyor. Sıradan bir vatandaşken Atatürk’e benzerliği nedeniyle sokakta pek çok kişi tarafından fotoğraf çektirmek için durdurulan Göksel Kaya, ilk başlarda herkese sempatik geliyordu. Haber bültenlerinde yer alan, gazetelerde kendine yer bulan Göksel Kaya, daha sonraları belediyeler tarafından milli bayramlarda gösterilere çağrılmaya başlandı. Atatürk olarak katıldığı, harmandalı oynadığı etkinliklerden maddi, manevi kazanç elde etti. Göksel Kaya’nın en son Atatürk’ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım nedeniyle askeri kıyafetle “Mustafa Kemal Paşa” olarak sokaklarda gezmeye çıkması bardağı taşıran son damla oldu.

göksel kaya sokakta atatürk gibi yürüyor

Pek çok gazeteci ve tarihçi Atatürk’ü istismar ettiği gerekçesiyle Göksel Kaya’yı eleştiri oklarına tuttu. Göksel Kaya ise kendini şöyle savundu: “Bu ilgi, Atatürk’e olan sevgi, saygı ve özlemdendir. Ne demeliyim? İnsanlara bana ‘paşam’ diyorsa ne yapabilirim?” Rusya’da Lenin’in, ABD’de Obama’nın benzerlerinin olduğunu ve fotoğraf çektirme karşılığında para aldıklarını belirten Göksel Kaya, “Ben bunları yapmıyorum. Etkinliklerden para almıyorum. Ben oyuncuyum. Belediyeler sanatçı çağırıp para veriyor da, ben 5 bin TL alınca niye rahatsız olunuyor? Niçin istismar olsun? Atatürk’ü taklit etmiyorum. Bu benzerlik Allah’ın lütfudur” dedi.

Bir filmde, dizide ya da reklamda kurgu gereği Atatürk’ü canlandırmak oyunculuktur. Ancak gerçek hayatta Atatürk’e benzerlik nedeniyle maddi, manevi kazanç sağlamak bana da biraz yanlış geliyor. İnsanların da Göksel Kaya’yı gördüklerinde duygulanması biraz aşırılık gibi. Atatürk, Türk milletinin önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Atatürk’ü anma törenlerinde yoğun hislere kapılmak tabii ki son derece doğaldır. Ancak, Atatürk’e benzerliği nedeniyle fotoğraf çektirmek için kuyrukta beklemek çok yanlış bir durum. Çünkü Atatürk’ün sadece basit bir sembolmüş gibi görünmesine neden oluyor. Atatürk’ü sevmek, holiganlık yapmak ya da ünlü bir şarkıcıyı sever gibi hayranlık beslemek demek değildir. Atatürk’ü gerçekten seviyorsanız fikirlerini benimseyip ülke için faydalı bir birey olmalısınız. Aksi hali gülünç. Üzgünüm ama bu durumun, süper kahraman film gösterimlerinde kahramanların kostümlerini giyip izleyiciye şov yapan kişilerden (cosplay) farkı yok. Atatürk, Türkiye için çok ama çok değerlidir, liderdir, gazidir, Kurtuluş Savaşı’nın önderidir. Bu tarz insanlar belki de kendileri bile farkında olmadan Atatürk’e hakaret ediyor.

Pelin Aykın
26 Şubat 1996’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2 yıl bir gazetede çalıştı. Yazmayı, okumayı, seyahat etmeyi ve farklı renkleri tanımayı sever. En önemli özelliği ise Rock’n Roll aşığı olması.
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Hayatımızda Tuzun Yeri
Sonraki
Ters Takla da Atalım mı?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.