Hangi semtte oturursanız oturun bazen komşularınız hayat kalitenizi düşürebiliyor. Maalesef ki evinizi seçseniz bile komşunuzu seçemiyorsunuz. Her ne yaparsanız yapın komşunuz sizi sevmeyebilir ve sürekli bir şeylerden şikayet edebilir. Ben de sizi sevmeyen komşularla iyi geçinmenin 5 yolunu sıraladım.
Komşunuz İle Sorun Yaşamamanız İçin Yapmanız Gerekenler
1. Anlaşmazlıkları nezaketle ve yüz yüze çözün
Nezaket, insan ilişkilerinin en önemli unsurudur. Komşularınızla sorununuz olsa bile nezaket kurallarını çiğnemeyin. Bir şeyden rahatsız olduysanız bunu yüksek ses tonuyla belirtmeyin. Komşunuz bir şikayette bulunduğunda da hemen sinirlenmeyin, onu anlamaya çalışın. Komşunuzun rahatsız olduğu konularda dikkatli olun ve mutlaka sorunlarınızı telefon yerine yüz yüze çözün. Eğer, komşunuzun şikayetleri ele avuca sığar nitelikte değil, sırf sizi sevmediği için yarattığı problemler ise o zaman ilişkinizi yine saygı çerçevesinde ancak asgari düzeyde tutun. Fazla muhatapta bulunmayın.
2. Gürültü yapmaktan sakının
Arkadaşlarınızı evinize davet ettiğinizde ya da evde parti düzenlediğinizde müziğin sesini kontrol edin. Belirli bir saatten sonra yüksek sesle konuşmak ya da müziğin sesini fazla açmak hali hazırda sizi sevmeyen komşunuzu daha da kışkırtabilir. Ayrıca eğer köpeğiniz varsa, köpeğinizi de ara sıra kontrol etmeyi unutmayın. Bahçeli bir evde oturuyorsanız komşunuzun bahçesine girmesi, sorun çıkarabilir. Sitede ya da evinizin önünde köpeğinizi gezdirdiğiniz noktalarda köpeğinizin tuvaletini mutlaka temizleyin. Bu da sizi sevmeyen komşunuz için bir “bahane” olabilir ve anlaşmazlık çıkabilir.
3. Nazik olun
Komşunuz her ne kadar kaba olursa olsun sabahları ya da asansörde karşılaştığınızda “Günaydın”, “Merhaba”, “İyi akşamlar” gibi selamlaşma cümlelerini mutlaka kullanın. Kabalık, sizin nezaketinizi kaybetmenize yol açmamalı. Ayrıca, bu kibar yaklaşım komşunuzun size karşı yumuşamasını sağlayabilir.
4. Ortak alanlara saygı gösterin
Komşunuz ile ortak kullandığınız, park yeri, bahçe, site alanı, çöp atma yeri gibi benzeri alanlarda sınırlarınızı koruyun. Komşunuzun sınırları içine girmeyin. Düzenli, temiz ve sınırlarını bilen biri olursanız komşunuz size karışamayacaktır.
5. Aranızdaki buzları kırmaya çalışın
Komşunuz sizi sevmese de ve sürekli size kötü davransa da aranızı yumuşatmaya çalışın. Aranızda daha fazla çatışma istemediğinizi kibarca kendisine söyleyebilirsiniz. Evinize davet edip çay veya kahve ikramında bulunabilirsiniz. Böylece biraz da olsun aranızdaki gerilimi azaltmış olursunuz.