Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Lavanta ülkemizde de yetiştirilen hoş kokulu bir bitkidir. Özellikle kozmetik sanayinde kullanılan lavanta bitkisinin yetiştirilmesi üretici için karlı bir kazanç kapısıdır. Üreticiler lavanta yetiştiriciliği yaparak kar elde edebilirler. Sizde lavanta yetiştiriciliğinin nasıl yapılacağını ve merak ediyorsanız bu yazı tam size göre…

Güneşi ve ılıman iklimi seven lavanta ülkemize genellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetişir. Özellikle haziran –temmuz gibi yaz aylarında çoğalan lavanta bitkisinin boyu 20-60 cm’e kadar uzar. Mor ve mavi renklere sahip olan lavanta, hoş kokusu sayesinde ithalatı ve ihracatı yapılabilen bir bitkidir. Peki, bu kadar değerli olan lavanta nasıl yetiştirilir?

Lavanta yetiştirmek için ilk önce lavanta bitkisinin tüm özelliklerinin bilinmesi gerekir.

Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İşte lavanta bitkisinin özellikleri

Yarı çalımsı bir bitki olan lavantanın en değerli kısmı çiçekleridir.

Lavanta bitkisi ışığı çok sever bu nedenle yıl boyunca güneşlenme süresinin uzun olduğu bölgelerde yetiştirilmelidir.

Lavanta güneş sevmesinin yanı sıra soğuğa da dayanıklıdır.

Lavanta bitkisinden elde edilen yağ, dünya üzerinde en çok ticareti yapılan 15 yağdan biridir.

Kozmetik sektöründe kullanılan lavantadan parfüm ve sabun gibi ürünler elde edilir.

Sakinleştirici özelliği olan lavanta uykusuzluktan kurtulmak isteyenler tarafından çay olarak içilebilir.

Lavanta hemen hemen her toprakta yetişebilen bir bitkidir. Ancak en fazla verim kireçli ve kalkerli topraklarda yetiştirilen lavantadan alınır.

Lavanta yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Tohum ve fide yöntemi ile dikilebilen lavantanın en yaygın üretilme tekniği çelikle üretimdir. Lavanta üretmek isteyen kişi her şeyden önce ekilecek olan toprağı iyice havalandırmalıdır. Daha sonra ekilecek olan tohumlar talaş ve kumla karıştırılarak yaklaşık bir ay boyunca buzdolabı gibi soğuk bir alanda muhafaza edilmelidir. Uzmanlara göre bu soğukluk beş derece olmalıdır.

Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bu aşamadan sonra bekletilen lavanta tohumları çimlenmeleri için 3 mm derinliği gömülür. Tohumlar araziye dikildikten sonra sulanmalıdır. Zaman zaman farklılıklar gözlense bile tohumlar 21 günlük bir sürenin ardından filizlenir. Filizlenme işleminin başarılı olabilmesi için tohumlar güneş alan bir alana gömülmelidir.

Lavanta çiçeklenmesi uzun zaman alan bir bitkidir. Çiçeklenme süresi yaklaşık 2 yılı bulmaktadır. Bu süre içinde ekili olan alan 3-4 kere sulanma ve ahır gübresi ile gübrelenmelidir. Lavanta çiçeklendiği zaman çok fazla sulamaya ihtiyaç duymayan bir bitkidir.

Lavanta ekilen bir dönüm toprağın maliyeti 3 ila 7 bin TL olarak hesaplanır. Bir dönümlük araziden ise 100-500 kilo arasında lavanta elde edilir. Bir kilo lavantanın satış fiyatı 25-30 TL olarak açıklanmıştır.

 

Esin Beşer
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Güven Nedir?
Sonraki
Limanı Olmalı İnsanın

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.