Hamilelikte sporun faydaları saymakla bitmiyor. Günümüzde birçok iş alanında zihinsel birikim kadar dış görünüş de oldukça önem taşıyor. Bu durumda sosyal medyanın yaygınlaşması ve hemen herkesin giydiklerini, kendilerini, vücutlarını bir beğeni aracı olarak sergilemesi, sergilemek zorunda kalması da etkili tabii. Birçok kadın hamile kalmaktan bile sadece vücutları deforme olacağı için adım adım kaçınırken spor yapan hamile kadınların vücutlarının hamilelik öncesindeki gibi korunması hamile kadınları spor yapmaya daha da teşvik ediyor. Bu noktada da akıllara hangi spor türünün tercih edilmesi gerektiğine dair birçok soru işareti geliyor. Ben bu yazımızda sizin için gebelik jimnastiği üzerine ayrıntılı bir inceleme yaparak sorularına cevap bulmaya çalıştım.
Gebelik Jimnastiğinin Etkileri
Gebelik sebebiyle hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren hareketlerinizi mecburi olarak kısıtlamak zorunda kalırsınız. Atlayıp zıplamak, çok yükseklere uzanmak, atraksiyonlu işlere girişmek artık geçmişte kalmıştır. Bu durumun üstüne bir de artan iştahınız eklenince hantallaşmanız, vücudunuzun şeklinin bozulması ve kondisyonunuzun zayıflaması, kaslarınızın incelmesi işten bile değildir.
Gebelik jimnastiği gebeliğe bağlı olarak bebeğinizin kilosunun da artmasıyla yaşayacağınız bel ve boyun ağrılarına en aza indirir. Hamilelik süresince alacağınız kiloyu kontrol altına alarak daha az miktarda, sağlıklı ve olması gerektiği kadar kilo almanıza yardımcı olur. Birçok kadının şikâyetçi olduğu, gebelik sürecinde çekilen uykusuzluk gibi sorunlarla baş etmenizi sağlayarak, çok daha sağlıklı bir şekilde erken uyuyup erken uyanmanızı sağlar. Vücudunuzun duruşunu ve görünüşünü değiştireceği için psikolojik olarak size kendinizi daha güçlü hissettireceği gibi aynı zamanda çok daha hoş bir görünüme de kavuşmanızı sağlar. Hamilelik sırasınca deneyimlenen psikolojik sorunları en aza indirger. Doğum sırasında yaşanacak ağrı ve acının miktarını azaltarak süresini kısaltır aynı zamanda vücudunuzu normal doğuma hazırlar.
Gebelikte Jimnastik Ne Kadar Süreyle Yapılmalıdır?
Vücudunuzun maksimum oranda fayda görmesini hatta herhangi bir etki görebilmeyi istiyorsanız sadece gebelikte değil hayatınızın her döneminde sporu düzenli ve istikrarlı bir hale getirmeniz gerekmektedir. Bir süre yapıp bırakacağınız sporun herhangi bir faydasını görmeyeceğiniz gibi yukarıda saydığımız etkileri de doğal olarak gözlemleyemezsiniz.
Doktorunuza da danışarak gebeliğinizin başlangıcından itibaren egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Yapacağınız egzersizler sizi ya da bebeğinizi çok yormayacak cinsten olmalı. Vücudunuzu fazla zorlamanızın yarardan çok zararı dokunabilir. Günlük yaklaşık yarım saat egzersiz için uygun bir süredir. Spor öncesinde ve sonrasında vücudunuzu gevşetmek, ısıtmak ve soğutmak için beşer dakikalık ısınma ve soğuma egzersizlerini yapmayı es geçmemelisiniz. Haftada yaklaşık üç dört kere egzersiz yapmanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını son derece olumlu yönde etkileyecektir. İki günde bir yapılan egzersizler ile hamileliğiniz çok daha düzenli ve sorunsuz geçecektir.
Hangi Durumlarda Egzersiz Yapılmamalıdır?
Gebelik jimnastiği gebelik için özel hareketler barındıran ve annenin vücudundaki değişimleri ve bebeği düşünülerek onu zorlamayacak, sağlığını riske atmayacak hareketler oluşturulmuş olsa da yine de bazı durumlarda anne adaylarının egzersiz yapmaları sakıncalı olabilmektedir.
Annede düşük riski bulunması, bu hamileliğinde bu risk olmasa bile önceki hamilelik ve hamileliklerinde bu riskle karşı karşıya kalmış olması, yüksek şeker ve tansiyon durumları, bebeğin gelişimiyle ilgili mevcutta bir problem olması, bebeğin erken doğma riskinin bulunması, annenin suyunun gelmesi, annede sık sık kanama olması, rahim ağzından geçirilmiş bir operasyon bulunması gibi durumlar hamilelik esnasında spor yapmak için sakıncalı olabilir. Yine de size en doğru bilgiyi doktorunuz verecek ve spor yapıp yapamayacağınızı da sebepleriyle birlikte açıklayacaktır.