Sigara her yaştan ve cinsiyetten insan için sağlığa zararları saymakla bitmeyecek kötü bir şey olmasına ve çevrenizden birçok kişiyle birlikte doktorunuz da hamilelik esnasında sigarayı kesinlikle bırakmanız gerektiğini söylemesine rağmen bağımlılığınız gerekliliklerin önüne geçiyor olabilir. Ya da sigaranın o kadar da zararlı bir şey olduğuna inanmıyor olabilirsiniz. Ancak bu ne kadar doğru, yoksa zor olanı başaracak gücü kendinizde bulamadığınız için kendinizce bahaneler mi üretiyorsunuz? Gebelik döneminde sigara içmenin bebeğe etkileri üzerine tüm merak ettiklerinizi sizler için en ince ayrıntısına kadar irdeledim.
Gebelik Dönemindeki Kadınlar Sigarayı Neden Bırakamaz?
Aslında bu durumun gebe olmayan bir kadının ya da herhangi bir insanın sigarayı bırakamamasından bir farkı yoktur. Sigara, özellikle de çok genç yaşlarda başlanmışsa içindeki nikotin gibi maddeler sebebiyle vücutta bağımlılığa sebep olabilmektedir. Birçok kişi ise bağımlı olduklarını kabul etmek istemedikleri için sigarayı kendi istekleriyle bırakmadıklarını iddia ederler. Sigaranın bahsedildiği kadar zararlı bir şey olmadığını öne sürer, tütün gibi hazır paket sigaralar yerine elle sarılan sigara türlerinin sağlıklı olduğu iddia etmeye kadar işi vardırırlar.
Gerçek ise bununla uzaktan yakından alakalı değildir. Sigara bırakmak konusunda bebeğinize rağmen çaba harcayamıyor, kendinizde bırakmanız için gerekli olan iradenin bulunduğunu düşünmüyorsanız sigara sizi avcunun içine çoktan almış demektir. Normal şartlarda hamile kalınmasını bile zorlaştırarak bazı kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açarak kısırlığa sahi sebep olabilen sigara, hamilelik döneminde kullanıldığında da anne ve bebek sağlığı üzerinde birçok etkiye sahiptir.
Gebelik Döneminde Sigara İçmenin Bebeğe Etkileri Nelerdir?
Sigara içerdiği maddeler sebebiyle vücuttaki hormonel düzeni de etkileyerek bazı durumlara neden olur. Bilindiği üzere hamileliğin gerçeklemesinden, hamilelik süreci ve sonrasında doğuma kadar giden tüm süreçte gerçekleşen bütün eylemler hormanların varlığı sayesinde olur. Sigaraya bağlı olarak ortaya çıkan değişiklikler ise tüm düzenin ve dengenin bir anda bozulmasına yol açabilir. Annenin kanına karışan nikotin ve benzeri diğer maddelerin kandaki oksijen miktarını azaltmasıyla bebeğin de kandan alabileceği oksijen ve besin seviyesi azalır. Bebek zehirlenebilir ve anne rahminde ani bir şekilde ölebilir.
Bebeğin vaktinden önce doğmasına yol açabilir. Erken doğum bebeğin anormal bir şekilde hızlı gelişmesinden kaynaklanabileceği gibi, bebeğin korunmasını sağlayan su kesesinin incelerek normal doğum süresinden önce patlaması ve bebeğin vaktinden önce gelişimini tamamlamadan doğmasına da sebep olabilmektedir. Bebeğin kemik gelişiminin yetersiz olması, annenin doğumdan sonra bebeği besleyebilecek yeterlilikte süte sahip olmaması ya da sütünün bebek için gerekli vitamin ve mineraller bakımından oldukça eksik olması da gebelik döneminde sigara içmenin bebeğe etkileri arasındadır.
Gebelik Döneminde İçilen Sigara Bebeğe Nasıl Zarar Verebiliyor?
Bebek ve anne her ne kadar ayrı birer birey olsa da hamilelik süresince onları birbirinden ayrı düşünmek oldukça zordur. Çünkü bebek gelişimini tamamlayıncaya kadar ki bu tamamlama olayı ile birlikte zaten doğum gerçekleşir, anneden beslenmeye, onun sayesinde nefes almaya mecburdur. Düşündüğünüz zaman bebeğin ilk oluşmaya başladığında organları bile olmadığını varsayarsanız bu oldukça olağan bir durum.
Bu sayede annenin yediği, içtiği, soluğu ne varsa aynı maddeler bebeğin de solunum yollarına, kanına geçecek demektir. Dolayısıyla sigara ile alınan maddelerin kana verdiği zarar, ciğerlerinizi ve solunum yollarınızı etkileme miktarı sadece sizle sınırlı kalmaz. Siz ne kadar etkileniyorsanız bebeğiniz de o kadar etkilenir. Bebeğinizin sigara içtiğini düşünebiliyor musunuz? Kulağa korkunç geldiğini biliyoruz. Ancak gebelikte sigara içtiğiniz zaman yaptığınız şey tam olarak bu oluyor.