Küçük çocuklarda kas sitemi tam gelişmediği için sinir kas kontrolü de tam olarak gerçekleşmez. Bu durum çocukların altlarını ıslatmalarına neden olur. Tıp dilinde prime enuresis adı verilen bu rahatsızlık belirli bir yaştan ve gelişimden sonra kendiliğinden ortadan kaybolur.
Çocukların altlarını ıslatmalarına neden olan farklı etkenlerde vardır. Bu etkenler;
1) Hatalı tuvalet eğitimi
Çocuklara verilen tuvalet eğitimine zamanından önce başlanmış olması ve tuvalet eğitiminde baskıcı tutum çocukları psikolojik olarak da etkilemektedir. Bu durumda çocuklar istem dışı altını ıslatabilir. Bu nedenle çocuklara tuvalet eğitimi 2.5 yaşında verilmelidir. Bu yaşta tuvalet eğitimi verilmeye başlanmalı ve çocuk psikolojisine uygun bir şekilde eğitim verilmelidir.
2) Ruhsal gerginlik
Çocukların duygusal dünyaları vücut gelişimini de etkiler. Bu durum tuvalet kontrolünü sağlayamamalarına ve istem dışı altlarını ıslatmalarına da neden olur. Çocukların yaşadıkları ruhsal gerilimler duygu durumlarının bozulmasına neden olur. Bu durum kas kontrolü mekanizmasını devre dışı bırakarak altlarını ıslatmalarına neden olabilir.
3) Derin uyku durumu
Bazı çocuklar çok derin bir uyku halinde uyuyabilirler. Bu şekilde uyuyan çocukların idrar keseleri dolsa dahi rahatsızlık hissetmezler ve altlarını ıslatırlar. Bu durumu önlemek için gece uyuyan çocuklarınızı uyandırarak tuvalete gitmesini sağlamalısınız. Aksi durumda idrar kesesi sürekli olarak dolacak ve bir süre sonra idrar yolları enfeksiyonu oluşacaktır.
4) Genetik etkenler
Anne veya baba çocukluğunda alt ıslatma sorunu yaşamışsa çocuklarda bu sorunun ortaya çıkma olasılığı yapılan araştırmaya göre % 47 oranındadır. Eğer ebeveyn çocukluğunda alt ıslatma sorunu yaşamışsa çocuğu da alt ıslatma sorunu ile karşı karşıya kalacaktır.
5) Psikolojik sorunlar
Çocuklarda psikolojik sorunlar varsa dışa vurum olarak idrarlarını tutmayacak veya tuvalete gitmeyerek altlarını ıslatacaklardır. Bu durumun ortaya çıkmaması için çocuklarınızın düzenli olarak pedagoga gösterilmesi gereklidir.