Balkonda Sebze, Meyve ve Çiçek Nasıl Yetiştirilir?

Balkonda Sebze, Meyve ve Çiçek Nasıl Yetiştirilir?

Pek çoğumuzun en büyük hayallerinden biri, kendimize ait olan bir arazide, kendi sebze ve meyvemizi yetiştirmemizdir. Ancak apartman ve site yaşamları ile iş yoğunluğu nedeniyle pek çoğumuz bu hayalimizden vazgeçmek zorunda kalırız. En azından emekliliğimiz gelinceye kadar. Ancak balkonda sebze ve meyve yetiştirerek, bu isteğimizi küçük ölçekli olsa da yerine getirebilme şansımız da mümkün.

Balkonda Sebze, Meyve ve Çiçek Nasıl Yetiştirilir?

Balkonda Yetiştiricilik Yapmak

Hayatlarımız her ne kadar apartmanlara sıkışıp kalsa da, balkonlar biraz olsun bize nefes aldıran alanlardır. Tek balkonu olan alanlar biraz kısıtlı olsa da evlerinin çeşitli yönlerinde balkonlar, sebze ve meyve yetiştirmek amaçlı çok daha uygun.

Çünkü bazı sebze ve meyveler güneş aşığı iken bazıları ise gölge alanları tercih ediyor. Bu durum çiçekler için de geçerli.

Kuzey Yönü Balkonlar (Yarı Güneş Alan) 

Gölgeli yani kuzey yönündeki balkonlarda, kış kabağı, marul, havuç, fasulye, patates, turp, sarımsak, baharat bitkileri ve taze soğan yetiştirilebilir.

Ayrıca sanıldığının aksine maydanoz ve nane yarı gölgele ve nemli yerleri tercih ettiği için gölge ve nemli yerleri sever. Bu yüzden nane ve maydanozun kuzey yöndeki balkonlarınızda yetiştirilmesi daha uygun olacaktır.

Güney Yönü Balkonlar (Güneş Alan)

Güney balkonlar genelde en çok güneş alan balkonlardır. Bu balkonlarda domates, biber, rezene, çilek ve tatlı kabak gibi sebzeler ayrıca limon, portakal ve mandalina yetiştirebilirsiniz.

Balkonda Sebze, Meyve ve Çiçek Nasıl Yetiştirilir?

Sebzeleri Saksıda Nasıl Yetiştirirsiniz?

Bir sebzenin yetişmesi için üç kriter vardır. Toprak, su ve güneş. Bu üç ortam sağlandıktan sonra küçük bir saksıda bile domates yetiştirebilirsiniz.

Sebze, meyve ya da çiçek yetiştirecekseniz, fideleri ve tohumları internet satış sitelerinde mevcut ancak ben kendim tohum üretmek istiyorum derseniz size küçük bir tüyo.

Yıl boyunca hepimiz yemek yapıyoruz. Örnek verecek olursak biberlerin çekirdek kısımlarının yemekte kötü göründüğünden bahisle çekirdek kısımlarını çöpe atıyoruz ki aslında attığımız o çekirdekler birer tohum.

Biberlerin çekirdeklerini bir peçetenin içine koyup bir süre kurumaya bırakın. Biber fidesi ekim zamanlarına doğru bu tohumları birer saksıya ekin ve güneş alan balkonunuzda belli aralıklarla sulayarak fidelerin büyümesini bekleyin. Büyüyen fidelerinizi başka saksılara böldüğünüze pek çok biberiniz olacaktır. Biberler güneşi ve suyu sever ancak her bitkide olduğu gibi aşırı su verilmemelidir.

Domates yetiştirmek istiyorsanız size küçük bir domates ekim biçimi tarifi verelim. Bunun için saksıya, yeterli toprağa ve bir domatese ihtiyacımız var. Saksıyı yarıya kadar toprakla dolduralım. Domatesi yuvarlak olacak şekilde dilimleyelim. Yarısına kadar toprak doldurduğumuz saksıya, domatesleri yatay gelecek şekilde yerleştirelim. Kalan toprağı saksıya dökelim. Can suyunu verdikten sonra güneş alan balkonumuza yerleştirelim. Domates ve biber gibi bitkiler nemi ve suyu sever ancak aşırı sulamamakta yarar var. Özellikle küçük saksıya ekecekseniz yeterli miktarda su eklemeye çalışalım.

Ektiğiniz domateslerin bir süre sonra fidelerinin büyümeye başladığını göreceksiniz. Fideleri tıpkı biberde olduğu gibi başka saksılara bölüştürelim.

Bu şekilde balkonumuzda domates ve biber yetiştirebiliriz. Her bitkinin bir yetiştirilme biçimi vardır. Bunun için uzman kişilerin de yardımıyla siz de balkonunuzun büyüklüğü ne olursa olsun, sebze, meyve ve çiçek yetiştirebilirsiniz.

Bu arada çiçek yetiştirmek istiyorsanız, kış ayları için Menekşe, Kasımpatı, Şebboy, Açelya, Sıklamen, Nergis ve Krizantem’in tam zamanı.

Özlem Yılmazer
English Language Teacher
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Dünyayı Değiştirmek
Sonraki
Seni Kimsenin Aşağı Çekmesine İzin Verme
çocuk

Seni Kimsenin Aşağı Çekmesine İzin Verme

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.