Ağız Kokusuna Neden Olan 6 Önemli Faktör

diş üzerinden inceleme yapan doktorlar illustrsyonu

Bir diğer ismi halitozis olan ağız kokusu; insanların sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen önemli nedenlerden birisidir. Kimi zaman diş fırçalama, mentollü sakız, kimi zamanda gargara ya da nane şekeri gibi kişisel önlemlerle önüne geçilmeye çalışılsa da tam olarak başarılı olunmamaktadır.

İşte ağız kokusuna neden olan 6 önemli faktör

diş üzerinden inceleme yapan doktorlar illustrsyonu
Görsel: Freepik

1 – Diş Çürükleri

Ağzın içinde bilinen ya da bilinmeyen diş çürükleri ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birisidir. Çürüğün içindeki ve çevresindeki besin artıkları ve bakteriler dişe zarar verirlerken ağız kokusuna da neden olmaktadırlar. Uzmanlar tarafından önerilen ise hem diş sağlığı için hem de ağız kokusu için diş bakımının düzenli olarak yapılmasıdır.

2 – Diş Taşlarının Çevresi

Diş taşlarının çevresindeki gıda parçacıkları da ağız kokusuna neden olan önemli etmenler arasında yer almaktadır. Dişin yapısına zarar verirken ağız kokusuna da neden olan bu parçalar gerek gargara gerekse diş fırçalama ile temizliği kolaydır.

3 – Düzensiz Diş Fırçalama

Ağız kokusuna neden olan birçok etken olsa da bunların önüne geçmek için bazı önlemler alınabilir. Bu önlemlerden en önemlisi olan diş fırçalama; ne kadar kolay olsa da düzen tam olarak sağlanamaz. İdeali günde 2 veya 3 defa yemeklerden sonra olan diş fırçalama kişiden kişiye de farklılık göstermektedir. İster günde 2 defa isterse daha fazla olsun, önemli olan düzeni ve devamlılığı sağlamaktır. Bu düzen ve devamlılık ile ağız kokusunun önüne geçilebilir.

4 – Dil Fırçalamamak

Her ne kadar ağız sağlığımızın devamı ve ağız kokusunun giderilmesi için diş fırçalamak ne kadar önemli ise dil fırçalamakta o kadar önemlidir. Dilin yapısı gereği girintili çıkıntılı olmasından dolayı ağız içerisindeki yemek artıklarının duraklarından birisidir. Diş fırçalama esnasında dilin fırçalanması ile ağız kokusunun önüne geçilebilir.

5 – Hastalıklar

Ağız kokusuna neden olan bir diğer etmende çeşitli hastalıklardır. Mide ülseri, reflü, solunum yolu rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklar da ağız içerisindeki kötü kokulara neden olmaktadırlar.

6 – Tütün ve Alkol Kullanımı

Ağız içerisindeki kötü kokulara neden olan etkenler arasındaki en önemli etken, herkesin bildiği gibi tütün ve alkol kullanımıdır. Tütün ve alkol kullanımı ağız kokusuna neden olurken vücudun tümüne de zarar vermektedir.

Edip Okrat
Uzman Doktor
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Sizin O Giydiklerinize Bazıları Hayallerini Ekiyor
tekstil atölyesinde kot imalatı

Sizin O Giydiklerinize Bazıları Hayallerini Ekiyor

Sonraki
Kendine Güvenen Çocuklar Nasıl Yetiştirilir?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.