Herkese yeniden merhabalar! Bu yazımda sizlere benim de bir kez yaşadığım depresyonu ve kurtulmanın yollarını anlatmak için buradayım. Depresyon nedir? Depresyondan kurtulmanın yolları var mıdır? Hızlı bir şekilde depresyondan nasıl çıkarım? Eğer bu soruların cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz. İsterseniz gelin bizim devrelerimizle oynayan ve hayatımızı zehir eden depreyson nasıl bir şeymiş beraber inceleyelim.
Depresyon Nedir?
Depresyon; Latince deprimere bir olan “iç karartıcı” anlamına gelen, ruhsal bozukluktur. Duygu, düşünce ve davranışlarımızı olumsuz yönde etkileyen, zihinsel ancak tedavisi olan tıbbi bir hastalıktır. Depresyon sürekli üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar. Depresyon semptomları herkeste farklılıklar gösterse de en sık rastlanan belirtileri haftalar ya da aylarca neredeyse her gün devam eden üzgün, kaygılı ya da boş ruh hali, ümitsizlik, karamsarlık olarak sıralanabilir.
Depresyon, kişilerde çoğunlukla suçluluk, değersiz hissetme, çaresizlik gibi duyguları da beraberinde getirir. Depresyondaki kişiler normalde severek yaptıkları aktivitelerden zevk alamadıklarını, giyinmek, yemek yemek gibi günlük ve zorunlu ihtiyaçlarını gidermek için bile kendilerinde güç bulamadıklarını ifade ederler. Depresyona giren kişiler genelde:
- Sürekli üzgün hisseder.
- Günlük aktiviteleri zaman kaybı olarak algılar.
- Yemede bozukluk meydana gelir; aşırı iştahlı veya iştahsızlık
- Uykuya dalmada zorluk çeker veya uyku esnasında sık sık uyanır.
- Sürekli yorgun hisseder.
- Kişi kendini değersiz ve suçlu hisseder.
- Konsantrasyon kaybı yaşar.
- İntihar girişiminde bulunur.
Bir kez depresyon geçirenlerde ileri zamanlarda tekrar yakalanma şansı vardır. Sevdiği insandan ayrılma, ailede depresyon varlığı, bazı ilaçlar, hormonal değişiklikler depresyon için başlıca risk faktörleridir. Depresyona yakalanan kişilerde anksiyete (bunaltı, kaygı) düzeyi çok artabilir, ajitasyon (huzursuzluk) gösterebilirler. Genel olarak ilgileri azalır. Umutsuzluk ve çaresizlik duyguları o kadar yoğun olabilir ki düştükleri bu durumdan hiçbir şekilde kurtulamayacaklarını düşünebilirler. Depresif hastalar basit günlük aktiviteleri bile yapmakta güçlük çekerler. Enerji düzeyi azalır. Umutsuzluk, kötümserlik, benlik saygısında düşme ve suçluluk duyguları artar.
Depresyon tanısı koyabilmek için anlatılan belirtilerin tamamının bulunması gerekmez, bir doktorun kontrolünde gelişen bir olaydır. Depresyon ön tanısı psikiyatrik muayene ile konur. Bazı bedensel hastalıklar da depresyondakine benzer belirtiler gösterir. Doğru tanı ve tedavi planlanabilmesi için bu tabloların depresyondan ayırt edilmesi gerekir. Psikiyatrist, depresyonun kesin ve ayırıcı tanısını yapabilmek ve hastalığın şiddeti hakkında bilgi sahibi olabilmek için bazı tetkiklerden faydalanır. Antidepresan ilaçlar alkolün etkilerine karşı duyarlılığı arttırırlar. Ayrıca alkol antidepresan ilaçların klinik etkinliğini de azaltır. Nöbet olasılığı da artar. Bu nedenle antidepresan ilaçlarla birlikte alkol alınması genelde önerilmez.
Depresyon Türleri
- Doğum sonrası depresyon: Bazı kadınlar bebeği olduktan sonra depresyon geliştirir; Bu postnatal depresyon olarak bilinir ve konuşma terapileri ve antidepresan ilaçlar ile diğer depresyon tiplerine benzer şekilde tedavi edilir.
- Bipolar bozukluk: Aynı zamanda manik depresyon olarak da bilinir, bipolar bozuklukta hem depresyon hem de aşırı yüksek ruh hali vardır; depresyon belirtileri klinik depresyona benzer, ancak maninin nöbetleri kumar oynamak, para harcamak ve güvenli olmayan seks yapmak gibi zararlı davranışlar içerebilir.
- Mevsimsel duygusal bozukluk: Kış depresyonu olarak da bilinir. Genellikle kışla ilgili mevsimsel bir yapıya sahip bir depresyon türüdür.
Kadınlarda Depresyon belirtileri genellikle;
- Kilo ve iştahta artış, özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye yönelme
- Artan uyku ihtiyacı
- Yoğun suçluluk duyguları
- Mevsime bağlı depresyon
Erkeklerde Depresyon daha dışa dönük belirtilerle kendisini gösterebilir;
- Uzun saatler çalışma
- Yakın çevreyi oluşturan aile ve arkadaşlardan uzaklaşma
- Madde kullanımı
- Şiddete eğilimin artması, öfke nöbetleri
- Sadakatsizlik gibi riskli davranışlarda artış.
Depresyondan Kurtulmak İçin:
1. Dostlarınız Ve Özellikle Aileniz İle Daha Fazla Vakit Geçirin:
Çünkü bu olay sizi az da olsa üzüntünüzü, suçluluk duygunuzu unutmaya yardımcı olacaktır.
2. Açık Havada Yürüyüşe Çıkın:
Temiz hava aldığınız zaman beyine oksijen gider ve bu da pozitif enerji ile yüklenirsiniz.
3. Düzenli Egzersiz Yapın:
Egzersiz yapmak; vücut sıcaklığını artırarak merkezi sinir sistemini rahatlatır. Endorfin gibi ruh durumunu iyileştirebilecek kimyasallar salgılanır. Depresyonun şiddetini artırabilecek kimyasalları azaltır.
4. Sosyal Medyaya Ara Verin:
Artan sosyal medya kullanımının depresyona ve düşük özsaygıya neden olabileceğini göstermiştir.
5. Çevreniz İle İlişkileri Sıkı Tutun:
Güçlü bir destek sistemine ve aktif bir sosyal hayata sahip olmak zihnimiz için yararlıdır. Araştırmalar yeterli sosyal desteğe sahip olmanın bireyi depresyona karşı koruyabileceğini göstermiştir. Meşgulken bile düzenli olarak arkadaşlarınız ve ailenizle görüşmeye özen gösterin. Hobilerinizle alakalı sosyal etkinliklere katılabilirsiniz ve yeni ilişkiler kurabilirsiniz.
6. Stresi Azaltın:
Belki de bunu yapmak en zorları arasındandır ama inanın ki stres ile başa çıktığınız zaman, olaylara aşırı tepki vermeyi unutuyorsunuz ve size tavsiyem meditasyon yapın.
7. Uykunuzu Düzene Getirin:
Yatmadan önce iki saat boyunca telefon dahil herhangi bir ekrana bakmayın. Zihinsel ve fiziksel sağlık için uyku kalitenizin yüksek olması için telefondan uzaklaşın.
8. Kötü İnsanlardan Uzak Durun:
Hepimiz kendimizi kötü hissettiren insanlarla tanışmışızdır. Kendilerini daha iyi hissetmek için bu insanlar başkalarıyla alay ederler. Hatta sizden faydalanıyor bile olabilirler. Durum ne olursa olsun, bu tür kişilerden her pahasına kaçınılmalıdır.
9. Soğuk Su İle Duş Alın:
Araştırmalar sonucunda, sıcak bir banyonun ardından durulanırken soğuğa yakın bir su ile yıkanmak depresyon riskini azaltmaktadır ki bizzet denediğim için katılıyorum.
10. Müzik Dinleyin:
İsterseniz bağıra bağıra şarkı söyleyin, isterseniz sevdiğiniz rahatlatan kasik müzikleri yada hareketli parçaları hoparlöre alıp dinleyin; hem stresi azaltacak hem de dikkatinizi dağıtacaktır.