Sağlıklı ve Uzun Soluklu İlişkilerin Tipik 5 Özelliği

Mutlu çiftler, herkes tarafından imrenilerek bakılan ilişkilere sahiptir. Ben de bu mutluluğun sırrının nelere bağlı olduğuyla ilgili bir araştırma yaptım. Çiftlerin de kabul ettiği bazı özellikler karşıma çıktı. İşte sağlıklı ve uzun soluklu ilişkilerin tipik 5 özelliği.

1. İyi iletişim

Mutlu çiftler, duygularını davranış olarak sergilemek yerine birbirleriyle konuşur. Duygularını sözlü olarak ifade ederler. Mutlu çiftler, hissettiklerini ifade edemedikleri için yalan söylemezler, birbirlerini aldatmazlar, suçlamazlar, birbirlerini dövmezler. Suçluluk duygusuyla birbirlerini suçlamazlar. Çiftlerin birbirleri hakkında ya da olaylar karşısındaki düşüncelerini bilmemesi mutsuzluğa yol açar. Bu nedenle mutlu çiftler, birbirlerini şeytanlaştırmak yerine eğer bir problemleri varsa konuşurlar. Birbirlerinin acılarını paylaşarak empati kurarlar. Bu iletişim güveni de beraberinde getirir.  Mutsuz çiftlerin hatalı iletişimi birbirlerini manipüle etmek ya da birbirlerini “yenmek” içindir. Mutlu çiftlerin iletişimi ise çatışmayı çözme ve yakınlığı yeniden sağlama amacına sahiptir. Mutlu çiftler, artık “tek vücut” oldukları için kimin haklı ya da hatalı olduğuyla ilgilenmekten çok ilişkilerinin doğru olup olmadığı konusuna odaklanır.

2. Bağlılık

Mutlu çiftler ister evli olsunlar ister olmasınlar birbirlerine bağlıdır. Ne olursa olsun, birbirlerine eşit olarak bağlıdırlar. İlişkiye istikrarı getiren ve her iki tarafa da, ilişkilerinin üstesinden geleceği iniş ve çıkışlarla baş etme gücünü veren bu sarsılmaz bağlılıktır. Bağlılık ve birbirine güven, bir ilişkinin yapıştırıcısıdır. Bir ilişkiyi zedeleyen ise güvensizlik ve birbirini sürekli yargılamadır.

3. Kabullenme

Mutlu çift birbirlerini oldukları gibi kabul eder. Kimse mükemmel değildir. Mutlu çiftler birbirlerinin kusurlarını da kabul eder, çünkü her iki taraf da kendi kusurlarını bilir. Bu nedenle birbirilerini de kusurları yüzünden suçlamazlar. Mutsuz çiftler kendilerini oldukları gibi kabul ettiklerini sanıyorlar, ancak çoğu zaman bunu yapmıyorlar. Oysaki birbirlerinin hatasını görüp, affetmek karşılıklı saygılı ilişkinin oluşmasını sağlar.

4. Tutku

Mutlu çiftler tutkuludur. İlişkileri hayatlarındaki en önemli şeydir. Cinsel tutku gelip gidebilecek bir şeydir, ancak birbirleri ve ilişkileri için hissettikleri tutku sabittir. Birçok çift balayı evrelerinde tutku ile başlar, ancak bu tutku ilerleyen zamanlarda bir yerde azalır. Çiftlerin birbirlerine olan sevgi ve tutkuları, balayı döneminin ötesine geçen bir şeydir. Tutku, bir ilişkiye canlılığını verir. Tutkusuz bağlılık boş bir ilişkiye yol açar. Tutkuyla bağlılık ise bir ilişkiyi gerçekten ilişki yapar. Tutku, iyi iletişim ile beslenir. Bir çift birbirine karşı tamamıyla dürüst olduğunda ve sorunlarını saygıyla çözdüğünde tutku sabit kalır. Tutku, bir ilişkiyi anlamlı ve canlı tutar.

5. Aşk

Mutlu bir çiftin sevgi dolu bir çift olduğunu söylemeye gerek yok. Bu sadece, çiftin birbirlerine aşık olduğu anlamına gelmez. Aşık olmak genellikle sağlıklı bir şeyden çok sağlıksızdır. Shakespeare, aşkı bir çeşit çılgınlık olarak tanımlamıştı. Bu tür aşk, dayanılamayacak narsist ihtiyaçlardan oluşur. Sağlıklı aşk, yukarıda listelenen özelliklerle yani; iyi iletişim, bağlılık, kabullenme ve tutku ile gerçekleşir. İlk aşk tecrübemiz annemizle olan ilişkimizdir. Bize hissettirdiği güven sevgidir. Sevgi kelimelerle değil, eylemle iletilir. Aynı şekilde, partnerimizle uzun süredir güven içinde olduğumuzda ve birbirimize güven verdiğimizde kalıcı sevgiyi yaşarız. Kalıcı sevgi, hayatı yaşamaya değer kılan sevgidir.

Pelin Aykın
26 Şubat 1996’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2 yıl bir gazetede çalıştı. Yazmayı, okumayı, seyahat etmeyi ve farklı renkleri tanımayı sever. En önemli özelliği ise Rock’n Roll aşığı olması.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Müziğin Dönemleri

Müziğin Dönemleri

Sonraki
Whatsapp’tan Konum Atma Nasıl Yapılır?
Whatsapp'tan Konum Atma Nasıl Yapılır?

Whatsapp’tan Konum Atma Nasıl Yapılır?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.