Hangisini Almalı? – Keyfi Oyuncular ve Yazılımcılar için Laptop

Apple, MacBook’un üretimini Bitirdi: Piyasadan Çekiyor

Keyfi Oyuncular ve Yazılımcılar için Laptop

Merhaba teknoloji meraklıları ve teknoloji arayışındakiler. Bu yazımda sizlere önceki yazımızdaki “keyif kullancıları” olarak belirlediğim segmentin bir üst segmenti olan “keyfi oyuncular ve yazılımcılar” adlı segmentimizde bilgisayar önerisinde bulunacağım. Peki bu segment kimlere hitap ediyor? Özellikle mühendislik öğrencileri, yazılımcılar, çizim ve grafik işleri ile uğraşan tasarımcı arkadaşlar bu segmentten faydalanabilir. Başlangıç seviyesinde bu cihazlar işinizi 3 ile 5 yıl aralığında görecektir. Bazı modellerde günü gelince yükseltme/upgrade ihtiyacımız doğabilir bunlardan da bahsedeceğim. Ayrıca piyasanın durumu bizi bu segmentte yabancı markalardan biraz uzak tutuyor.

Bu segmentteki cihazlarımızı “SolidWorks”, “MatLab”, “Android Studio”, “NetBeans”, “PhotoShop” vb. gibi derleme yapan ve belli seviyede işlemci ve grafik işleme gücü isteyen uygulamaları sıkıntı yaşamadan kullanmanız için seçtim. Ayrıca genelde bu önerileri öğrenci arkadaşlarımız için yazdığımdan oyun performasını da bir nebze göz önünde bulundurup ona göre detayları da sizinle paylaşacağım.

Oyun deneyimi olarak bu cihazlarda yeni çıkmış oyunlarda en az 30-40 FPS ve daha önceki oyunlarda ise 45-60 FPS aralığını garanti etmeye çalıştım.

Yükseltmeler için lütfen yazının son başlığındaki bilgileri kontrol etmeyi unutmayın. 🙂

Hazırsak ilk cihazımız ile başlayalım;

LENOVO IDEAPAD 510

Lenovo’nun Ideapad serisinden olan bu cihaz bu serinin en “basic” seviyedeki cihazı diyebiliriz. Ideapad 510 standart Lenovo tasarımı ile geliyor ve gayet şık göründüğünü söyleyebiliriz. Bu tasarım sayesinde yaklaşık 2.2 kg’lık bir ağırlık ve 22,9 mm’lik bir incelik ile kolay taşınabilir bir bilgisayar ile karşı karşıyayız. Lenovo’nun kullandığı Harman adlı ses sistemi ve 15″, 1920×1080 çözünürlüklü (1080p çizim işlerini keyifli hale getirmek için), Full HD IPS ekranı ile hem ses hem de görüntü açısından tatmin edici bir bilgisayar olduğunu söyleyebiliriz.

Oyun performansı için listemizin diğer cihazları arasında biraz geride kalıyor ancak yine de işini görecek bir model.

Teknik özelliklerine gelecek olursak, buradan ve buradan detaylı teknik bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Monitör Özellikleri:

  • Çözünürlük: 1920×1080(FHD) – (Gerek oyun gerekse çizim için 1080p vazgeçilmezimiz)
  • LCD Backlight: IPS – (IPS teknolojisinin sağladığı parlak renkler)
  • Boyut: 15.6″ inç- (Standart dizüstü monitör büyüklüğü ancak taşınabilirlik açısından daha büyüklere göre avantajlı)

Donanım:

  • İşlemci: Intel Core i5 6200U 2.5/3.1 GHz – (İhtiyaç duyulduğu anda TurboBoost ile 3.1 GHz, mesela kodun derlemesini yaparken)
  • Ram: 8 GB – (Birden çok uygulama ile çalışırken avantaj sağlayacaktır)
  • Grafik işlemci: nVIDIA® GeForce® 940Mx 4GB – (Nvidia’nın 9 serisinin standart kartlarından olan bu kart ihtiyaçlarınızı uygun düzeyde karşılayacaktır)
  • Ses: Harman Audio Certified
  • HDD: 1TB – (Dolduramayacağız kadar çok depolama alanı, tabii arşiv yapmıyorsanız)
  • Ağırlık: 2.2 kg – (Standart bir ağırlık, muadillerine göre hafif ve ince bir cihaz)

Bu segmentimizin en uygun bilgisayarı olan Lenovo IdeaPad 510, $680 dolar yani ₺2.919 fiyat etiketine sahip. Doların bu çizgisini hesaba katarsak hiç de fena bir etiket değil diye düşünüyorum.

Sizin için seçtiğim detaylı inceleme vidyosu ise burada.


Monster Abra A7 V5.4.3 17″

Monster’ı bilen ve kullanan arkadaşların yüzündeki gülümsemeyi görür gibiyim. Öncelikle size kendimin de bir Monster kullancısı olduğunu söylemek istiyorum ve markanın detaylarından bahsetmek istiyorum. Monster, Fokus Bilgisayar bünyesinde Türkiye menşei bir “gaming”, oyuncu bilgisayarı üreten marka. Bilgisayar parçalarının, optimizasyon ile birleştirilmesi yoluyla ürün çıkaran bu marka aynı zamanda ürünlerin sitelerinde istenilen parçalar eklenilip çıkarılarak sipariş edilmesine de olanak veriyor. (Türk Alienware’ı diyebiliriz)

Cihazımıza gelecek olursak bu cihaz 17″lik geniş bir monitöre sahip. Taşınma açısından bu bir dezavantaj olsa da ağırlığını ve yaptığımız işlerde sağladığı konfora bakarsak gayet kabullenilebilir bir özellik. Ayrıca kasa içerisinde bulunan ekstra 2 mSata ve tek 2.5″ HDD slotu rahatça yükseltme yapabilmemizi sağlıyor. Abra A7’nin Turbo Fan ile Soğutma ve ses konusunda oldukça başarılı bir kasaya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Batarya süresi olarak da 6 Hücreli Lithium-Ion Pil ile yaklaşık 4.5 saat pil ömrü sağlayarak iyi iş çıkardığını görüyoruz. Ayrıca farklı bir renk ve tasarıma sahip bir cihaz Abra A7.

Ürün detayları için, buyrun.

Gelelim özelliklerimize;

Monitör Özellikleri:

  • Çözünürlük: 1920×1080 (FHD) – (17″ bir monitörde 1080p keyfi ayrı oluyor)
  • Ekran Tipi: Mat LED – (Renk doygunluğu oldukça iyi ve mat özelliği ile farklı açılardan parlama en az düzeyde)
  • Boyut: 17.3″ inç – (İki pencereyi tek ekranda arayan arkadaşlara)

Donanım:

  • İşlemci: Intel® Skylake Core™ i7-6700HQ 2.6GHz > 3.5GHz – (6. Nesil i7 alırım bir dal)
  • Ram: 8 GB – (Arttırabilir bir slot ile)
  • Grafik işlemci: nVIDIA® GeForce® GTX950M 4GB – (Performans olarak gayet iyi bir kart)
  • Ses: SOUND BLASTER™ Cinema 2 – (Sound Blaster yazılım desteği ile daha tok ve canlı ses deneyimi)
  • Disk Kapasitesi: 256GB SSD – (Ek slotlar ile yükseltme yapılabilir, bknz. son başlık)
  • Ağırlık: 3.1Kg – (Monsterların marka olarak bizi üzdüğü tek nokta belki de. Ama sırtınızda bir canavar taşımanın tadı paha biçilemez…)

Şimdi o kadar yazmış kesin duygusal konularda üzüleceğiz diyen arkadaşlar buraya dikkat, FİYAT-PERFORMANS, bu cihaz şu an piyasada bulabileceğiz muadillerine göre en ucuz ve en avantajlı cihaz. 17.3″ monitör ve ekran kartı ile bu fiyat gerçekten çok uygun diyebiliriz. Abra A7 v5.4.3 Monster’ın resmi sitesinde ₺3.399 fiyat etiketine sahip. Kişisel yorumum bu fiyat aralığındaysanız, “kaçırmayın”

Bu model için bir inceleme vidyosu bulamadım ancak amatör bir kutu açılımı vidyosu burada.


HP ENVY 17-N101T

Buraya bir Monster daha koyabilirdik, ancak Monster hem tasarım hem de kullanışlılık olarak “gaming” segmentine daha çok uyuyor ve HP’nin bu modeli tasarım açısından çok dikkatimi çekti.

HP bu modelinde gayet şık, ince ve elegant bir tasarım kullanmış. Kullanıcıya herhangi bir yükseltme ihtiyacı bırakmamak için RAM ve Disk alanı açısından cihazı donatmış. Gümüş Gri rengi ve keskin tasarımı ile elinize çok yakışacak bir bilgisayar ancak 17″ monitör ile elinizde taşımak için biraz büyük kalabilir. HP diyince ısınmadan bahseden olmuyor, bu cihaz ortalama 41 °C ile şaşırtıcı bir ısınma performansı sergiliyor. Ürün detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Özelliklere geçelim;

Monitör Özellikleri:

  • Çözünürlük: 1920×1080 (FHD)
  • Ekran Tipi: Mat LED – (Renk parlaklığının gayet iyi düzeyde olduğunu söyleyebilirim)
  • Boyut: 17.3″ inç – (“Bigger is better” diyen arkadaşlar için)

Donanım:

  • İşlemci: Intel® Core i7 6700HQ 2.6/3.5 GHz  – (Turbo özelliğini hem prize takılı hem de bataryada kullanabiliyoruz)
  • Ram: 16 GB – (Multi-Tasking (birkaç iş aynı anda) için yeterli bir hafıza alanı)
  • Grafik işlemci: nVIDIA® GeForce® GTX950M 4GB
  • Ses:  Bang & Olufsen hoparlör ve HP Audio Boost
  • Disk Kapasitesi: 1TB HDD + 256GB SSD – (Hız ve depolama bir arada)
  • Ağırlık: 2.8Kg – (17″ cihazlar için uygun bir ağırlık)

Gerek tasarım gerek muadillerine göre birlikte gelen ekstra hafıza ve depolama kapasitesi ile fiyatı biraz artan bu HP Envy modeli, $1048.90 dolar yaklaşık ₺4.499 fiyat etiketine sahip. Bilgisayarını alıp 4-5 yıl arkasına bakmak istemeyen arkadaşlar için iyi bir seçenek.

Sizin için seçtiğim inceleme vidyosunu burada bulabilirsiniz ve HP Envy’nin oyun performanını merak eden arkadaşları da buraya davet ediyorum.

Yapılabilecek Yükseltmeler

Dizüstü bilgisayarlar fiziksel özellikleri dolayısıyla sadece bir kaç alanda yükseltme yapmamıza olanak sağlıyor. Bu alanlar RAM kapasitesi ve depolama alanı.

İlk cihazımız olan Lenovo Ideapad 510 için şöyle işlemler yapılabilir;

  • Cihazda ekstra bir HDD slotu olmadığı için Optik Okuyucumuzdan vazgeçmemiz gerekiyor. DVD-Rom’un olduğu slotu değiştirerek SSD’ye dönüştürebiliriz. Böylece hem 1TB depolama alanımız hem de hız için bir SSD alanımız olabilir. Bunun için buradaki ürün ve bu tip bir SSD’ye ihtiyacımız var. Lenovo Y500 modelinde yapılmış olan bu işlem ile IdeaPad 510’umuza SSD ekleyebiliriz.
  • RAM konusunda IdeaPad 510’a böyle bir DDR4 16GB ram alarak ekleyebiliriz. Çıkan 8GB RAM’imizi de internet üzerinden satışa çıkararak yükseltmemizin maliyetini düşürebiliriz.

Monster Abra A7 v5.4.3 için yapabileceğimiz bir çok şey var;

  • Cihaz 256GB SSD ile geliyor. Bu oyuncu olan ve depolama yapan arkadaşlarımız için bir sıkıntı yaratabilir. Ancak MonsterNotebook bu konuda bize çok güzel bir kasa sunuyor. Kasamızda bulunan boş slotları rahatlıkla yükseltme için kullanabiliriz. 2.5″ HDD slotumuza ekstra 1TB HDD ekleyebilir ve ekstra mSata Slotumuza da isteğe göre oyunlarımızı kurup daha hızlı bir performans alabileceğimiz bir 240GB SDD ekleyebiliriz. Böylece toplamda 500GB SDD ve 1TB HDD alanımız olmuş oluyor.
  • RAM için kasada tek RAM slotu olduğundan dolayı Lenovo’da yaptığımız işlemi burada da yapabiliriz.

HP ENVY 17-N101T fabrika çıkışı olarak hem yükseltmeye çok uygun değil hem de buna ihtiyaç duymuyor. Gerek RAM gerek depolama alanı olarak gayet uygun bir model.

Bir sonraki yazımızda “Canavar Avcısı” olarak tanımladığım, performans delisi oyuncu arkadaşlarımız için piyasanın en güçlü ve en iyi fiyat-performansa sahip cihazlarını inceleyeceğim.

Bitirmeden, serinin diğer yazılarına da aşağıdaki bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz 😉

Mert İlhan Ecevit
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Hangisini almalı? – Keyif Kullanıcıları için Laptop
Sonraki
Müzik Grubunun Kimyası: Müzik Grubu Üyeleri
Müzik Grubunun Kimyası müzik grubu üyeleri

Müzik Grubunun Kimyası: Müzik Grubu Üyeleri

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.