Laiklik ve Demokrasi…

Laiklik ve Demokrasi...

Laiklik ve Demokrasi...

Türkiye’de demokrasimizin en önemli sorunlarından biri:

Demokrasinin doğru düzgün içselleştirilememesidir. Daha doğrusu herkesin demokrasiden farklı anlam ve zihniyet dünyası yaratmasıdır. Demokrasi kavramı, iktidar odakları tarafından siyaset etme yöntemi olarak kullanılagelmiştir. Özellikle sağ ideolojiler tarafından demokrasi olgusu, fazlaca istismar edilmiş, geniş kitleler üzerinde kontrol sağlanabilmesi için “Demokrasi” olgusu, fazlaca dejenere edilmiştir.

Sağcı-dinci ideolojiler, siyaset etme yöntemlerini daha çok dinsel istismara dayandırdıklarından ötürü, özellikle Türkiye gibi ülkelerde çağdaş demokrasinin uygulamaları sürekli olarak saptırılarak, iktidarın konsolide edilmesi yoluna gidilmiştir. Her şeyden önce sağlıklı ve düzgün işleyen bir demokrasi mekanizmasının, her türlü politik angajmanlardan arındırılmış olması gerekir.

Din olgusu, “laiklik” ilkesinin aleyhinde sürekli olarak kullanılmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun yıkılmasından sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, din ve devlet işlerinin seküler bir düzende işleyebilmesi adına “laik” bir düzende karar kılmıştır. Din- tarım imparatorluğunun tebaası konumundaki insanlar, ancak laik bir yaşam düzenine geçilmesiyle beraber “Vatandaş” ve “Birey” olabilmiştir. Gerçekten de laiklik ve demokrasi arasında önemli bir bağ vardır; ve bu bağ, her nedense dini siyaset etme aracı olarak kullanagelen sağ ideolojiler tarafından esnetilmiş, laiklik ve dinsizlik arasında, çağdaş demokratik anlayışla uyuşmayacak anlam derinlikleri kurulmak istenmiştir. Kamu alanının herhangi bir dinin tahakkümüne girmemesinin, demokrasinin çoksesliliğe imkân vermesinin, dinin siyaset bezirganları tarafından politik enstrüman olarak istismar edilmemesinin tek yolu, laiklik ilkesinin cumhuriyet rejiminin en önemli taşıyıcı kolonlarından biri olduğunun topluma anlatılmasıdır.

Erhan Salman
Ben, ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ mezunuyum... Kitap okur, köşe/kitap yazarım... Elimden geldiğince ilgi alanım doğrultusunda yazmak, en büyük tutkum ve hedefim. SEVGİYLE OKUYUN...
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Yazın Bittiğini Kabullenemeyenlerin Belalısı: Yaz Depresyonu Nedir?
Yazın Bittiğini Kabullenemeyenlerin Belalısı: Yaz Depresyonu Nedir?

Yazın Bittiğini Kabullenemeyenlerin Belalısı: Yaz Depresyonu Nedir?

Sonraki
Evde Çalışmak İle Ofiste Çalışmak Arasındaki 8 Fark

Evde Çalışmak İle Ofiste Çalışmak Arasındaki 8 Fark

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.