Yabancı dil bilmek farklı kültürleri tanımak ve dünyanın farklı yerlerindeki kişilerle iletişim kurmak için çok önemli. Çevremizdeki pek çok kişi de ikinci bir dili öğrenmemiz için ısrarda bulunur, okullarda yıllarca yabancı dil eğitimi alırız. Peki iki dil bilmenin bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları neler? Sizin için bu faydalardan 5’ini sıraladım..
İki Dil Bilmenin Faydaları
1. Zihni güçlendirir
Birden fazla yabancı dil bilmenin bilişsel yararları inkar edilemez. Araştırmalara göre; birden fazla dil bilen kişiler, daha iyi dinleme ve çevrelerindeki değişiklikleri daha kolay izleme yeteneğine sahip. Ayrıca, daha fazla yaratıcılık belirtileri de gösteriyorlar. Bilişsel olarak avantajlı olan bu kişilerin Alzheimer’a yakalanma ihtimalleri de daha düşük.
2. Farklı kültürlere empati ve duyarlılık sağlıyor
Farklı bir dil bilen kişiler, o dilin kültürüyle de doğrudan ilişki kuruyor. Bu da kişiye diğer kültürler, dinler, sanat dalları ve gelenekler hakkında duyarlılık ve saygı katıyor. Bir araştırmaya göre bu, bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Yapılan bir anket çalışmasında, başka bir dil öğrenen çocukların, bu dil ile ilişkili kültüre karşı daha açık ve daha olumlu tutumlarda bulunduğu anlaşıldı.
3. Çok dilli bir beyin ortaya çıkıyor
Araştırmalar, 2 dil bilmenin kişinin ana dilindeki kelime dağarcığını da zenginleştirdiğini ortaya koydu. Ayrıca 2’nci bir dil öğrendiğinizde beyniniz yeni bir dil daha öğrenilmesi için ekstra iletişim ağları örüyor. Bu da 3’üncü bir dilde ya da öğrendiğiniz 2’nci dildeki gelişmeyi daha rahat kat etmenizi sağlıyor.
4. Daha mantıklı kararlar almanızı sağlıyor
İlginç bir bilimsel araştırmaya göre; kişinin 2’nci dili konuşurken verdiği kararlar, ana dilinde verdiği kararlara göre daha mantıklı ve sistematik. Bilim insanları ana dilde verilen kararların daha duygusal olduğunu söylüyor.
5. Detaylı düşünme yeteneğini geliştiriyor ve konsantrasyonu artırıyor
Kişi, yabancı dilde konuşurken anlatacağı konunun dışında o dilin tüm gramer kurallarına dikkat ediyor, doğru kelimeyi seçiyor aynı zamanda da karşısındaki kişiyi anlıyor. Bu karmaşık eylem, beynin bir sorun karşısında detaylı düşünme becerisini geliştiriyor ve konsantrasyonu artırıyor.