Tanrı Kompleksi (God Complex) Nedir?
Tanrı Kompleksi nedir? Dünya üzerinde bir şeylerin nasıl var olduğu sorusuna pek çok cevap vermek mümkündür. Bu dünya üzerinde yaşamış neredeyse her topluluğun insanın varoluşunu dair anlattığı belirli hikayelerden kafalarında oluşan sorulara verdikleri spesifik cevaplar vardır. Bu dünya üzerinde yaşamaya başlamış ve varoluşu ile ilgili belirli sorgulamalara girmemiş bir insan bile olduğunu sanmıyorum. Çok insan her ne ile meşgul olursa olsun bir noktadan sonra dünyaya niçin geldiğini merak etmeye başlıyor. İşte bu merak da kendini bir şeylere adamasına veya hayatı boyunca bu arayışı sürdürmesine yol açıyor. Bu dünya üzerinde tesadüfen var olduğumuz hikayesi bizi tatmin etmediğinden belkide sürekli alternatif ve daha tatmin edici bir hikaye arayışına giriyoruz.
Ama çoğunlukla elimize geçen hikayeler bizi belirli aksiyonlarda bulunmak durumunda bırakıyor. Bize bu dünya üzerinde yapacak şeylerimiz olduğunu hatırlatıyor.
Tanrı Kavramı ve Tanrının İnsan İle Bağı
Tanrı en basit ifadeyle yaratıcı var eden anlamına gelir. İnsanların inanç sistemleri hakkında detaylı bir eleştiri yapmadan toparlamak gerekirse: Tanrı hikayeleri ve anlatıları genellikle bu yaratılışın ve varoluşun yöntemini, sürecini, sebebini ve motivasyonunu anlamlandırmak için ortaya çıkmışlardır. Ortaya çıkan bu hikayelerin bir tanrı tarafından gönderildiğine inanıldığı gibi aynı zamanda İnsanların zihinlerindeki tanrı figürü ile alakalı hikayeler uydurdukları ve bu hikayeler üzerinden birer hayat misyonu edindikleri de yaygın olarak gözlenmektedir. Aslında burada önemli olan, söz konusu hikayelerin insan varlığı ve tanrı kavramı arasında nasıl bir bağ kurduğudur.
Ülkemizin en yaygın dini olan İslamiyet’e baktığımızda insan kendini var eden yaratıcı için ibadet etmek ve onun emanetlerine en iyi şekilde sahip çıkarak yaratıcıya olan borcunu ödemek üzere dünyaya gönderilmiştir. Her şeyden üstün bir yaratıcının var olduğu bilinir. Ama aynı zamanda o yaratıcı insanı var ederken ona ruhundan üflemiştir. Yani kendi sahip olduğu kadar kuvvetli olmasa da insana belirli yetenekler ve bir miktar da güç bahşetmiştir. İşte bu sebeple tanrı salt bir figür olmaktan ve mesafesini korumaktan geri durmuş insanın bedeni ve ruhu daha iyi her yerde kendisini bulabileceğini beyan etmiştir.
Tanrılaşmak, Kompleks (Tanrı Kompleksi)
Az önce bir tarih kavramının niçin var olduğu üzerine konuştuk. Tanrı olarak her neyi benimsersek benimseyelim sevgilim onun bizden yani insanlıktan ve diğer tüm canlılardan daha güçlü bir enerjiye sahip olduğu konusunda hemfikiriz. Bu enerji öyle şeylere muktedir ki bir şeyleri yoktan var etmek onun için çocuk oyuncağıdır. Peki bir noktada insan da tanrısının sahip olduğu vasıflara sahip olduğu konusunda kendini ikna edebilir mi? Ne de olsa tanrı içimizde, bizimle birlikte ve biz onun çocuklarıyız. Öyleyse muhakkak bizim de sahip olduğumuz enerjisel güçler olması gerekmiyor mu? Yoksa bu tamamen bir illüzyon mu ve biz yalnızca tanrının var ettikleri üzerinden oyunlar oynayabilen akıllı hayvanlar mıyız?
Tanrı kompleksi dediğimiz şey, insanın tam anlamıyla bu vasıflara sahip olduğuna ve bir yaratıcı olmasa da yaratmak yeteneğinin kendisinde de bulunduğuna ikna olmasıdır. Bu inanç başladıktan sonra gerçekleşen her şeyi kendi tercihlerinin ve eylemlerinin birer sonucu olduğu düşüncesi yerleşir. Tarlayı ektiği için tarım yapabilir, sevişip hamile kaldığı için çocuk doğurabilir, zihninden çıkan her fikir yaratıcı bir enerjinin varlığı olmaksızın onun eseridir. Tanrı kompleksi başladığı andan itibaren artık bir tanrıya ihtiyaç yoktur. Ta ki aksiyonlarının olumsuz sonuçlarını göstermek zorunda kalana kadar… Bizler hangi din sistemine inanırsak inanalım veya zihnimizde ya da kalbimizde herhangi bir yaratıcıya dair en ufak bir inanç olmasın, yine de yalnızca bizim değiştiremeyeceğimiz müthiş bir enerji havuzunda yaşamak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız.