Günümüzde üniversiteler mantar gibi çoğalırken her yıl yeni bölümler açılmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre; en yüksek istihdama sahip üniversite bölümleri, yüzde 79 ile mühendislik bölümleri oldu. Her 10 mühendisten 8’i iş buluyor. Mühendisliği, yüzde 78 ile veterinerlik ve yüzde 75,9 ile sağlık hizmetleri takip ediyor. Peki, alanında meslek sahibi olma olasılığı en düşük bölümler neler? Sizin için alanında meslek sahibi olma olasılığı düşük, istihdam sayısı az 5 bölümü sıraladık…
1. Sanat Alanları
Resim, tiyatro, heykel gibi sanat bölümleri maalesef ki iş bulma konusunda en kötü pozisyonda yer alıyor. Bu bölümlerden birini okuyup mezun olduktan sonra işe girme oranı sadece yüzde 17,8. Kendi alanında olmayan bir işte çalışanların sayısı en fazla olan bölüm sanat.
2. Gazetecilik ve Enformasyon
Gazetecilik veya enformasyona bağlı bölümler, sinema-radyo ve TV gibi iletişim bölümlerinden mezun olanların kendi alanlarında iş bulma olasılıkları olan grupta yer alıyor. Bu alanda bir bölüm okuyup mezun olduktan sonra işe girme oranı yüzde 23,8.
3. Sosyal Hizmetler
Listenin üçüncü sırasında yüzde 24,3 işsizlik oranı ile sosyal hizmetler bölümü yer alıyor. Bu bölümün mezunları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlardan olan çocuk yuvaları, sevgi evleri, huzur evleri, rehabilitasyon merkezleri gibi yerlerde çalıştığı gibi cezaevlerinde de görev alabiliyor. Her ne kadar iş alanı fazla gibi görünse de istihdam az olduğu için iş bulma olasılığı düşüyor.
4. İş Sağlığı ve Güvenliği – Ulaştırma Hizmetleri
İş sağlığı ve güvenliği ya da ulaştırma hizmetleri bölümleri genelde üniversitelerin 2 yıllık programları arasında yer alıyor. Aslında iş alanı fazla olan ancak istihdam sayısı düşük olan bölümler arasındalar. Bu nedenle bu bölümlerden mezun olanların büyük bir kısmı kendi alanının dışındaki mesleklere yöneliyor.
5. İmalat ve İşleme
Ön lisans programlarında ya da meslek liselerinde yer alan, pek çok endüstriyel ürünün imalatı ve işleyişi ile ilgili olan bölümler de maalesef bu listeye girdi. TÜİK verilerine göre; imalat ve işleme dahil listede yer alan bölümlerden mezun olan her 5 kişiden 1’i işsiz konumunda. Bu da kendi alanlarının dışında bir iş yapmalarına neden oluyor.