Türkiye saç ekiminde Avrupa‘da birinci, dünyada üçüncü konumda. Bunun nedenini yurt dışındaki gelişmiş reklam faaliyetlerine bağlıyorlar. Bunun yanı sıra 4000 adet plastik cerrahi ve dermatoloji uzmanımızın olduğunu da belirtelim. Günde ortalama 200 kişiye bu alanda işlem yapılıyor. Aylık 10.000 civarı turiste işlem yapılıyor. Günlük hayatımızda bu işlemi yapan turist mutlaka görmüşünüzdür, özellikle de son dönemlerde Taksim’e uğradıysanız. Çünkü orada dönen turist yoğunluğu saç ekimi konusunda bayağı fazla. Ortalama yüz ülkeden saç ekimi başta olmak üzere sağlık turizmi hakkında talep var. Daha çok körfez ülkelerinin tercih etmesinin nedeni ise Arap, Kuveyt, Mısır, Libya gibi körfez ülkelerinden İstanbul’a doğrudan uçuş, fiyat avantajı, kaliteli hizmet gibi unsurların saç ekimini, sağlık turizmi açısından uygun hale getiriyor ve konaklama hizmetleri için de birçok lüks otelin olduğu yerler çoğunlukta.
Fiyatlar bir saç ekim işlemi için 1500 – 2500 euro gibi seyrediyor.
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, artık sağlık hizmet sunumunun turizm alanında önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Saç ekiminde işlem bittikten sonra direkt olarak ülkeye geri dönülmüyor. Herhangi bir komplikasyon riskine istinaden hasta belli bir süre Türkiye‘ de kalıyor. Yapılan reklam kampanyaları bu alanda işe yaramış gibi görünüyor. Fırsata çevrilmesi halinde sağlık turizmi İstanbul’da ve genel anlamda Türkiye’de yoğunlaşabilir.
Saç Ekimi Nasıl Yapılıyor?
Saç ekim işlemi kelliğe dirençli olan bölgelerden (bacak – kol, genital bölge, göğüs, enseye yakın başın arka tarafı) saç köklerinin alınıp saçların döküldüğü alana taşıma işlemidir. En fazla tercih edilen bölge başın arka tarafı yani ense kısmındaki köklerdir. Nakledilen saçlar da kalıtımsal faktörlerden etkileneceğinden ilerleyen süreçlerde tekrar dökülebilir. Şu anda saç ekimi konusunda en çok tercih edilen yöntem FUE yöntemi. Diğer ülkeler halen FUT yöntemini kullanabiliyor. Hasta ortalama 5 – 7 gün arasında işlemlerini halledip geri dönebiliyor. Ameliyattan 2 – 3 gün sonra işlemler bittiğin için ameliyat sonra komplikasyon riski yoksa ülkesine geri dönüyor.
Gidilen kurumun referanslarını kontrol etmek gerekliliği söz konusu. Çünkü her alanda olduğu gibi burada da merdiven altı kurum ve uygulamalar mevcut. Merdiven altı yerlerin saç ekimini tehdit ettiğini belirten Terziler, şunları söyledi:
“Merdiven altı yerlere bakıldığında bu kavram ikiye ayrılması lazım. Birincisi ruhsatı olmayan hijyene dikkat edilmeyen, saçma sapan yerlerde saç ekimi yapılıyor. İkincisi ise diğer branşlarda olmayan sağlık grubu ve hastane kendisi saç ekimi yapmadığı halde odasını veya odalarını ehil olmayan insanlara saç ekimi yaptırmak için verdiği anda orada saç ekim terörü başlıyor. O hizmeti veren insanların hiçbir yatırımı olmadığı için hastane hastane dolaşıyorlar. Ben bunlara yerli çantacı diyorum. Bunlar maalesef kalite konusunda kontrol edilemediği için Türkiye’nin sağlık alanında kalitesini bozuyorlar. Sağlık Bakanlığının ve belediyelerin denetimleri hızlandırıp bu noktada Türkiye’nin sağlık turizmine ivme verecek doğru hizmet metotların kurgulanması ve destek olunması konusunda hareketlerin olacağını düşünüyorum.
Bizim kendi branşımızda yurt dışı çantacısı olarak ifade ettiğim hemşireler Avrupa ülkelerinde saç ekiyorlar. Burada Türkiye’ye gelecek döviz engelleniyor. Çünkü paranın yüzde 80 – 90’ı orada kalıyor ve Avrupa’ya gidildiğinde bizim yaptığımız detaylı işlerin oradaki hemşireler tarafından öğrenilmesine zemin hazırlanıyor. İlk başlarda 8 – 9 bin euro olan saç ekimi Avrupa’da şu anda 3-4 bin eurolara kadar geriledi. Makas gittikçe kapanıyor. Türkiye’de saç ekimi ortalama 1500 -2500 euro bandında. Geçen seneki verilere bakıldığı zaman Türkiye saç ekiminde 1 milyar doların üzerinde hacim var. Bunu doğru bir şekilde yönetirsek artar. Doğru bir şekilde yönetemezsek yok olması söz konusu.”