Dünya üzerinde toplu tüfekli iki dünya savaşına şahit olduk. Sonuçlarına biraz göz attığımızda iki büyük savaşı kazanan ABD olarak görülüyor. Uzmanların açıklamalarına bakarsak bir dünya savaşının daha gerçekleşeceğini ve bunun günümüz şartlarının teknolojisine uygun bir şekilde biçimleneceğini söyleyebiliriz. Hatta olası savaş durumunun uzayda gerçekleşeceğine dair söylentiler mevcut.
Bu konuda Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi Elon Musk “3. Dünya Savaşı’na yapay zeka neden olabilir. ABD, Rusya, Çin güçlü bilgisayar bilimine sahip ülkeler. Ulusal seviyede yapay zeka üstünlüğü için bu rekabet, muhtemelen 3. Dünya Savaşı’na yol açacaktır” dedi.
Alibaba Group’un kurucusu Jack Ma ise “Önümüzde 20 yıl boyunca yaşanan acılar mutluluklardan daha fazla olacak, teknoloji devrimi 3. Dünya Savaşı’nın nedeni olabilir.” dedi.
Peki Nasıl Olacak?
Bu dünya savaşında ordular şirketler ve ülkelerden, cepheler ise teknoloji ve ticaretten oluşacak. Bugün bu savaşın başlamış olacağına dair ibareler dahi var. Bu konuda ABD yazılım ve teknoloji şirketleri konusunda zirveyi çekiyor. Diğer yandan Rusya, Çin, Güney Kore, Japonya, Almanya, İsrail gibi ülkeler de bu sıralamanın içerisinde yerlerini alıyor. Bazı komplo teorisyenleri bahsedilen savaşın Çin, Rusya, Kuzey Kore ittifakına karşı ABD ile yaşanacağını iddia ediyor. Bütün bu ülkeler belki de şirketlere yönelik olacak savaşın ilk adımına başladı bile.
Öyle ki; ABD’li sosyal medya devi Facebook, WhatsApp ile kullanıcı profillerini bağladığı gerekçesiyle Avrupa Komisyonu tarafından 112 milyon dolar cezaya çarptırıldı.
ABD’li teknoloji devi Amazon’un Lüksemburg’da kurduğu şirketlere 250 milyon Euro ceza kesildi.
Avrupa komisyonu yine ABD’li Google’a, karşılaştırmalı ürün alışveriş sonuçlarını en üstte gösterdiği için 2.7 milyar dolar ceza kesti.
Bunlar belki de olası cephelerin ilk maddi kayıpları.
Peki Ya Vatandaşlar, Toplum?
Bugün bir insan cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon, akıllı saat, hatta akıllı arabaya dahi sahip olabiliyor. Bakıldığında tüm bu ürünlerin genel anlamda dünya devi şirketlere ait olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu şirketler istediği ülkede belirli bir fiyat politikası uygulayıp istedikleri zaman fiyatları yükseltebiliyor ve değiştirebiliyorlar. En büyük 20 teknoloji şirketinin tamamı ABD ve Çin’de bulunuyor. Apple, Amazon, Facebook, Microsoft ilk sıralarda. Ardından Alibaba Group geliyor . Şirketlerin hitap alanına genel olarak baktığımızda aslında herkesin kullandığı ürünler olduğunu görebiliyoruz. Kişisel bilgilerimizi hatta cüzdanımızı dahi emanet ediyoruz. Yarın ABD dünyaya savaş ilan etse öncelikle net olarak bir ekonomik kriz çıkacaktır. Ardından konuştuklarımızı, yazışmalarımızı, hobilerimizi, zevklerimizi dahi tahmin edebilir. Bu sadece bireyler için değil, tam anlamıyla büsbütün toplumlar için geçerli.
Yani aslında bir savaş çıkacaksa tabii ki de bu bir teknoloji savaşı olacaktır. Bizim bu olası savaştan galip olarak ayrılma ihtimalimiz yok gibi gözüküyor. Çağa ayak uydurmak için ulusal değer üretebilmemiz gerekiyor, her ne kadar zor olsa da.
Belki de sürmekte olan bir savaş zaten vardır.
Bu konuda Ekşi Sözlük’teki “3. Dünya Savaşı” başlığında “zaman makinasi operatoru” adlı kullanıcın beğendiğim bir entry’si var. Kendisi şöyle diyor:
“hep olacak, hiç olmayacak savaş. yüksek duvarlar, denetimli sınırlar ile bölünen dünyanın şanslı insanları refah içinde yaşarken geri kalanı büyük kuvvetlerin desteklediği grupların çatışma alanı olacak. suriye güzel bir örnek. isid de. yarın bir gün başkaları da çıkacaktır.”