Son dönemde önde gelen teknoloji şirketlerinden birisi de Huawei. Chinese Can Do Great (Çinliler Büyük İşler Başarabilir) sloganıyla yola çıkan firma, Çin’in Shenzen şehrinde eski bir subay olan Ren Zhengfei tarafından telefon switchleri satmak üzere kuruldu. Dünya çapında ağ ve telekom cihazları üretimi ve bu cihazların uluslararası satış ve teknik destek işlemleri hakkında yaklaşık 170.000 çalışanıyla birlikte hizmet veriyor.
Son Dönemde Büyümesinin Nedeni
Şirketin 170.000 çalışanının 76.000’i Ar-Ge alanında çalışıyor. Toplamda 21 ülkede Ar-Ge enstitüsü bulunuyor hatta son dönemde Amerika ile anlaşamamalarından dolayı Türkiye bu ülkeler arasında 2.sırada. Listede ABD, Kanada, İngiltere, Pakistan, Belçika, Almanya, Kolombiya, İsveç, İrlanda, Hindistan ve Rusya’da bulunuyor.
2013 yılında 5 milyar dolar kazancını 2014 yılında 6.4 miyar dolara yükseltmiştir.
Aynı zamanda 140 farklı ülkede hizmet veriyor ve dünyadaki en büyük 50 telekomünikasyon operatörlerinden 45’inin sahibi.
Şu an çok uluslu bir şirket olan Huawei 2012 yılında Ericsson’u geçerek dünyanın en büyük ağ ve telekomünikasyon cihazı üreticisi haline gelmiştir. Ericsson ve Motorola ile ortaklık anlaşmaları söz konusu ayrıca Türk Telekom’un resmi modem sağlayıcısı, yine Vodafone’un dünya çapında ve Türkiye’de olan modemleri Huawei firmasına aittir.
Ülkemizin Telekom altyapısının neredeyse %90’ı Huawei’e ait.
2014 yılında Interbrand tarafından Çin’in en iyi global markası seçildi. 2016 Interbrand En İyi Global Markalar raporunda 16 sıra birden ilerleyen Huawei , dünya teknoloji sıralamasında 72. Sıraya yükseldi .
Lionel Messi ile yapılan anlaşmayla Messi markanın küresel reklam yüzü oldu. Galatasaray ve Türk Telekom’a forma ana sponsorluğu sağladı. Yine Galatasaray’a özel Huawei G7 telefonunu üretti.
2017 En iyi akıllı telefonları yarışmasında üç modeliyle birden ödül aldı, Eylül ayı telefon satışlarında Apple’i geçmeyi başardı. Huawei Çin’deki 2018 telefon satışlarında % 40 ile birinci sırada, ülkede Iphone satış oranı ise % 8’lerde kalıyor. Çin tabanlı 4 firma arasında (Oppo, Vivo , Xiaomi) arasında yurtiçi ve yurtdışı satışlarda büyüme kaydeden tek isim konumunda.
Anlaşılacağı üzere tüm bu Ar-Ge çalışmaları ve teknolojisiyle Huawei Ağ ve Network konusunda dünya lideri. 2019 yılında ise 5G ağ sistemi ve dağıtımı ile ilgili bilgi verdiler. Bu konuda Amerikalı firmalardan öndeler. Telefonlarda kullanılan kameraları Leica gibi dünya devi fotoğraf makinesi firması ile anlaşmalı. Yine yakın süreçte Amerika ile olan problemleri yüzünden Android lisansı iptal edilmişti. Firma geçtiğimiz günlerde yeni işletim sistemini duyurdu; HarmonyOS (Çince HongmengOS) bir işlemcisi olan tüm cihazlarda tabletler, telefonlar, arabalar, televizyonlar vb. cihazlarda kullanılabilir olacak.
Büyümesinin en önemli nedenlerinden birisi de rekabet. Küçük bir balıkçı kasabasından yola çıkan Huawei bugün birçok ulusun yer aldığı bir oluşum oldu. 2019’un ilk yarısında % 23,2 oranında gelirleri arttı. Tüm bunlar ABD’nin kara listeye almasından Android lisansı iptal edilmesinden sonra gerçekleşti.
1987’de 35 bin dolarlık bir sermaye ile kurulan bu şirket 106 milyon bir sermayeye sahip, aradan geçen 32 yılın ardından aynı prensiplerle yoluna büyüyerek ve rekabet ortamı yaratarak devam ediyor.