Her kadının her ay yaşadığı regl dönemi, toplumda “hastalık” gibi algılanan ancak tabiattaki en doğal döngülerden biri. Bazı kadınlar karın ağrıları ve kramplar nedeniyle genelde 1 hafta süren bu dönemde zorluk çekiyor, günlük yaşamlarındaki işlerini yaparken zorlanıyor. Regl döneminde yaşanan bu ağrılar genelde normal olarak karşılanır ancak bazen ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Sizin için regl dönemiyle ilişkili sanılan ancak aslında ciddi bir rahatsızlık olan 6 hastalığı derledik…
1. Kasık Fıtığı
Kasık fıtığı, erkeklerdeki kadar sık olmasa da kadınlarda da görülür. Kasık fıtığı, kasık bölgesinde şişkinlik veya çıkıntıya neden olur. Regl döneminde kasık ve genital bölgede daha fazla şiddetli bir ağrı hissedilir. Kadınlar, bu ağrıyı sıradan regl sancısı zannedebilir. Kadınlarda anatomik farklılıktan dolayı erkeklere kıyasla bağırsaklarda düğümlenme ya da fıtık boğulması riski daha fazladır. Regl sancısıyla karıştırılan bu semptomlar ciddiye alınmalı ve doktora gidilmelidir.
2. Ağrılı Mesane Sendromu
Kronik sistit türüdür. Mesane çeperi daraldığı için mesanenin çalışma kapasitesini azaltmaktadır. Kasık ve mesane bölgesinde ağrı ile kendini belli eder. Eğer regl döneminde yaşadığınız sancınız regl bitiminden sonra da devam ediyorsa mutlaka doktora başvurun.
3. Diastasis Recti
Genellikle gebelikte karın kaslarının aşırı gerilmesi veya fazla kilo alımına bağlı oluşur. Genellikle doğumdan sonra meydana gelir. Hamilelikte büyüyen rahim, karın kaslarını esnetir. Esneyen kaslar, karnın orta kısmında bir araya gelen iki büyük paralel kas lifinin ayrılmasına sebep olur ve buna diastasis recti denilir. Diastasis recti, iki kasın ayrıldığı noktada karında kabarmaya neden olabilir. Kasık ve karın bölgenizde ağrılar varsa ve doğumdan sonraki regl dönemlerinizin dışında devam ediyorsa bu şikayetlerinizi ihmal etmeyin.
4. Hipotalamik Amenore
Regl döneminin durması veya kesilmesi anlamına gelir. Eğer bir aydan fazla gecikme yaşadıysanız doktorunuza danışın. Farklı hastalıkların habercisi olabilir.
5. Kabızlık
Kabızlık regl döneminde yaşanan en yaygın sorundur. Ancak bazen bu durum regl döneminden dolayı kaynaklanmayabilir. Aldığınız bir ağrı kesici ya da yeme düzeniniz kabızlığa neden olabilir. Uzun süre kabızlık yaşıyorsanız doktorunuza danışmakta fayda olabilir. Çünkü uzun süren kabızlık, yaşam kalitesini azaltmakla birlikte ciddi sağlık problemine de dönüşebilir.
6. Pelvik İnflamatuar Hastalığı (PID)
Çoğunlukla gençlerde yaygın olarak rastlanan Pelvik İnflamatuar Hastalığı (PID), fallop tüpleri ve yumurtalıklar (overler) gibi üst üreme organlarının enfeksiyonları için kullanılan geniş bir tanımlamadır. Çeşitli mikroorganizmalar bu hastalığa neden olabilir. Ancak en çok cinsel yolla geçen hastalıklardan kaynaklanır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYH) en sık nedeni gonore ve klamidya adlı iki bakteridir. Tedavi edilmediği zaman bu bakteriler cinsel geçişli hastalığa (CYH) ve dolayısı ile PID’e neden olur. Anormal kanama ve akıntıya, kasıkta ağrıya neden olur. Çoğu kadın regl döneminin uzamasını ciddiye almaz. Ancak bu PID’nin habercisi olabilir. Eğer tedavi edilmezse ya da sık sık yaşanırsa kısırlığa neden olabilir.