Elinizde Tek Bir Hayat Var, Ne Yapmak İstiyorsunuz?

Elinizde Tek Bir Hayat Var, Ne Yapmak İstiyorsunuz?

“Hayatta ne yapmak istiyorsunuz?” Bu soru hayatta herkese birileri tarafından muhakkak sorulmuş bir sorudur. Belki biz de kendimize bu soruyu sormuş olabiliriz. Bu soruyu kendimize yönelttiğimizde pek çoğumuzdan gelen cevap ise ‘‘Ne yapacağımı bilmiyorum, ne yapmak istediğimi de bilmiyorum ama şu anda yapmakta olduğumu yapmak istemiyorum’’ şekilde bir cevap oluyor.  

Bu cevabı siz de dâhil etrafınızdaki pek çok gençten duymuş olabilirsiniz. Eğer 20’li yaşlarında çalışkan, akıllı ve bulunduğu yeri sorgulayan insanlarsanız, sizin gibi insanlar gibi bu cümleleri kuruyor olmalısınız. Her yeni yıla girerken yeni planlar yapıyor, hayatınızda yeni adımlar atmaya karar veriyor olabilir, fakat bunları bir türlü gerçekleştiremiyor olabilirsiniz. Peki, neden böyle oluyor? Çoğu zaman bunun sebebi ‘‘Hayatta ne yapmak istiyorum?’’ sorusuna cevap verememekten kaynaklanıyor.

Pek çok insan bir şeye başlamadan önce aynı tuzaklara düşüyor: Büyük kararlar verme ihtiyacı ve bir tutkuyla doğmuş olma ihtiyacı. İnsanlar ‘’Yıllar sonra nerede olmayı planlıyorsun’’ diye sorduklarında, pek çok insan birbirinden bağımsız cevaplar veriyor, tutkuları ve hayallerinden bahsedip planlarını sıralıyor. Oysaki burada asıl mesele tutkularımız ve planlarımız değil. Aslında hiçbirimizin beş veya 10 yıl sonra nerede olacağımız hakkında hiçbir fikri yok. On yıl önceki kendinizi bir düşünün, o kişi sizin bugün burada olacağınızı biliyor ya da hayal edebiliyor muydu?

Tutkulara Ufak Adımlar Atın

Comcate’in 19 yaşındaki CEO’su Ben Casnocha “My Start Up Life” adlı kitabında tutkularının zamanla evrildiğini ve sonuçta bugün olduğu yere geldiğini anlatıyor. İnsanların seneler içerisinde hayalleri, tutkuları hatta alışkanlıkları ve zevkleri değişime uğruyor. Değişmediği takdirde ise tutkuları gerçeğe dönüştürmenin en mantıklı yolu tutkulara ufak adımlarla ilerlemektir. Yani hiçbir hayal, hayatta ne yapmak istediğine karar vermekle olabilecek bir şey değildir.

Girişimcilikte ilgi alanları ve fark yaratma vardır. Ancak bu ilgi alanlarının ötesinde, tutkuların gerçeğe dönüşmesini sağlayan şey atılan ufak adımlardır. Yani hiçbir şey, hayatta ne yapmak istediğine karar vermekle başlamaz.

Karar Vermek Yerine Merak Et

Bir kariyer yolculuğuna kesin olarak karar vermek yerine hayatla ilgili dinamikleri merak edin. Yani karar verme mekanizması yerine merak duygusunu ön plana çıkarın. Dünyanın nasıl bir yer olduğuna, nasıl işlediğine bakın, merak edin. Kendi ilgi alanlarınızı keşfedin, kendinizi dinleyin. En çok da kendinizi merak edin, kendinizi çözümlemeye çalışın. Tutkularınızı pratiğe ufak adımlar atarak başlayın, para kazanamasanız da çabalayın.

Hayallerinizi gerçekleştireceğiniz yolculuk size hemen para kazandırmaz. Hatta bazen hayal ettiğiniz alanın dışına çıkmanız gerekebilir. Çünkü her hayal gelir kaynağı olarak işlev görmeyebilir. Blog yazarlığı bunun için en doğru örneklerden biri olabilir. Dünyada blog yazarlığını profesyonel olarak yapan binlerce blogger bulunmaktadır. Fakat blog yazarak para kazanmak sanıldığının aksine o kadar da kolay olabilecek bir şey değildir. Para kazanacak kadar başarıya ulaşmak yılları almaktadır. Hatta bu yüzden birçok başarılı blogger, blog yazmanın hobiden tamamen çıktığını düşünmektedir.

Para Kazanmayı Düşünmeyin

Hayallerinize ulaşmak ve para kazanmak istiyorsanız hemen işe bodoslama atlamayın. Yeni iş kuran insanların %80’i ilk beş yılda başarısızlık göstermiştir. Daha ilginç olan kısmı ise başarılı olan %20 hayal ettiğinin dışına çıkarak başarı elde etmiştir. Hayallerinizi ve tutkularınızı iyi değerlendirmek zorundasınız. Bir hayatınız var ve bunu ne şekilde değerlendirmek istediğinize yalnız siz karar vereceksiniz. Bir tanecik hayatınızda da para kazanma tutkusunun arkasından sürüklenmeyin ve emin adımlar atın. Uzun bir yolculuk daha uzun bir hasat verecektir.

gramafoniğnesi
''Çünkü sadece gramafon iğnesi müziğe gerçek anlamda dokunabilir.'' 23 yıldır okumanın, tefekkür etmenin ve yazmanın peşinde... Toz tutmuş filmleri ve gramafonla tanışmış şarkıları sever.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Erkek Sandık Dişi Çıktı!
Sonraki
Terek Antik

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.