Esnemenin Paha Biçilemez Faydaları
Neden esneriz diye hiç düşündünüz mü? Esnemenin faydaları nelerdir? Peki, neden bulaşıcı olduğunu biliyor musunuz? Esneme, yorgunluk ve uyku halinin belirtisidir. Topluluk içerisinde esnemek ayıp, kusurlu bir hareket olarak görülse de şunu bilmeniz gerekir ki esnemenin hiç bilmediğiniz ilginç faydaları var. Hadi bunlara beraber bakalım 🙂
Neden esneriz?
Kandaki oksijen miktarının artması sonucu uyku hali ortadan kalkar. Fakat esnemenin kandaki ve beyindeki oksijen miktarını değiştirdiğine dair bir kanıt yok.
Neden esnediğimiz hakkında 4 teori var;
- Fizyolojik: Vücudumuza daha çok oksijen girişini sağlamak ve karbondioksit birikimini azaltmak için esneriz.
- Evrimsel: Atalarımızdan kalan bir miras:) Zamanında atalarımız dişlerini gösterip, korkutmak için kullanmışlar. İlginç bir teori :/
- Sıkıntı: Yorgun olduğumuzda ve uykumuz geldiğinde daha çok esnediğimiz ortada. Fakat hala bu durumu bilimsel olarak açıklayan ve araştıran olmadı.
- Beyin soğutucu: Bu teori bilim insanları tarafından araştırılmış ve açıklanmıştır. En güncel teoride budur. Bu teoriye esnemenin faydaları bölümünde bakalım…
Esnemenin Faydaları
Esneme, beyni soğutmaya yardımcı olur.
Korkmayın, bu kötü bir durum değil 🙂 Doktorlar bu durumu şöyle açıklıyor: esneyerek soğuk havanın vücut içerisine alınmasını sağlarız, böylelikle beyin normal sıcaklığına geri döner. Böylelikle esneyerek beyin ısısını dengede tutarız.
Esneyerek daha iyi odaklanırsınız.
Sabah erken kalktınız, okula veya işe gideceksiniz. Kaç defa esniyorsunuz? Toplum içerisinde esnemeyin tabi 🙂 Fakat şunu bilin ki; esnemek, konsantre olma kabiliyetinizi arttırıyor. Sabah dersinize veya işinize daha iyi odaklanmak istiyorsanız; ESNEYİN 🙂
Esnemek, kaslarınızı esnetmeye yardımcı olur.
Esnemek, kulak zarı, yüz ve göğüs kaslarınızı esnetmeye yardımcı olur.
Esnemek neden bulaşıcıdır?
Başka birinin esnediğini görmek, hatta bu yazıyı okumak bile sizi esnetiyor mu? Bu durumun empati duygusuyla ilişkili olduğunu biliyor muydunuz? “Sosyal iletişim becerilerinde bozukluk olan otizmli bireylerde ve şizofreni hastalarında bulaşıcı esnemenin daha az görülmesi, esnemenin bulaşıcı olmasının empati duygusuyla ilişkili olduğu görüşünü destekliyor.”
Siz bu yazıyı okurken kaç kez esnediniz?
Yardımcı kaynak; http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/neden-esneriz-esneme-neden-bulasicidir
Bu yazının hazırlanmasında www.netdergim.net sitesinin desteği için teşekkür ederiz.